9 milliard Newton ero, nem ertem?
Mozaik fizika konyvben olvastam:
Amit nem ertem hogy az az hogy 1A aramban is van 1 C toltes. Es ha ket vezeteket egymas melle teszek, akkor azert miert nem vonzzak vagy taszitjak egymast "fenysebesseggel" ha 9 milliard newton ero hat rajuk?
"1A aramban is van 1 C toltes"
1 C az embertelen töltésmennyiség, ennyi elemi töltés nehezen marad meg egymás közvetlen közelében.
Egy tonna víz is nagyon sok, mégsem szakad le a csőhálózat, mert nem egyszerre terheli meg az adott csőszakaszt. 1 C töltés is át tud haladni a vezeték keresztmetszetén 1 s alatt, de nem egyszerre.
Az az 1 amper közel fénysebességgel halad át a vezetőn.
Remélem ez alapján el tudod képzelni, milyen iszonyatosan nagy töltés az, ami fénysebességgel 1 másodperc alatt tud csak átfolyni.
#3:
Ne buktass le, a kérdezőnek vizualizálni akartam a dolgot. :D
Most a cammogó elektronokból azt fogja mondani, hát az csigatempó.
Azt nehéz megértetni, hogy az a bazi nagy töltés abban az egyetlen centiben elfér. :)
Jaj, nem akartam, bocsánat! :))
"az a bazi nagy töltés abban az egyetlen centiben elfér"
Igen, egyébként ez valóban elgondolkodtató.
1 mól vasatom, azaz 6·10^23 vasatom, az kb. 55 gramm tömegű, és ha 1 mm vastag a huzal, akkor ez kb 9 méteres vezetéknek felel meg.
1 vasatom tartalmaz 26 protont és 26 elektront, ezek töltése egyenként 1,6·10^-19 C, a protoné pozitív, az elektroné negatív
Tehát ez a 9 méteres vezeték tartalmaz kb. 2.5 millió C pozitív töltést, és ugyanennyi negatív töltést, miközben kifelé az egész gyakorlatilag semleges.
Fémes anyagban az elektronok egy kis hányada nagyon könnyen képes elmozdulni. Ha feszültséget kötsz a vezetékre, az elektronokat hajtó elektromos tér közel fénysebességgel terjed a vezetékben, a mozgásra képes elektronok pedig mm/s vagy cm/s sebességgel kezdenek mozogni, szinte az egész vezetékben egyidejűleg. Folyik tehát az áram, a vezető keresztmetszetén 1 s alatt átáramlik valamennyi töltés, ennyi amper lesz az áram erőssége. Eközben a vezeték kifelé továbbra is semleges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!