Hogyan tudnám meghatározni az alábbi tartó vízszintes irányú komponenseit?
A függőleges y irányú erők kijöttek, de a z irányút nem sikerült, de jó lenne ha valaki elmagyarázná hogy kell.
Bocs!
El vagyok havazva! Délután, ha lesz időm megoldom és átküldöm.
Addig is nézd ezt meg:
https://www.youtube.com/watch?v=ZTbYaqN_zCk
(van második része is)
"Csomóponti módszerrel, esetleg az átmetsző eljárással lehet ezt mechanikusan számítani."
Háromcsuklós tartót? Csomóponti módszerrel?
Mutasd meg légyszíves! Ha már "ott vagy" a kettős átmetszéssel is mutasd meg!
#3: Nem igazán értem mi a problémád. Mellesleg csak két csuklóról van szó. Az általam említett módszerek pedig a kérdező által kiírt feladatnál sokkal összetettebb problémákra, akár térbeli rácsos szerkezetekre is hatékonyan alkalmazhatók.
Mielőtt butaságokat írnál, javaslom ezen módszerek áttanulmányozását, hiszen nagy eséllyel nem sok fogalmad van róluk...
Igen! Értem miről beszélsz! Az "összetett" rácsos tartót is.
De hidd el, ez egy 3 csuklós tartó.
Mutasd meg nekem, hogy ebben a tartóban (keretben) hogyan tudod csomóponti módszerrel és/vagy átmetszéssel kiszámolni a keresett erőket!
Utolsó mondatodat újra olvasva, és nem "zsebretéve" a bunkó, kioktató stílusodat
Javaslom a nagy mellényt levenni és T.Kérdező által linkelt képet értelmezni. Segítek neked. (Mert Te nem segítettél T.Kérdezőnek! Legalábbis a válaszod kicsit sem volt hasznos, annál inkább félrevezető!)
A három (nagy A,B és C) betűvel jelölt tartószerkezeti elem 3 db csukló!
Mielőtt elkezdesz butaságokkal érvelni javaslom áttanulmányozni a Mechanika II. c. tantárgyat (BSc - határozott tartószerkezetek, nem szükséges a határozatlan tartókat is átvenni). Ha nekem nem hiszel kérdezd meg a tanárodat, csak nehogy pót ZH legyen belőle!
#5#6. Na jó, tegyük fel, hogy C is csukló, lehet hogy csak én gondoltam 2 csuklós keretszerkezetnek ezt, mint amilyent pl. prtáldaruknál is használnak...
Mondjuk ha csukló a C, akkor határozott a szerkezet, tehát nem kell hozzá még mondjuk Castigliano sem.
Viszont továbbra sem értem, mi a probléma a csomóponti módszerrel. Valószínüleg a tartó törésénél kelleni fog még plusz nyomatéki egyenlet, de ennyi.
Ebben a példában nincs semmi egzotikus, nem is értem, miért kell ennek ekkora feneket keríteni.
Ha lenne időm, neki is állnák, de most eléggé el vagyok foglalva...
"Na jó, tegyük fel, hogy C is csukló"
Nem kukacoskodás, de a "C" az csukló! :)
És mint írod is határozott, szóval simán egyensúlyi egyenletekkel (egyenletrendszerrel) megoldható. Ha határozatlan lenne akkor is a Castigliano-tétel alkalmazását egy kicsit "ágyúval verébre" esetének találom. Egy egyszerű erőmódszer/mozgásmódszer is alkalmas lehet.
A legegyszerűbb bedobni axisba :).
Ha "szép" megoldást szeretnél akkor meg excel=>mátrixok=>kompilálás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!