Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » A vízbontással ugye hidrogén...

A vízbontással ugye hidrogén és oxigén termelődik. De mi lesz akkor ha sót rakok a vízbe, hogy gyorsabban keletkezzenek a buborékok? Milyen gáz lesz akkor?

Figyelt kérdés
2020. márc. 24. 20:57
 1/5 anonim ***** válasza:
23%
HCl
2020. márc. 24. 21:11
 2/5 A kérdező kommentje:
Mi lesz az anódon és mi lesz a katódon?
2020. márc. 26. 19:55
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Milyen sót raksz a vízbe?

Ha Glauber-sót ( Na2SO4 ) akkor az anódon oxigén, a katódon hidrogén gáz fog termelődni.

A nátrium a hidrogént, a szulfát ion az oxigént szorítja ki ( Az erősebb kutya elvén.)

Ha viszont konyhasót teszel a vízbe, sokféle kimenetele lehet az elektrolízisnek.

Függ attól, mekkora az áramsűrűség, hőmérséklet, koncentráció, anód, és katód anyaga, alkalmazol-e diafragmát, vagy adalékokat, stb.

Alapból, az anódon klórgáz igyekszik leválni.

A hipó gyártása nátrium-klorid elektrolízisével történik. Az anódon levált klór reagál a katódon képződő nátrium-hidroxiddal:

2NaOH +Cl2 = NaOCl +NaCl + H2O

Az ipari készülékben az elektrolit áramlik, anód platina-irídium, katód ugyanaz, vagy grafit.

A klór-alkáli elektrolízisnél a katód higany, ami oldja a kiváló nátriumot. Így külön tartályban reagál a nátrium a vízzel, és fejleszt hidrogént. Az anódon klórgáz fejlődik.

A hidrogéngázt, a klórgázzal kvarcbélésű sósav-kályhában hozzák össze. A eljárás két terméke sósav, és nátrium-hidroxid.

A higanykatódos elektrolízis helyett újabban a diafragmás eljárást használják, mert kevésbé ártalmas a környezetre.

Csak a felületét kapirgáltam a dolognak. Egy talicska kémia könyvet kellene bepötyögnöm, de nagyon lusta vagyok.

2020. márc. 28. 19:00
 4/5 A kérdező kommentje:

Huhh, jól leírtad. Köszönöm!

Nem gondoltam volna, hogy ennyi variáció lehet.

Igazából oxigént szeretnék "gyártani".

Vízbontással tudom, hogy lehet, de az önmagában nagyon lassú folyamat.

Ezért gondoltam, hogy ha konyhasót raknék bele, akkor a csökkent ellenállás miatt gyorsabb lenne a folyamat.

De úgy látom, ez így nem fog menni.

2020. ápr. 1. 17:36
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Vízbontási kísérletnél néhány csepp kénsavat szoktak a vízbe tenni. Ezzel megnövelik az elektrolit vezetőképességét.

Ha nem tudsz kénsavat, vagy nátrium-szulfátot szerezni, akkor szétnézünk a konyhában, és a fürdőszobában.

Tippjeim. Ecetsav, citromsav, timsó.

( A timsót borotválkozás okozta sérülés kezelésére szoktuk használni.)

Semmi esetre sem konyhasó, vagy sósav. ( NaCl , HCl. )

A felszabaduló klórgáztól jó, kis tüdővizenyőt lehet kapni, ami akár halálos kimenetelű is lehet.

2020. ápr. 2. 14:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!