Hogyan tudok nyomatékátvitelt számolni ?
Szóval 2800 fordulatról 150 fordulatra csigahajtással csak 600w lesz?
Nem növekednie kellene a kimeneti teljesítménynek véletlenül?
Kisebb fordulat de nagyobb teherbírás tudtommal így van.
"Nem növekednie kellene a kimeneti teljesítménynek véletlenül?"
Akkor létezne az örökmozgó. :)
A kimeneti nyomatékot tudod változtatni a fordulatszámmal fordított arányban. És ugyebár ebből lejönnek még a veszteségek, súrlódás stb.
"Szóval 2800 fordulatról 150 fordulatra csigahajtással csak 600w lesz?"
A teljesítmény nem változik. Fent a linken látszik:
P = M * omega
Ha növeljük a nyomatékot, csökken a szögsebesség, és fordítva. A kettő szorzata állandó. (Ha a veszteségektől eltekintünk.)
Nem tudom miért pontoztak le ezek.
Először is kezdjük ott hogy a teherbírás meg a teljesitmény nem u.az. Mértékegységeiben is alapjában térnek el. Teherbírást erő vagy nyomaték formában értelmezünk, azaz vagy N vagy Nm egységben. (régebben kilopond vagy méterkilopond).
A hajtáslánc felépítése pedig az alábbi:
erőgép - hajtómű - munkagép.
Ha a hajtómű csigahajtómű ( ez következik a megadott fordulati viszonyszámokból, hacsak nem frekvenciaváltós hajtásban gondolkodsz) akkor átlagosan 60%-os hatásfokkal lehet számolni, persze ez változhat pl. ha több bekezdésű a csiga, akkor a hatásfok is jobb.
Tehát ha 1kW az erőgép teljesítménye, ezt 0,6-al szorzod. Ebből jön ki a 600W, de nem tudom hogy valami butagyerek miért pontozta le...
Igen elnéztem a kimeneti nyomatékra gondoltam sebesség csökkentésekor.
M= P / 2*3.14*n
M- nyomaték
n- fordulat 1500
P- teljesítmény 1Kw
Szóval:
M = 1000/(2*3.14*1500)
M = 0.106 Nm ?
Ez nem kevés egy kicsit?
Ha le viszem 200 fordulatra akkor :
M = 0.79Nm?
Rá leletem egy másik képletre
M = 60/2*3.14 * P*1000/fordulat
M = 6.63 Nm lesz így.
Ha ehhez rakok még egy ékszíj meghajtást
Motor 50mm
Kimenet 100mm
Akkor 100/50 az 2 és 2*6,63Nm ebből 13,26Nm lesz de fordulat 750.
Ez így helyes?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!