Milyen alkatrészeken használnak balos csőmenetet ?
"Hát tudod, a csőmenetnek G a jele itt Európában. Erre persze felsorolhatsz amerikai csőmeneteket is, de olyan sincs gázpalackokon.
Nyilván nem tudod mi az a csőmenet."
"annak csak annyi köze van a csőmenethez, hogy a csőmenet Whitworth profilú, de a W-s jelzésűeket csak kötőelemként használják, nem csőmenetként"
Azért nem kéne minden válaszolót oltogatni akkor, ha a te tudásod sem hiánytalan.
A csőmenet a BSP, ezt jelöljük magyar szabványban G vagy ha kúpos, Re betűvel. Mindkét esetben a méretmegadás a cső mérete, nem pedig a meneté.
A W esetén a colban megadott méret maga a menetméret.
Szóval válasszuk szét, TÉNYLEG csak csőmenetre vagy kíváncsi, vagy csőcsatlakozás menetre?
Mert az utóbbira igenis használatban van a W. És a balmenetes verziója tényleg éghető gázok csőcsatlakozására.
W 21,8 x 1/14” LH (balmenet):
hidrogén, etán, metán, propán, éghető hegesztési gázkeverékek
W 1” x 1/8” LH (balmenet):
szén-monoxid, kén-hidrogén
W 30 x 2 LH (balmenet):
hidrogén 300 bar töltési nyomású palackjai
Oxigén esetén 300 bar nyomásig G, fölötte W menetes a csatlakozó, de mindkettő jobbos menet.
Sok gázcsatlakozó G-s, de azok mind jobbosak.
Az UNF-et, UNP-t hagyjuk is ki, mindkettő colos ugyan, de 60 fokos, tehát nem Whitworth.
Szóval az igaz, hogy G balmenetet nem használnak gázcsatlakozónak, viszont az nem igaz, hogy Whitworth csőcsatlakozásban nem létezik balmenetes.
Wadmalac, ahhoz képest, hogy múltkor még az sem tudtad, hogy mi az a W jelzésű menet, ahhoz képest elég durva dolgokat írsz, csak az a baj, hogy hibás dolgokat. Én halál pontosan ismerem a menet jelzéseket. Ha az általam leírtakban hibát találsz, akkor linkeld a sort, amiben hiba van.
Lássuk:
A Whitworth menet (W) az nem csőmenet. Az a csőmenet ami a csőmenet táblázatban benne van és erre mérget is vehetsz.
Ezek közös jellemzője, hogy egyetlen menetátmérőhöz egyetlen menetemelkedés érték tartozhat és a menet jele nem a menet külső átmérőjét jelöli, hanem annak a csőnek a NÉVLEGES FURATMÉRETÉT, amire a menetet rávágjuk. Ez a világ összes csőmenetére igaz.
A W21,8-as menetnek nem a furatmérete a 21,8mm, azaz ez nem csőmenet és a többi W-s jelzésű sem. A W-s jelzésű menetek a kötőelem kategóriába tartoznak, attól függetlenül, hogy gáz vagy folyadék közeget szállít.
Az M16x1,5-ös menetet is használják a gáz fittingeknél mégsem csőmenet, nem de bár?
Azt senki sem állította, hogy a W-s meneteknél nincs balos menet, pontosan tudom, hogy van. Mivel csőmenetre kérdeztem rá így a W-s jelzésűek eleve kiestek.
A kúpos kivitelű csőmenet jelzése pedig nem Re, hanem Rc, ha már oktatni akarod a népet.
A BSP-ről nem tudjuk, hogy hengeres, vagy kúpos e ? Akkor válik egyértelművé, ha a PSPP , vagy a BSPT jelölést használjuk, mint hengeres, vagy kúpos menetek jelöléseként.
Az általad említett UNP menet viszont nem létezik, mint tudjuk. Vagy legalább is én tudom, Te meg nem.
Javaslom, ha rácáfolni akarsz valaki írására , akkor jobban nézd meg azokat az anyagokat, amiket most keresgettél ki, mert lehet, hogy emberedre találsz, aki fejből is jobban tudja, mint Te az írásból.
Keresd elő a netről a csőmenet táblázatokat és elemezd, hátha rájössz az összefüggésekre, mert olyan érzésem van, hogy Te csak a netről szeded össze az adatokat, ezért írsz egy hozzászóláson belül is több hibás adatot. Ha tudnád és értenéd az összefüggéseket, akkor ez nem így lenne.
Nem írnál olyat, mint régen, hogy az UNC menet finom menet és hasonlókat.
"Az UNF-et, UNP-t hagyjuk is ki, mindkettő colos ugyan, de 60 fokos, tehát nem Whitworth."
