A világegyetem ugye véges és van határa (ami tágul), de azon túl mi van?
úgy értem mi található a másik oldalon? Vajon ott egy másik világ van? Vagy a semmi? Szerintetek?
A válaszokat előre is köszönöm
"28 milliárd fényév"
96 milliárd fényév.
így van #11 28 milliárd fényév a (csillagászati eszközökkel) belátható univerzum (rész) viszont 96 milliárd fényév a minimális mérete a teljes univerzumnak (lehet hogy nagyobb de legalább ekkora) amiről valamilyen másodlagos információk útján számításokkal adtak meg. (És igen nehéz más úton is igazolni.)
Mit szerettél volna közölni?
𝐍𝐄𝐌!
96 mrd fényév a ma belátható rész, és kb. 14 mrd év az életkora.
Amúgy ebből is látszik, hogy melyik írás áltudományos: amelyik még ezt sem tudja, az 100% bizonyossággal az (vagy csak rosszul másolt és megértett cikk, de az is hasonlóan rossz).
Ja, és ezen a határon kívül is ugyanaz van, mint belül.
Egy adott távolságig még biztosan.
Ezt onnan tudjuk, hogy ismerjük a világ fejlődését.
Sokkal nagyobb távolságban viszont már nem tudjuk... ott már más is lehet.
"Amúgy ebből is látszik, hogy melyik írás áltudományos: amelyik még ezt sem tudja, az 100% bizonyossággal az (vagy csak rosszul másolt és megértett cikk, de az is hasonlóan rossz)."
Lehet hogy régi a cikk. 2004.05.18.
Lehet fordítási hiba is benne. Igen lehetséges. Emberek szerkesztik.
De a National Geographicot azért ne nevezzük már áltudományosnak...
Főleg ne úgy #13 hogy te egy fia hivatkozást nem linkeltél még a mondandód alátámasztására. (Vagy a cikk cáfolására.)
Már jó párszor beszéltünk erről a témáról, és ott voltak alátámasztások is.
Kérlek, írd le, hogy melyik részét nem érted a magyarázatnak, és akkor azt leírom.
Tényleg kb 96 mrd fé a belátható világegyetem _tényleges_ átmérője. A _látszólagos_ átmérője 28 mrd fé. Szóval mindkettő igaz és helyes lehet, attól függően, hogy látszólagos vagy tényleges méretekről beszélünk-e.
Eagle, gondolj bele: amely objektumot mondjuk cca 13 mrd fé-nyire látjuk, az 14 mrd éve volt olyan távol tőlünk. Azóta egy csöppet tágult a világegyetem. Ezért van eltérés a két méret között.
Ott bukja akérdező a témát, hogy a világegyetemet annak terében előforduló anyagok, egyebek összességével azonosítja. A világegyetembe maga a tér is beletartozik. Azon kívül meg ugyan, mi lenne?
Mi lenne ott, ahol tér sincs?
Mi lenne ott, ahol nincs is olyan, hogy bármi?
A világegyetem a minden összessége, anyag és tér. Nincs rajta kívül semmi.
Mert nincs rajta kívül tér sem, ahol egyáltalán lehetne valami.
Eleve hibás kérdés!
Kiindulásul kijelentesz valamit ("ugye véges és van határa") és arra építed fel kérdésed.
A Világegyetem a tudomány mai állása szerint HATÁRTALAN, DE NEM VÉGTELEN.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!