Miért mondják azt, hogy ha forró ételt teszünk a hűtőbe, az károsítja a hűtőt? Mi erre a tudományos magyarázat?
A hűtő szempontjából az ételből a hűtő belsejében kicsapódó vízgőz lehet problémás, na meg hogy eleve jóval több energiára van szükség valami lehűtéséhez, mint hidegen tartásához.
Ami problémásabb lehet, hogy mi más van még a hűtőben. Bármi romlandónak nem fog jót tenni a hirtelen meleg.
Egyrészt a hűtőbe tett forró ételtől felmelegszik a többi tárolt dolog és a baciknak ez ideális táptalaj a szaporodásra, szóval nem túl jó ötlet gyakran ismételni ezt a műveletet.
Másrészt a hűtő rácsai általában műanyaggal bevont fémből vannak. Főleg a régebbi típusoknál ez a műanyag a forró edénytől könnyen meg tudott olvadni.
A hűtő érzékelői felmelegedést tapasztalnak, mert a forró étel a hőleadása következtében kezdi felmelegíteni a környezetét.
A vezérlés ekkor növeli a lehűtés fokozatát, csakhogy az érzékelők további felmelegedést regisztrálnak, amire még tovább történik a törekvés a hűtésre.
A csövekben 10 bar nyomás van és ha az extrém hűtési értékre való törekvés során, ami akár a mínusz 50, mínusz 100 C fokot is elérheti, így ennek következtében a cső eldurranhat bárhol, ami főleg akkor teszi használhatatlanná a gépet, ha a hűtő belsejében történik, a hűtő burkolata és szigetelt része alatt, mert azt sem megkeresni, sem javítani nem lehet tökéletesen, ezért többnyire ezeket a hűtőket kidobják, leselejtezik.
Kicsit kétségeim vannak, #5 eldurranási teóriájával szemben.
Azért a hűtőrendszer méretezése elég sok biztonsági tartalékot tartalmazhat.
Annyit biztosan, amennyi a hűtő maximális hűtési képessége.
Lehet, hogy az újabb hűtők tudnak hűtésteljesítményt úgymond analóg változtatni, de általánosan csak a ki-bekapcsolási fázisok hosszát változtatják, ezek, ha túl sokat kell hűteni, maximum folyamatosan mennek és mégsem képesek eleget hűteni. Azzal meg a rendszernyomás nem emelkedik a "sztenderd" fölé.
Szerintem a rendszert eldurrantani csak a hűtőcsövek KÖZVETLEN forrósításával lehetne. Ahhoz viszont a betett forró kaja kevés.
Én arra hajlanék, hogy tényleg csak a fokozott működés miatt fogyasztásnövekedéssel, élettartam-csökkenéssel, túlzott páralecsapódással és magasabb baktériumveszéllyel kell számolni.
Tévedsz, a nyáron purcant ki így egy hűtőm, szerencsére garanciás volt, így kifizették az eredeti árát.
Előtte a szervizes pacák próbált kifaggatni, hogy nem tettem a bele meleg, forró ételt és ő magyarázott valami ilyesmit, amit az 5. válaszban írtam, a lényeg, hogy akkor károsodott, amikor forró lábost tettem a hűtőbe, igaz, nem akkor azonnal pukkadt ki a belsejében a csővezeték, hanem akkor, amikor otthon sem voltam, egy kánikulai forró napon, tönkretéve egy csomó fagyasztott élelmiszeremet, több ezer, vagy inkább tízezres értékben.
Na persze sunyítottam a garanciás vizsgálat alatt, egy kukkot sem szóltam, de megtanultam a magam kárán, mert a tönkrement fagyasztott kajákat nem térítették meg, csak a hűtő árát adták vissza, amiből már csak olcsóbb gépre futotta, mert idő közben a saját hűtőgépem sokkal drágább lett a boltokban, de nem balhéztam, örültem, hogy azt is megkaptam.
Amúgy is kisebb hűtőt akartam már venni, mert nem tartalékolok többé annyi fagyasztott cuccot, teljesen felesleges, így malőr esetén a károm is kisebb lesz, ha még egyszer történik velem hasonló.
#7:
Hm, fura.
Én itt erősen gyanakodnék minőségi problémára, azt nehéz elképzelni, hogy egy hűtőt úgy tervezzenek meg, hogy képes legyen felfújva elpukkantani saját magát.
Esetlegesen azt tudom elképzelni, hogy a forró étel miatti hosszabb folyamatos működés valamit túlmelegített, ami aztán a forró nyárban végképp beadta a derekát. Főleg, ha esetleg sok jegesedés volt a hűtőben, ami a hőcserét nagyon rontja.
Nem akarok szakembereket túlokoskodni, de bizony előfordul, hogy az ilyen szervizes magyarázatok sántítanak.
Nem jegesedhetett, no frost típus volt tudtommal.
Nem voltam otthon azon a hétvégén, amikor beadta a kulcsot, mire hazamentem folyt a kőre a a ragacsos lé.
Korábban is volt már kánikula, akkor még bírta.
Hát most már jó fene sem tudja visszakövetni.
Mindenesetre mos utánamásztam kicsit a no frost megoldásoknak, azok a leírások szerint párátlanítással akadályozzák meg a fagyasztórekesz jegesedését.
Egy ilyet valószínűleg rendesen zavarba hozhat egy vastagon gőzölgő forró kaja.
Egy hagyományos hűtőnél ilyenkor csak jó vastagon lefagy és elkezd állandóan dolgozni, de a no frost esetén lehet, hogy a párátlanító rész meg tudja adni magát tőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!