Egészségre ártalmas lehet-e a Domestos maradvány a sütőtepsin?
Egy magát zseninek képzelő háziasszony sütés után mindig Domestos-t önt a sütőtepsibe, azt a hipokloritos zöld flakonos, klasszikus fajtát.
Bár utána optikailag úgy tűnik, mintha leoldódott volna a rásült zsír a tepsiről, az egész tepsi ragad, a sütőbe üresen előmelegítésre berakva a tisztítószer égetté-kesernyéssé vált illatanyaga(?) árad, a láthatatlanná tett (kifehérített?) zsír pedig újra barnás árnyalatban lesz látható.
Úgy tudom, hogy a Nátrium-hipoklorit elpárolgása után só marad vissza, viszont jelen esetben nem szimplán hipóval lett a sütőtepsi kiáztatva, és a ráégett zsír sem lett maradéktalanul eltávolítva.
Tök hülyeség ilyet használni zsírmaradék oldására! Mondd meg neki, hogy Domestos-t a wc-hez szokás használn. :-D
Van direkt főzőedényekhez való zsíroldó, azt tökéletesen le lehet öblíteni, és nincs szag utána.
Igen, a nem megfelelően eltávolított zsíros lerakódás beveszi az ilyen tisztítószerek szagát, és sütés-főzés közben ezek a szagok megint felszabadulnak. Rosszabb esetben még az étel is átveheti a szagot. Én is rosszul vagyok az ilyentől.
Domestosszal egyébként nem is szabadna olyasmit tisztítani, ami élelmiszerrel közvetlenül érintkezik, esetleg csak nagyon indokolt esetben, és akkor is kb. 5-ször annyi vízzel kell leöblíteni, mint a rendes mosogatószert.
Én még attól tudok frászt kapni, amikor boltban fertőtlenítőzik a vágódeszkát és/vagy a kezüket, majd nem öblítik le, és úgy vágják meg csomagolják a felvágottat és a sajtokat. Volt már, hogy a fele sajtot ki kellett dobni emiatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!