Ez így működhet?(többi lent)
Szeretnék bevonni egy kissebb fém szerkezetet rézzel.
Arra gondoltam hogy tömény rézgálic oldatba mártom és elektrolízissel csinálom.
így elég réz rá tud rakódni hogy véddje a korróziótól?
körülbelül 0.2 mm kéne.
és elektrolízis közben kell forgatni az oldatban hogy egyenletesen bevonódjon?
1) Gondosan zsírtalanítani a bevonandó alkatrészt. Pl. lúgos fürdővel. Gumikesztyű kötelező.
2) Az elektrolit receptje:
/1 liter ioncserélt víz. ( Ha nincs, 1 liter felforralt, majd lehűtött esővíz is megteszi.)
/2 200 gramm kristályos réz-szulfát. Oldódás után az oldatot leszűrjük. Az oldásra egy trükk: Tiszta, vékony rongydarabkába csomagoljuk a kékkövet, és azt a vízbe függesztjük. ( Ha a kristályok az oldat alján vannak nagyon lassú az oldódás.
/ 25 milliliter tömény kénsav, vagy 50 ml 32 B° akkumulátorsav ( 32 B° = 37,45 tömeg% )
Na most már nemcsak gumikesztyű, hanem védőszemüveg is kell.
A kénsavat, lassan, óvatosan, folyamatos keverés mellett öntjük az oldathoz.
Ne a legszebb ünneplő ruhádban dolgozz kénsavval!
3) Az anódok előkészítése. Az anódokat mártsuk híg ( Kb. 8 százalékos) salétromsav oldatba. Ha nincs salétromsavunk, kevés kálium-nitrát, és valamilyen sav oldata is megteszi. Utána öblítés vízzel.
Ha legalább 2 anódot használunk, nem kell forgatni a bevonandó tárgyat.
4) Elektrolízis. A kádfeszültség 3 - 4 V, az áramsűrűség 1 - 2 A/dm^2 legyen! Az elektrolit 20 °C-nál ne legyen hidegebb! Negyedóránként megkeverjük az elektrolitot.
Ha a katódon, durva kristályok, vagy barna foltok jelennek meg, csökkentjük az áramerősséget.
Így óránként 0,03 mm réteggel számolhatunk.
5) öblítés
Ha bevont tárgy befér egy sütőbe, 120 - 180 °C 20 perc hidrogén mentesítés nem fog ártani, de nem kötelező.
- Milyen anódra gondolhatott az első válaszoló?
Ha grafit azt nem kell savazni.
Vagy rezet használjon a kérdező anódnak?
A réz elsődlegesen az oldatból válik ki, szerintem rézkatód használata ezért feleslegesen drága és szükségtelen is lehet akár.
Kérdező!
Van azért egy buktató. Nem minden acélon tapad meg rendesen a rézbevonat. Ha leválik a galvanizált réz, akkor egy vékony nikkel réteget visznek föl előbb az acél felületére.
EagleHUN!
Réz anódra gondoltam. A receptet a "Galvanizáljunk otthon!" című könyvből vettem. Anódnak rézhuzal hulladék is megfelel, de működik a dolog szén, vagy ólom anóddal is. Ha jól számoltam, a megadott recepttel, egy liter elektrolitból mire kifogy a réz 2853,24 cm^2 felületet vonhatunk be 0,2 mm vastagon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!