Ki mondta, hogy csak Whitworth profilú csőmenet létezik ?
60 fokos profillal is van.
"múltkor még az sem tudtad, hogy mi az a W jelzésű menet"
?
He?
"A Whitworth menet (W) az nem csőmenet. Az a csőmenet ami a csőmenet táblázatban benne van és erre mérget is vehetsz."
És hol írtam, hogy a W csőmenet?
Ezért kérdeztem, hogy tényleg csőmenetre gondolsz, vagy csőcsatlakozóra is.
"a menet jele nem a menet külső átmérőjét jelöli, hanem annak a csőnek a NÉVLEGES FURATMÉRETÉT, amire a menetet rávágjuk."
Alapvetően a colos csőméret a furat méretét jelenti, bocs, hogy ezt nem írtam ki külön, de legalább volt mibe belekötnöd.
Örülj.
"A W21,8-as menetnek nem a furatmérete a 21,8mm, azaz ez nem csőmenet"
"Az M16x1,5-ös menetet is használják a gáz fittingeknél mégsem csőmenet, nem de bár?"
Mint fentebb írtam is, nem állítottam, hogy ebből bármelyik csőmenet.
Visszakérdeztem.
Csak ezt ugye jobb ignorálni, mert akkor kötözködhetsz.
"Azt senki sem állította, hogy a W-s meneteknél nincs balos menet, pontosan tudom, hogy van. Mivel csőmenetre kérdeztem rá így a W-s jelzésűek eleve kiestek."
Nem, nem állítottad.
Csak amikor valaki ezt hozta fel, ahelyett, hogy tisztáztad volna, téged egyértelműen csak a G-s (esetlegesen R), a csőmenet érdekel, nekiálltál mindenkit hülyének minősíteni. Simán, kulturáltan tisztázható lett volna, de az nem a te stílusod.
Jobban szeretsz kioktatni.
"A kúpos kivitelű csőmenet jelzése pedig nem Re, hanem Rc, ha már oktatni akarod a népet."
Sima R-t akartam írni, az Re valószínűleg elütésként keletkezett (nézz rá a billentyűzetre, R és E egymás mellett).
Én egyetlen dologra akarlak oktatni: ne legyél bunkó a válaszolókkal.
"A BSP-ről nem tudjuk, hogy hengeres, vagy kúpos e ? Akkor válik egyértelművé, ha a PSPP , vagy a BSPT jelölést használjuk, mint hengeres, vagy kúpos menetek jelöléseként."
Hurrá.
Ebbe nem láttam, nem látom értelmét itt belemerülni, nem téma-releváns.
"Az általad említett UNP menet viszont nem létezik, mint tudjuk. Vagy legalább is én tudom, Te meg nem."
Én is tudom, fingom nincs, hogyan ütöttem el az UNC-t. És most csakis azért dühít, mert fel tudod használni a mindenkihülyecsakénnem világképedhez.
És de, tudom.
Ugyanis napi szinten kell gyakorlatilag MINDEGYIK menetfajtával foglalkoznom, lévén szerszámgép-gyártásban, gépi forgácsolásban dolgozom. UNC, UNF viszonylag ritka, a többi mindennapos.
De sebaj, erősítsd csak a fixa ideádat, hogy mindenki hülye, csak te tudsz minden jól.
"akkor jobban nézd meg azokat az anyagokat, amiket most keresgettél ki"
Szóval bele tudtál kötni két elütésembe meg olyan dolgokba, amit nem is írtam és máris te vagy a nagy kioktató.
"aki fejből is jobban tudja, mint Te az írásból"
Aha. Mert te kijelentetted.
"Te csak a netről szeded össze az adatokat, ezért írsz egy hozzászóláson belül is több hibás adatot."
Ismétlem, két elütés volt, amibe bele tudtál kötni, meg is tetted.
"Nem írnál olyat, mint régen, hogy az UNC menet finom menet és hasonlókat."
Mint régen...
És hasonlókat...
Tudod, egyike vagy azon pár idejárónak, aki nem is kérdezni jár ide, csak a fejét játszani.
Tudod és érted a menetek "összefüggéseit"... és idejössz kérdezni G balmenetről. Pedig mindenkinél jobban tudod.
Ja.
A kérdés világos volt:
Balos csőmeneteknek kerestem a felhasználási területét.
Felhoztál mindent, csak nem azt.
Ebből egyenesen következik, hogy fingod sincs, hogy mi a csőmenet definíciója. Az, hogy valamit jobban tudok, mint akár Te, akár egy másik válaszoló, attól nem fogom magam rosszul érezni.
Ha valamit Te magad nem tudsz jól és kijavítanak, akkor köszönd meg és ne támadj vissza.
Egyébként meg itt van , hogy nemrég még nem tudtad mi az a W jelzés.
