Kémia! Hogy tudnám megtanulni? Segíts lécci.
Hello!
Nah szóval az van h most voltam 7.-es és értettem kémiát meg minden de az utolsó fejezet az ilyen oxidáció, redukció, savas kémhatás, lúgos kémhatás és közömbösítés. Minden jól ment gészen eddig. Nem tudtam megérteni sehogysem gondoltam hátha tudtok segíteni.
Köszi! :)
tegnap 10:54, ha már nem pontos, amit írsz, jó lenne, ha nem zavarnád össze a kérdező fejét.
Protonátmenet(proton= H+) a sav-bázis reakció.
Amelyik leadja, az a sav.
amelyik felveszi, az a bázis.
(Sav) =(Bázis-) + (H+)
(Bázis-) + (H+) = (Sav) (ez az előző megfordítva)
Ebből a két egyenletből láthatod, hogy vannak sav-bázis párok. A savmolekulából pl. bázis (kevésbé savas jellegű molekula) lett, miután leadta a protonját.
Nézzünk egy savat. Sósav HCl -> (H+) + (Cl-) ő savas kémhatású, mert növeli a protonok számát az oldatban. (emlékezz, savak azért savak, mert leadják a protont.)
Savas kémhatás más szóval= sokkal több proton van az oldatban, mint hidroxidion.
Nézzünk egy lúgot (bázist.) Nátrium-hidroxid, avagy lúgkő, marónátron NaOH = (Na+) + (OH-) ő lúgos kémhatású, mert növeli a hidroxid-ionok számát az oldatban.
Most kérdezheted, hogy mi az a hidroxid-ion? Ő egy bázis. Miért is? Nézzük a vizet, mi lesz vele, ha leadatunk vele egy protont.
H2O = (OH-) + (H+)
pont mint az elején:(Sav) → (Bázis-) + (H+)
De a víz nem sav! Igaz is, és nem is. Bázis is tud lenni!
H2O + (H+) = (H3O+) ez az oxóniumion.
(Bázis) + (H+) = (Sav)
Láthatod a két egyenletből, hogy a víz egyaránt képes felvenni és leadni a protont. Hogy melyiket csinálja, attól függ, hogy milyen vegyületet adunk mellé. Ha erős savat, mint a sósav, akkor bázisként fog viselkedni, mivel az erős savak erőszakosan meg akarnak szabadulni a protonjuktól, így kénytelen felvenni. Valakinek ugyanis mindig fel kell venni. :)
Egyenletekkel:
HCl -> (H+) + (Cl-) és H2O + (H+) = (H3O+)
ezt írjuk egybe: HCl + H2O = (H3O+) + (Cl-)
Ugyanígy, ha erős lúgot öntünk a vízbe, az erős lúggal szemben a víz savként fog viselkedni, le kell adnia neki a protonját.
NaOH = (Na+) + (OH-) és H2O = (OH-) + (H+)
(a protont, amit lead a víz, felveszi a nátriumos hidroxid. Csak mivel mindkettő egyenletben ugyanaz az OH- van, így nem kell így leírni, elég az első egyenlet magában. Ezt csak azért írtam így le, hogy szemléletesebb legyen, mi történik.)
Közömbösítésnek azt nevezzük, ha a reakció végén pont ugyanannyi hidroxidion, mint proton lesz az oldatban. Azaz se nem savas, se nem lúgos a kémhatás( = semleges).
Pl a fenti sósav és nátriumhidroxid együtt:
HCl + NaOH = (Na+) (Cl-) (OH-) (H+)= NaCl + H2O
Redoxireakció: elektronátmenet.
Áltiskolás kémiatanárnőm így tanította.
oxidáció: elektronleadás, azaz LEÓ (oroszlán) el. LEadás Oxidáció :)
A redukció meg értelemszerűen a másik: elektronfelvétel.
Tehát ami lead egy elektront, az oxidálódik, (a már említett válaszoló ezt rosszul írta) ami felveszi za elektront, az redukálódik.
Ami oxidálódik -> redukálószer (mivel a másiknak adja át az elektront, így az felveszi, tehát redukálja a másikat, ezért redukálószer)
Ami redukálódik -> oxidálószer
Köszi a választ! :D
Még egy kicsit tanulmányozom és még az lenne a kérdésem h pl van egy egyenlet és hogyan tudom megállapítani h most melyik adja le és veszi föl és melyik a sav melyik a bázis melyik redukálódott melyik oxidálódott ilyenek ha pl az van h Na+Br2-->2NaBr?
ma 10:13: azért nem írtam pontosan, mivel (ahogy említettem) nem ma tanultam általános sulis szinten a kémiát.
Nem akartam traktálni a kedves kérdezőtvegyész szintű ismeretekkel. Ha össze akartam volna zavarni, megtettem volna, de nem tettem (pl nem írtam h az oxidáció H leadásként is értelmezhető;) ).
Egyébként te sem voltál pontos. Akkor te is összezavarod a kérdezőt?
Nátrium töltései: jobb oldalon 0 bal oldalon: +
Bróm: jobb oldal: 0 bal oldal: -
Na ion képződése: Na = Na+ + e-
Br ion képz. : Br2 + 2e- = 2Br-
A Na elektront adott le, oxidálódott. Tehát redukálószer.
A Br2 elektront vett fel: redukálódott. Ő oxidálószer.
A sav-bázis jelleg (mint ahogyan az is hogy mely anyagok oxidálószerek és redukálószerek) nem egyértelmű. Mindig attól függ, milyen anyagokkal lépnek reakcióba.
Ált. suliban azok a savak, amelyek víznek is képesek protont átadni.
előző vok
erre a partnerfüggésre példa: salétromsav
Vízzel szemben sav, ám tömény kénsavval szemben bázisként viselkedik (protonálódik, proton-akceptor).
Érdekességként:
a sav-bázis téma a mai napig nincs lezárva. Különféle elméletek léteznek a savak és bázisok meghatározására.
Pl. Arrhenius és Ostwald szerint savak, amelyek oldódáskor H-ionra disszociálnak. (disszociáció-bomlás)
Bázis: disszociáció során OH-ion keletkezik.
Ilyen pl a NaOH
Tehát ezek szerint pl az NH3 nem számít bázisnak.
Brönsted és Lowry: Ez kibővíti Arrhenius elméletét azzal, hogy bázisnak a proton felvételére képes anyagokat tekinti.
Így már az az NH3 vizes oldatban bázis.
Lewis elmélete teljesen másképp értelmezi a savakat és bázisokat. Ö savként az elektronpár-akceptorokat, bázisként az elektronpár donorokat definiálja. Ennek az elméletnek szerves kémiai reakciók során van legnagyobb jelentősége.
Donor- ad
Akceptor-kap
Természetesen rengeteg egyéb elmélet létezik még. Ezek a legfontosabbak.
Gondoltam érdekel is a kémia (hiszen nem sokan törődnek ezzel a nyár közepén), ezért írtam neked róla. És ha már ezt tudod, könnyebben tudsz keresgélni a neten.
de ha gondolod msn-en beszélhetünk
7.-es vagyok és a kémiát elég jól megértettem (meg ezt is)
majd írj megnézem most nem akarom kiírni ...
aki írta hogy hogy előtt mindig van vessző na ezt én is tudom:)+gondolom fiúvagy mert:
vessző nélkül nem lehet hogyozni!!!:):):)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!