Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Vízcseppek a csomagolás...

Vízcseppek a csomagolás belsejében ?

Figyelt kérdés
Mindenki látott már a "bótban" nyers húst műanyag tálcában , fólia zárással. Elvileg ezekbe nitrogént tesznek védőgázként, de sehogy sem értem, hogy a fólián belül hogyan keletkeznek páralecsapódásra utaló vízcseppek. Ha egyszer ezek hűtött termékek, akkor hogyan kerül oda a vízcsepp.
2020. jún. 18. 19:22
 1/8 Gugu Gabor ***** válasza:
Maga a hús nem száraz esetleg mossák is
2020. jún. 18. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Mindegyik húst mossák valószínűleg, de akkor miért van az, hogy ugyanannak a gyártónak az egyik dobozában nincsenek vízcseppek, míg a másikon vannak.
2020. jún. 18. 21:53
 3/8 Wadmalac ***** válasza:
A hús víztartalma is változik, ha az egyik ideiglenesen tovább van kicsit melegebb helyen, már van párolgás, majd lecsapódás, ezer módon lehet.
2020. jún. 19. 07:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:

Na itt van számomra a bökkenő.

A hűtést igénylő élelmiszereknél, főleg a húsoknál megvan határozva, hogy mennyi a maximális tárolhatósági hőmérséklet.

Teszem azt egy 4 fokosra lehűtött húsnak vajon mennyi ideig kell állnia 30 fokos tűző napon, hogy beinduljon az a jelentős párolgás, ami nagy cseppekben jelenik meg a fólia belső felén.

Egyébként meg minden húsnak az alján ott van egy nedvszívó anyag, ami nem engedi, hogy tocsogjon a hús a vízben.

De ezt meg fogom figyelni, hogy melyik húsféleségnél látok ilyen párakicsapódást.

Egy far-hát valószínűleg sokkal több vizet tud megtartani gyártáskor, mint egy mell.

2020. jún. 19. 11:59
 5/8 Wadmalac ***** válasza:

"Teszem azt egy 4 fokosra lehűtött húsnak vajon mennyi ideig kell állnia 30 fokos tűző napon, hogy beinduljon az a jelentős párolgás, ami nagy cseppekben jelenik meg a fólia belső felén."

Nem tudom, lehet, hogy elég öt perc 10 fokon.

De lehet, hogy elég, ha csomagolásban töltött 24 óra után ideiglenesen a 4 fok helyett 1 fokos környezetbe kerül és a közben vízgőzzel telített gáztérből több kicsapódás keletkezik.

Szóval semmiképpen sem jelenti egyértelműen, hogy bármi tárolási hiba történt.


"Egyébként meg minden húsnak az alján ott van egy nedvszívó anyag, ami nem engedi, hogy tocsogjon a hús a vízben."

Tökmindegy, páraleadó felületként az is működik.


"Egy far-hát valószínűleg sokkal több vizet tud megtartani gyártáskor, mint egy mell."

Lehet. Nem tudom, melyik húsfajta milyen víztartalmú. De nagyobb felületű termék valószínűleg több mosásból maradt vizet is hord a csomagolásnál a felületén.

Gondolom éppen a kiszáradás elkerülése miatt nem is igyekeznek a csomagolás előtt minden vizet eltávolítani.

2020. jún. 19. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

A csomagolásnak és a tárolásnak van egy technológiája. De mi biztosít arról, hogy mindig mindenki ugyanúgy végzi? A műveletet emberek hajtják végre, akiknek aktuálisan vannak érzelmeik, érzésük és állékonyságuk. Ami erősen vegyes, és ettől eltérően viselkednek.

Tehát utólag a felvetett jelenségek megmagyarázása nem lehetséges, túl sok ok lehet, viszont nincs a hús teljes története másodpercekre lebontva dokumentálva.

2020. jún. 19. 16:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

"Teszem azt egy 4 fokosra lehűtött húsnak vajon mennyi ideig kell állnia 30 fokos tűző napon, hogy beinduljon az a jelentős párolgás, ami nagy cseppekben jelenik meg a fólia belső felén."

Ellenkezőleg. A fedő fólia belső felén a hűtés hatására jelennek meg a cseppek. Minél melegebb van, a belső gáz annál több vízgőzt bír megtartani gázfázisban [páratartalom]. Ha hűtöd, esetleg felül jobban hűtöd mint alul (mert alul egy másik doboz van alatta ami akadályozza az alulról hamar hűlést) akkor jelennek meg a felső fólián a vízcseppek.

2020. jún. 23. 00:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 Wadmalac ***** válasza:

Én is ezt írtam:

" lehet, hogy elég, ha csomagolásban töltött 24 óra után ideiglenesen a 4 fok helyett 1 fokos környezetbe kerül és a közben vízgőzzel telített gáztérből több kicsapódás keletkezik."


Szóval a szkeptikus vevő a boltban ebből nem fog tudni termékminőség-romlásra utaló biztos infót szerezni.


Azt sem mondod meg, hogy az a hús nem a frissességtől, hanem a szénmonoxid-kezeléstől szép piros.

2020. jún. 23. 07:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!