Szerintetek hová fejlődik, és mi történik az emberiséggel a következő 1-200, akár 500-1000 év alatt?
1. Most az emberi civilizáció puszta léte a tét. Ha 50 éven belül nem leszünk úrrá a jelenlegi globális ökológiai válságon, akkor a civilizációnk összeomlik így vagy úgy, tehát a tudományos-technológiai fejlődésben nagy visszaesés és hosszú "sötét középkor" várható, háborúskodásokkal, járványokkal, tengődéssel, posztapokaliptikus helyzetekkel, amivel tele a fantázia irodalom.
2. Ha 20-30 éven belül létrehozunk egy globális fenntartható társadalmat, akkor úrra lehetünk a túlnépesedés, klímaváltozás, biodiverzitás krízis, környezetszennyezés, élőhely-pusztítás/pusztulás, szociális-humanitárius válság, pándemia-veszély pozitív visszacsatolású spirálján. Ez esetben a tudományos és technológiai fejlődés folytathatja jelenlegi exponenciális tendenciáit. Ez esetben a határ a csillagos ég, 100 éven belül a várható élettartam kitolódása 120 évre magas életminőséggel, 200 éven belül csillagközi utazás és többszáz évre kitolható élettartam, 1000 éven belül transzhumán apoteózis, bármi.
Szerintem egyre többen látjuk, hogy baj van és egyre több embernek van elege a kicsinyes nemzetállami kakaskodásokból. Én bízom benne, hogy ahogy romlik a helyzet úgy nő az emberiség többségi összefogásának az esélye.
A fenntartható globális társadalom megteremtésének ma már nincs technikai vagy elvi akadálya, csak politikai akarat kell hozzá. Annyi, hogy például az ENSZ Közgyűlését fel kell hatalmazni globális jogalkotási (alkotmányozási) lehetőséggel, és delegálni kell számára a nemzetállami kormányok végrehajtó hatalmának egy részét. Ami eddig nemzetközi egyezmények útján túl bürokratikus és lassú volt, az így megvalósítható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!