Zsákos konyhasóból ( 50kg-os durva őrlésű kiszerelésű ) lehet házilag sótéglát készíteni?
Megfelelő mennyiségű vízpárával és tömörítéssel, szárítással elérhető, hogy a szemcsés sóból újra egy téglát nyomjál. De tök máshogy fog kinézni, sokkal porózusabb lesz, hiszen csak a kis kristályszemcséket "ragasztod" újra össze úgy-ahogy.
Na igen, a bolti szemes sót ilyen kősó alapanyagból csinálják, nem valami gyakorlatias dolog visszacsinálni oda, ahonnan indult, főleg, ha az eredmény messziről emlékeztet csak a boltira.
Persze lehetne mondani, hogy de hát akkor pofátlanság drágábban adni, mint két és fél kiló bolti szemes konyhasót.
Részben igaz, mert részben olcsóbb az előállítás, nem kell ledarálni vagy feloldani, tisztítani és újrakristályosítani.
De egy ilyen bányai sótömböt kulturáltan kivágni, hogy egyben is maradjon, majd sérülésmentesen szállítani azért jelent némi költséget.
Persze az árban benne van a hype is, az is, hogy az emberek elhiszik, az eredeti himalájai sótégla többet fog tenni az egészségükért, mint a parajdi.
És ezért kifizetik a 900 Ft-ot a 2,3 kg-os himalájai sőtégláért, míg a tartalomra gyakorlatilag azonos, csak nem olyan mutatós parajdiból 5 kg kerül ennyibe.
Konkrétan a parajdin látszik, hogy valószínűleg nedvesen préselt, szárított:
A parajdi sótégla is így készül ahogy fentebb írták. A sót feloldják vízben, az iszap tartalmát szétválasztják, melyet szintén a gyógyászatban használják. A lepárologtatott víz után a sót nedvesen tégla formába préselik.
A himalájai tégla a lakásdekoráció része is lehet, ezért elterjedtebb. Pár száz kg só a szobában sem fogja helyettesíteni a sóbánya vagy mesterséges sószoba levegőben lévő sókoncentrátumát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!