Szerintetek tartalmi és tudományos szempontból mennyire megbízható az internetes magyar Wikipedia?
Borzalmasan változó. Pl. informatika területen általánosságban már kezd elfogadható szintűlenni, gyors tájékozódáshoz - néha még oktatáshoz is - megfelelő /kellő körültekintéssel/. Műszaki tudományok (pl. gépészet, mechanika, villamosmérnöki dolgok), matematika, fizika, kémia nagyon vegyes, vannak nagyon jó és vannak halálosan elavult tartalmú szócikkek. De az elmúlt 2-3 évben határozott fejlődés és javulás figyelhető meg. Azokon a területenek amit követek.
Nagyon sok esetben látható, hogy az angol többé-kevésbé kivonatos fordítása van meg a magyaron. Azok általában jobban sikerülnek. Eleve amelyik szócikkben nincsenek meg a hivatkozások, vagy a hivatkozások első ránézésre komolytalanok (pl. teljesen hiteltelen forrás, vagy teljesen elavult forrás ilyen pl. az az eset amikor a legfrissebb hivatkozás Tolnai világlexikonra mutat) azok a szócikkek feltehetően nem annyira megbízhatóak.
Az életrajzokhoz nem tudok hozzászólni, azt még nem ellenőriztem.
Ahol hibát találtam és jeleztem a megfelelő módon (ez le van írva, hogy hogyan lehet) általában megköszönték és beemelték.
1. A cikkeket önkéntesek szerkesztik, a szakértelem nem feltétel.
2. Az egyes embereknek egy téma adatairól eltérők a fontossági sorrendjük.
3. Aki valamit jól tud, abból nem következik, hogy képes jól elmondani is.
4. Minden létező cikknél van egy pontossági igény, amit illik teljesíteni, ám ez a küszöbszám az egyes embereknél rendkívül eltérő.
Mindezekből következik egy konkrét olvasat megítélése körüli nagyfokú eltérés. A wikipédiát érdemes arra használni, amire készült. Első tájékozódásra. Finom részletekért érdemes szakcikkekhez fordulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!