Amikor felforralunk pl. vizet akkor a molekulák gyors mozgásától lesz forró a víz ? Mikor isszuk vagy eszünk akkor miért fújjuk, az lelassítja a molekulákat?
Nincs ilyen oksági összefüggés. Nem attól lesz forró, hanem a forróság azt jelenti, sok hőmennyiséget vett fel (mondjuk a tűzhely lángjától), és ez a nagyobb hőmennyiség a molekulák intenzívebb mozgásában vehető észre. A fogalmazás nagyon nme mindegy, más szavaknak más a jelentése.
Amikor nincs tovább hőközlés, a környezetéhez képest sokkal melegebb étel azonnal elkezdi átadni a többlethőt a környezetének. Röviden, hűl. De nem túl gyorsan, mi meg türelmetlenek (éhesek, szomjasak) vagyunk. A hőközlés úgy történik, hogy egyes intenzívebb mozgást végző molekulák kilépnek a környezetbe. Ezáltal a közvetlen környezet melegebb lesz, ez a hőt képviselő molekula(tömeg) nem nagyon távozik, ezért lassú a hűlés. Ha viszont ráfújunk, ez a légmozgás odébbsodorja a hőt képviselő molekulát, ezáltal a melegebb ételből lehetőséget adva újabb kilépőnek.
Ugyanez a helyzet például, ha csak kissé van hűvösebb, egy szál ingben kicsit borzongunk (hőt gyártunk), de megvagyunk. Ha viszont feltámad a szél, nagyon gyorsan felvesszük a pulóvert. Ugyanis a testünk némi hővel felmelegíti a közvetlen környezetünkben lévő levegőt, ami onnan csak lassan távozik, ha nem nagy a hűvösség. Ezért a borzongásunk keltette mikrokörnyezet elviselhetővé teszi a helyzetet. A feltámadó szél azonban ezt elfújja, annyi hő folyamatos pótlására viszont a testünk hatalmas reszketéssel válaszol,jelezve, hogy ebből baj lesz.
basszus, ezt alaposan elnéztem!
felületesen olvastam és nem vettem észre, hogy a kérdező összekeveri az okot az okozattal.
jogos a 0% :(((
Lehet, hogy szükségtelenül büfögök bele, csak nem tudom, a kérdezőnek milyen szinten kell a válasz. Azok jók, csak lehet, hogy egy zippelt verzió most érthetőbb.
- A hő, a hőmérséklet maga a molekulák gyorsabb mozgása.
- A fújás elviszi a még meleg elpárolgott gőzréteget, így még több tud elgőzölögni és ezzel hűteni.
Azért gondoltam így, mert a mikrohullámú sütő működését így magyarázták és én ebből indultam ki. Azt mondták, hogy a molekulák mozgását felgyorsítja . Ebből következtettem, hogy melegítésnél is talán ez történik.
De köszönöm a válaszokat !
"Azt mondták, hogy a molekulák mozgását felgyorsítja . Ebből következtettem, hogy melegítésnél is talán ez történik."
A következtetés jó. Pontosan ez történik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!