Mekkora a repülőgépek gyorsulása felszálláskor/leszálláskor?
minden egyes gép minden egyes felszállása más és más minden reptéren, mert más a terhelés, más a gép tömege (utasok, poggyász, üzemanyag, gép) és az időjárás is számít: merről milyen erősségű szél fúj.
MTOW-ra keress rá.
https://www.youtube.com/watch?v=KQIuB4qKa8E
de nem csak a tömeg számt, hanem a tömegközéppont is... szal nem egyszerű kiszámolni. és ahogy mondtam: minden egyes felszállás más és más.
keresd meg ezt a srácot, szerintem fog segíteni - talán videóban, úgyhogy mi is tudunk belőle okulni
"3 m/s^2"
Nem számoltam utána, de egy átlag (pl. Airbus A330) utasszállítóhoz kb. jó lehet csúcs gyorsuláshoz.
** Bocs, mármint felszálláskor. (#3)
Leszálláskor a sugárfék ennél azért kicsit kisebb abszolút értékű gyorsulást (lassulást) okoz.
1/3-1/4 G, attól függően, mit vár el a tömeg és a pályahossz.
Amúgy egy nem fullra pakolt 747-es szerintem simán tud fél G-t is, ha "lepadlózzák" és fékről indul.
Volt olyan felszállásom Jumbóval, hogy rendesen benyomott az ülésbe.
Amúgy lehet számolgatni.
A 747-es a 4 db Pratt & Whitney PW4062 hajtóművel 4X275 kN tolóerőt tud.
Ha Rolls-Royce RB211-52H, akkor kb. 4X290 kN.
Ha nincs megpakolva és teletankolva sem, olyan 260 tonna körül lehet.
Ebből ki lehet számolni a maximum gyorsulást, némi súrlódást-veszteséget levonva.
Na gyorsan osztottam, ejha, 1 G körüli csúcsgyorsulás elvben lehetséges.
Gyakorlatban tutira nem lehet összehozni.
#7/#8
A fenti számok alapján elméleti maximumnak is csak 0,4 g jön ki. (Az üres tömege amúgy ennél kisebb a 747-nek, de úgy nem repül messzire.)
"A fenti számok alapján elméleti maximumnak is csak 0,4 g jön ki. "
a=F/m
F = 4X290 kN = 1 160 000 N
m = 260 000 kg
a = 1 160 000 / 260 000 = 4,46 m/s2
0,45 G
Bocs, hülye vagyok, mindenhova a G-t írtam be a m/s2 helyett.
Leosztás a 9,81 értékkel kimaradt.
Sorry.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!