Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Van valami szabály vagy...

Van valami szabály vagy táblázat amiből ki lehet deríteni egy fém ellenállóságát?

Figyelt kérdés

Szakító szilárdságra lennék kíváncsi hogy egy adott fém mennyire terhelhető .

Gondolom itt tudnom kéne az anyag "számát" ,vagy maga a gyártó meg adja a paramétereket róla de az felejtős sajnos :/ .

Például egy 30mm széles és 10mm vastag mennyire terhelhető olyan 800mm hosszan.

2020. júl. 16. 20:39
1 2 3 4 5 6
 51/59 A kérdező kommentje:

Igen tudom hogy meg kellene keresnem egyet ha tudok akkor beszéllek egyel de jelenleg nem tudok.

Azért laposvas mert ez volt jelenleg elérhető számomra jóval áron alul így hogy valamennyire előrébb vagyok most tudom hogy körülbelül milyen anyagot kell keresnem.

Zárt szelvényből körülbelül milyen kellene 60x60 fal vastagság 3mm vagy mégy jobb lenne acélgerenda?

2020. júl. 24. 17:14
 52/59 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi segítségeket.
2020. júl. 24. 17:15
 53/59 anonim ***** válasza:
100%
Annyit tudtam tenni, hogy gyorsan feldobtam ezt a szerkezetet egy modellező programba, és nagyon kicsi. Eleve én nem hegesztenék ilyen hosszan laposvasat. Én valami masszívabb I gerendából indulnék ki első körben, vagy ahogyan eleink tették egy öntöttvas tartóból (nem véletlenül öntött vas a régi nagy présgépek vázszerkezete).
2020. júl. 24. 19:33
 54/59 A kérdező kommentje:

Ráleltem egy programra Solid Edge-re lehet kipróbálom.

Acélgerendánál én is az I gerendára gondoltam.

50mm széles 100mm magas és vagy 5mm falvastagsággal.

2020. júl. 24. 19:46
 55/59 anonim ***** válasza:
100%
Azokkal azért vigyázz nagyon, mert ha nem ért hozzá az ember, és nem látja át teljesen a statikát irtózatosan mellé lehet menni. Akár felfelé akár lefelé. Láttam már kezdőt modellező programmal olyat lerajzolni, hogy a hajam égnek állt, aztán mondtam ha akarja rakja össze, de szóljon a kipróbálás előtt mert akkor elmegyek 100km-re....
2020. júl. 24. 19:49
 56/59 A kérdező kommentje:

Épp egy hozászolásba olvastam hogy pár dologra ügyelni kell benne,egy illető pont hasonlóba kért tanácsot hogy miért nem sikerül neki a szimuláció,

annyi volt a hibája ha jól emlékszem hogy nem nézte a kiértékelést vagy mit csak az eredményt ezért ő minél nagyobbra próbálta tervezni az alkatrészt.

De köszönöm.

2020. júl. 25. 14:19
 57/59 anonim ***** válasza:

És ezen kívül kb. 1000 helyen el lehet vele szállni mint a győzelmi zászló. Már eleve (bár a fenti programot nem ismerem, meg azt sem, hogy milyen FEM-et használ), a grid készítés sem egyszerű már ott el lehet baltázni, nem kicsit hanem nagyon.

Nyilván itt amikor gyorsan kiszámoltam nem nagyon foglalkoztam vele, mert már az első eredményél látszott, hogy kb. 10x-esen van túlterhelve az acél. ÉS itt kb. mindegy, hogy 2x-esen vagy 12x-es a túlterhelés.

Tényleg saját érdekedben jótanácsként ekkora hozzá nem értéssel ne kezdj el FEM-el számolni, mert jó nem fog belőle kisülni.

Az általad "elképzelt" I gerenda nem létezik, az IPN100 áll ehhez legközelebb 4,5mm-es gerinc vastagsággal, de szerintem az ide nagyon kevés lesz (most nincs időm kiszámolni). Tényleg nem értem, már kb. 10x leírtuk, hogy kress valakit aki érthozzá és fizess neki hogy méretezze meg. Már ott tartunk, hogy egy 20 eFt-os I gerendát akarsz beépíteni és kell belőle legalább 2 az utolsó számod szerint, ebből legalább 1 szakadni fog. Lassan olcsóbb lesz egy tervezőt megbízzál. De a lelked rajta. Én továbbiakban nem segítek, mert nem kívánok a sittre kerülni, gondatlanságból elkövetett emberölésben közreműködésért.

2020. júl. 25. 22:02
 58/59 A kérdező kommentje:

Érdekes,én találtam IPN600 is.

Méretek:

h/b/t1/t2/r (mm)

[link]

[link]

2020. júl. 25. 22:49
 59/59 anonim ***** válasza:

Kérdező ezt írtad 2020.07.24-én 19:46-kor:

"Acélgerendánál én is az I gerendára gondoltam.

50mm széles 100mm magas és vagy 5mm falvastagsággal."

Most azt írod, hogy IPN600. Szerintem valami félre értés van, vagy szándékosan nézel hülyének, hogy a saját (nem)igazadat védjed:

IPN600 acélgerenda méretei: Szélesség: 215mm; Magasság: 600mm; gerinc szélesség: 21,6mm (egyébként ugyanez szerepel az általad linkelt képen is).

A korábbi hozzászólásodban azt írtad (még egyszer idézem):

"50mm széles 100mm magas és vagy 5mm falvastagsággal"

Ez leginkább az IPN100-nak felel meg (ld. általd linkelt képen is): Ez 50mm széles, 100m magas, és 4,5mm gerincvastagságú. A mi szóhasználatunkban a "és vagy 5mm falvastagságú" műszaki nylevre lefordíva annyit jelent, hogy a gerincvastagsága legalább 5mm vagy annál nagyobb. Az IPN100-nak meg "csak" 4,5mm.

Szintén az IPN100-ra írtam, hogy kicsi lesz az oda. Nyilván az IPN600 várhatóan el fogja bírni (ha egyáltalán be bírod szerezni, mert nem járatos méret). És továbbra se nézz hülyének, hanem olvasd vissza amit írtál (nem amit én, hanem amit Te írtál).

2020. júl. 25. 23:10
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!