Létezik olyan gáz, amely a légkörbe jutva felszáll, és amelynek egy molekulája akár több millió üvegházhatású gázt semlegesít?
A klórnak egy molekulája 100 ezer ózonmolekulát képes lebontani. De hallottam olyan gázról, amelynek egy molekulája akár több millió ózonmolekulát lebont.
A kérdésem, hogy ez visszafelé is lehetséges? Létezik olyan gáz, amelyet a levegőbe juttatva lebontja az egyes üvegházhatású és mérgező gázmolekulákat, de olyan nagy mértékben, hogy egy molekula akár több millió ilyen üvegházhatású és mérgező gázmolekulát megköt? A keletkező gázok oxigén lenne, esetleg vízpára, vagy nemesgázok, vagy olyan gázok, amelyek nem ártalmasak. A folyamat közben sem keletkezne mérgező gáz.
Illetve létezik olyan gáz, amely levegőbe juttatva megköti a füst és kipufogógáz szennyeződéseket? Láttam már, hogy füstöt (gyárban) poroltóhoz hasonló dologgal semlegesítenek. Egy ilyen nagyipari méretben rengeteg mérgező anyagot kötne meg.
hallottam olyan gázról, amelynek egy molekulája akár több millió ózonmolekulát lebont
irodalmat erre tudsz linkelni?
Az ózont azért lehet ilyen katalizátorral lebontani, mert nagy energiája van, amit át tud adni.
A CO2-nem nincs ilyen, ott energia kellene a bontáshoz.
A metánnál nem tudom.
Nincs tudtommal ilyen anyag.
Ha lenne nem okozna gondot az üvegházhatás.
Aki feltalálja ezt az bėke nóbeldíjjat kapna.
Nem lenne több anyagi gondja sem az ėletbe. Mert a nóbeldíjjal állami ėletjáradėk is jár.
Hajrá!
Az ózon bomlékony, kis behatásra is bomlik, viszont létrejötte energiaigényes.
Ezért van az, hogy ózonbontó gázok képesek láncreakcióban, katalizátor-szerűen bontani az ózont, de ez visszafelé nem lehetséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!