Ezt is magyarázd ki, hogy elírtad. Attól, hogy Te egy forgácsoló cégnél akármit is csinálsz , az nem garancia a helyes tudásra.
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__alkalmazott-tudom..
Várom a kimagyarázást, jó vagy benne.
Idézem a hozzászólásodat, nehogy elkerülje valaki figyelmét.
"Nem tudok semmiféle W menetjelölésről, gyanítom, hogy a whitworth jele akar lenni."
Ez májusban volt és szintén az én kérdésem volt. Aki valamelyest ismeri a meneteket, annak ezt tudni kell.
"Felhoztál mindent, csak nem azt.
Ebből egyenesen következik, hogy fingod sincs, hogy mi a csőmenet definíciója."
Simán hazudsz.
Leírtam:
"A csőmenet a BSP, ezt jelöljük magyar szabványban G vagy ha kúpos, Re betűvel. Mindkét esetben a méretmegadás a cső mérete, nem pedig a meneté.
A W esetén a colban megadott méret maga a menetméret.
Szóval válasszuk szét, TÉNYLEG csak csőmenetre vagy kíváncsi, vagy csőcsatlakozás menetre?
Mert az utóbbira igenis használatban van a W."
Leírtam, hogy a csőmenet, a BSP G és R jelölés alatt fut, a csőcsatlakozó lehet W.
"Egyébként meg itt van , hogy nemrég még nem tudtad mi az a W jelzés."
Gépipari rajzok nem használják a W jelölést.
Simán odaírják a colos méretet és ennyi.
Nem használjuk.
Ha UNF, UNC, azt jelölik, sima Whitworth menethez nem teszik ki a W jelet. Ha BSPP vagy PSPT, azt azért ki szokták írni. Sajnos nem mindig.
Magyar rajzokon is nagy ritkán szokás csak kiírni a W-t, ha Whitworth. Csőmenetre meg a W vagy R.
Annak ellenére, hogy nem használjuk, mégis abban az ominózus kérdésben is jó választ adtam, hogy Whitworth menet lehet. Szóval nem tudom, mire vered magad.
Éppenséggel nem vagyok belebuzulva a menetekbe.
De láthatóan van, akinek ez a fétise.
Szóval, foglaljuk össze.
Egyáltalán azért szóltam most bele, mert kulturálatlanul reagáltál a hozzászólókra.
Erre engem is elkezdtél hülyére venni, alaptalanul.
Ahelyett, hogy magadba néznél.
Ja csak ide vissza egy pillanatra:
"Ki mondta, hogy csak Whitworth profilú csőmenet létezik ?"
Senki.
Csak te konkrétan G-t hoztál fel példaként.
Éppenséggel az amerikai NPT és NPS hatvan fokos colos csőmenet.
És azt használják csőcsatlakozásra is, van belőle LH is.
Érdekes módon az NPT-ből, a kúposból is van balos.
Ezt a mellé dumálást....
Egyetlen sort emelj ki abból amit ide fostál.
Melyik ad választ a kérdésre ?
Mond meg, hogy hol alkalmaznak balos csőmenetet.
Választhatsz bármelyik csőmenet szabványból.
A csőcsatlakozó ?
Mi az, hogy csőcsatlakozó ?
A W21,8-as menet az csőcsatlakozó?
A W30-as menet az csőcsatlakozó ?
Egyik sem ér hozzá semmilyen csőhöz.
Az meg, hogy mit tüntetnek fel a rajzon , az hogy jön ide a kérdéshez ? Az nem a szabvány hibája és nem válasz a kérdésre.
Az NPS-t jól írtad ?
Nehogy megint arra hivatkozz, hogy elírtad, elég átlátszó.
Na de fejezzük be a szófosást, várjuk a balos csőmenetre alkalmazási példát, legalább 1-et.
Csak szakmai szempontok szerint végigolvasva a kommenteket, a fő kérdésre nem született érdemi válasz.
Ha a szakértelmet vizslatom, akkor a kérdező nagyon meggyőző, mivel hibátlanul írt le mindent. Látszik, hogy mély ismeret anyaggal rendelkezik. Megkockáztatom, hogy az elméleti tudását nem csak írott anyagból szerezte, hanem valamilyen fizikai forgácsoló tevékenységet végez.
Ellenlábasa meg csak elméleti szakember, akinek még hiányzik a rengeteg gyakorlat. Írásai inkább magyarázkodásból állnak, mert nem beszéli tökéletesen a szaknyelvet. Na persze ez csak egy megérzés. Aki ír, az figyeljen oda, hogy szakmailag korrekt legyen, ne utólag kelljen helyesbíteni, akkor már megette a fene.
Walter G.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!