Két háromszög mikor minősül hasonlónak?
Érdekelne az a másik alternatíva is, de csak akkor, ha le tudod írni egyszerűen.:)
Ezt így nem nagyon értettem.
Csak, hogy megértsd :)
Van két háromszöget. A két háromszög akkor hasonló, ha az alábbi három transzformáción kívül nem kell egyéb transzformálást használnod:
ELTOLÁS - értelemszerűen bármiféle méret- vagy alakváltoztatás nélkül "odább rakod" a háromszöget.
FORGATÁS - a háromszöget egy meghatározott pont körül forgatod el, a pont lehet a háromszögön belül, a háromszögön vagy azon kívül, ez mindegy. A lényeg, hogy egy meghatározott középpont körül forgass. A forgatás szintén alak- és mérettartó transzformáció, a háromszöget megint nem változik
SKÁLÁZÁS - a háromszöget arányosan nagyítod vagy kicsinyíted. Értelemszerűen ha az egyik oldalát növeled x-szeresére, akkor a többi oldalt is növelned kell. A skálázás a szögek nagyságát tartja, tehát azok nem változnak.
Ez utóbbi dologból alakul aztán ki, hogy ha két háromszög szögei egyenlőek, akkor a háromszögek hasonlóak. A szögek egyenlőségéből pedig egyszerű trigonometriával meghatározható, hogy a szög és a hozzá tartozó két oldal arányának egyezősége szintén hasonlóságot eredményez.
"A szögek egyenlőségéből pedig egyszerű trigonometriával meghatározható, hogy a szög és a hozzá tartozó két oldal arányának egyezősége szintén hasonlóságot eredményez."
Hm?
Főleg a másik fele nem világos. A lehető legegyszerűbben hogy hangzana ez?
Elég álmos lehettem az este, mivel ma már értem, amire rákérdeztem. De egy kérdésem lenne.
Ha két háromszög esetében egyező az egyik szögnagyság és egyező a hozzá tartozó oldalak aránya, akkor a két háromszög már biztosan hasonló?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!