Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Van valami szabály vagy...

Van valami szabály vagy táblázat amiből ki lehet deríteni egy fém ellenállóságát?

Figyelt kérdés

Szakító szilárdságra lennék kíváncsi hogy egy adott fém mennyire terhelhető .

Gondolom itt tudnom kéne az anyag "számát" ,vagy maga a gyártó meg adja a paramétereket róla de az felejtős sajnos :/ .

Például egy 30mm széles és 10mm vastag mennyire terhelhető olyan 800mm hosszan.

2020. júl. 16. 20:39
1 2 3 4 5 6
 21/59 anonim ***** válasza:
100%
És az ütőmunkát se felejtsd ki a történetből. Tényleg keress meg egy hozzá értőt aki ezt leméretezi, mert nagyon el lehet rontani. Pl. feleslegesen lesz benne 2x annyi acél mint kéne (ennyivel drágább és nehezebb lesz a szerkezet), vagy éppen kevesebb lesz.
2020. júl. 19. 12:46
 22/59 A kérdező kommentje:
Nem tudok senkit aki tudna segíteni ezért fordultam ide.
2020. júl. 19. 13:32
 23/59 anonim ***** válasza:

google: "géptervező mérnök" rengeteg találat.

Ez külön szakma. És mint látod nagyon speciális tudás kell hozzá. Az egészen más ha otthon valaki a fészerbe akar egy polcot betenni a rozsdás olajoshordónak meg a barkács szerszámoknak, az innen onnan megmaradt acélokból és kb. kiváncsi arra, hogy elfogja-e bírni a polc ha még ráaggatja a disznóölés után a füstölt féldisznót.

Ha arról lenne szó szerintem itt többen kiszámolnák, de mivel azért ez egy komolyabb szerkezet és a présgép közelében lévő dolgokra nagyon durva előírások vonatkoznak (baleset védelem) és szinte semmit nem tudunk az egészről inkább csak irányelveket fogsz iott kapni. Én pl. nem szeretnék a sittre kerülni egy baleset után, mert összerogyott a szerkezet. És ez nem egy pici szerkezet amit felvázoltál. Itt sok ponton meg lehet csúszni. Eleve amit itt írtak mások is dinamikus igénybevétel, hosszú hegesztési varrat sstb.

2020. júl. 19. 13:38
 24/59 A kérdező kommentje:

Igen tudom hogy külön szakma és elég nehéz is.

Ezért is érdeklődök hogy ki e bírná a terhelést.

2020. júl. 19. 13:52
 25/59 anonim ***** válasza:
100%
Amit fent leírtak abból lehet összerakni, de ha valaki még nem csinált ilyet nem fogja tudni kiszámolni. Vannak programok amik segítenek, de azokhoz is nagyon kell érteni, mert be tudják vinni az embert az erdőbe (finomanszólva).
2020. júl. 19. 13:57
 26/59 anonim ***** válasza:
Bocs és fordítva "ülsz a lovon". Először meghatározzuk, hogy milyen terhelést kell kibírnia a szerkezetnek és utána tervezzük meg a szerkezetet és nem fordíva.
2020. júl. 19. 14:04
 27/59 A kérdező kommentje:

Persze tudom elfelejtettem le írni bocs.

Ahogy írtam egy présgéphez kellene (hidraulikus).

Olyan 200bar és a munka henger olyan 160mm átmérőjű lenne maximum de több mint valószínű hogy kevesebb lesz.Ez olyan 40t nyomásra képes ha jól számolom ettől több nem igen lesz az értékek a maximális értékek túlméretezés céljából.

Szóval itt a nyomaték fentről lefele hat és ami 40t ?

2020. júl. 19. 14:40
 28/59 anonim ***** válasza:
100%
Nem a 40t az az erő ami hat. A nyomaték abból ered majd a tartó különböző pontjain, hogy a megtámasztási pont és az erő "tengelye" nem esik egybe. Azaz pl. ha a munkahengert középre teszed, akkor az alátámasztási pontoktól kb. fél méterre lesz az erő hatásvonala és ezért lesz egy jelentős nyomaték 40t * fél méter
2020. júl. 19. 14:52
 29/59 A kérdező kommentje:
Köszönöm igen erre gondoltam és így számoltam akkor nagyjából jól kezdtem a számítást.
2020. júl. 19. 15:05
 30/59 anonim ***** válasza:
Azért egy 40t présgép megtervezésébe a Te tudásoddal nem vágnék bele. Saját érdekedben. De azt csinálsz amit akarsz. Téynleg keress meg egy kollégát aki megtervezi neked.
2020. júl. 19. 16:10
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!