Hogyan lehet vízből és Co2 ből METÁNT csinálni?
Nem vagyok kémiában járatos, elnézést ha rosszul írok valamit.
Elektromos áram van, gondolom vízbomtással kezdődik a történet, de hogyan tud végbe menni a reakció?
Házilag sehogy.
Adott az alábbi egyensúlyi reakció: CO + 3 H2 ↔ CH4 + H2O, melyet a metán irányából szoktak végezni, így nyerik a CO-H2 elegyet (szintézisgáz).
Hidrogén vízbontással nyerhető, szén-monoxid pedig például CO2 szenes redukciójával (magas hőmérsékleten): CO2 + C = 2 CO.
Feltételezem, hogy CO2-t azaz szén-dioxidot akartál írni, és nem kobaltot.
Biológiai úton viszont házilag is könnyen lehet csinálni.
Most az a kérdés, kísérletezni akarsz, vagy elméletileg érdekel?
- - - - - - - - -
Az #1 Válaszadó nagy vonalakban fölvázolta a szervetlen előállítást, de az eljárás bonyolultabb, és házilag még kivitelezhetetlenebb.
Befigyel a vízgáz reakció,
CO2 + H2O = CO + H2O
és a Boudouard reakció megfordítva:
2CO = C + CO2
Ha már van hasadási karbon (korom ), az reagálhat hidrogénnel:
C + 2H2 = CH4
Ennek a reakciónak 450 - 550 °C kell, és jó lenne egy 10 - 20 atmoszférás nyomás is.
A vízgáz reakció után le kellene hűteni a gázelegyet, és a vízgőzt kicsapatni, és friss hidrogénnel pótolni.
Kicsit utána néztem.
CO + 3H2 = CH4 + H2O / 250 - 400 °C nikkel katalizátor segítségével.
Vagy:
CO2 + 4H2O = CH4 + 2H2O / 250 - 400 °C nikkel katalizátor .
Képződhet metanol is:
CO + 2H2 = CH3OH / 400 °C, 200 atmoszféra nyomáson, króm-oxid cink-oxid katalizátor mellett.
- - - -
Majdnem elfelejtettem. Metán elemeiből való képződéséhez is kell katalizátor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!