Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » 9 milliard Newton ero, nem ertem?

9 milliard Newton ero, nem ertem?

Figyelt kérdés

Mozaik fizika konyvben olvastam:

[link]

Amit nem ertem hogy az az hogy 1A aramban is van 1 C toltes. Es ha ket vezeteket egymas melle teszek, akkor azert miert nem vonzzak vagy taszitjak egymast "fenysebesseggel" ha 9 milliard newton ero hat rajuk?

2020. szept. 22. 08:06
 1/7 anonim ***** válasza:
86%

"1A aramban is van 1 C toltes"

1 C az embertelen töltésmennyiség, ennyi elemi töltés nehezen marad meg egymás közvetlen közelében.

Egy tonna víz is nagyon sok, mégsem szakad le a csőhálózat, mert nem egyszerre terheli meg az adott csőszakaszt. 1 C töltés is át tud haladni a vezeték keresztmetszetén 1 s alatt, de nem egyszerre.

2020. szept. 22. 09:08
 2/7 Wadmalac ***** válasza:

Az az 1 amper közel fénysebességgel halad át a vezetőn.

Remélem ez alapján el tudod képzelni, milyen iszonyatosan nagy töltés az, ami fénysebességgel 1 másodperc alatt tud csak átfolyni.

2020. szept. 22. 15:16
 3/7 anonim ***** válasza:
77%

"Az az 1 amper közel fénysebességgel halad át a vezetőn"

Az információ esetleg, de az elektronok pár cm/s sebességgel haladnak benne, Amperes nagyságrendnél.

[link]

[link]

2020. szept. 22. 15:20
 4/7 anonim ***** válasza:
77%
A vezetékben nem csupasz elektronok vannak, hanem a fémrács ionjai is, amik kompenzálják a térerősséget, "elszigetelik" az elektronokat. (Nem szó szerint persze.)
2020. szept. 22. 15:24
 5/7 Wadmalac ***** válasza:

#3:

Ne buktass le, a kérdezőnek vizualizálni akartam a dolgot. :D

Most a cammogó elektronokból azt fogja mondani, hát az csigatempó.

Azt nehéz megértetni, hogy az a bazi nagy töltés abban az egyetlen centiben elfér. :)

2020. szept. 22. 15:24
 6/7 anonim ***** válasza:

Jaj, nem akartam, bocsánat! :))

"az a bazi nagy töltés abban az egyetlen centiben elfér"

Igen, egyébként ez valóban elgondolkodtató.

2020. szept. 22. 15:26
 7/7 anonim ***** válasza:

1 mól vasatom, azaz 6·10^23 vasatom, az kb. 55 gramm tömegű, és ha 1 mm vastag a huzal, akkor ez kb 9 méteres vezetéknek felel meg.

1 vasatom tartalmaz 26 protont és 26 elektront, ezek töltése egyenként 1,6·10^-19 C, a protoné pozitív, az elektroné negatív

Tehát ez a 9 méteres vezeték tartalmaz kb. 2.5 millió C pozitív töltést, és ugyanennyi negatív töltést, miközben kifelé az egész gyakorlatilag semleges.

Fémes anyagban az elektronok egy kis hányada nagyon könnyen képes elmozdulni. Ha feszültséget kötsz a vezetékre, az elektronokat hajtó elektromos tér közel fénysebességgel terjed a vezetékben, a mozgásra képes elektronok pedig mm/s vagy cm/s sebességgel kezdenek mozogni, szinte az egész vezetékben egyidejűleg. Folyik tehát az áram, a vezető keresztmetszetén 1 s alatt átáramlik valamennyi töltés, ennyi amper lesz az áram erőssége. Eközben a vezeték kifelé továbbra is semleges.

2020. szept. 23. 13:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!