Van annak tudományos magyarázata, hogy a lányoknak rózsaszín, míg a fiúknak kék ruhákkal öltöztetik születéskor?
Na ezt a kérdést sikerült jól "megragoznom"
:)
Volt már a kérdés.
Nem akarod visszanézni?
Amúgy régen nem ilyen színek voltak: a kék volt a lányoké, a vörös a fiúké.
Korábban a rózsaszín szín volt a kisfiúké, mert a katonaruha (zubbony?) piros volt, így a kisembereké pedig ennek a világosabb változata.
A kék pedig a lányoké, mert Szűz Máriát is kék-fehét ruhában ábrázolják.
Aztán ez megfordult, és így szoktuk meg. Nem tudom, hogy ez mikor volt így, lehet hogy tévhit, én is valahol hallottam.
De a ruhák színében ne keress biológiai törvényt. Pl inkább személyiség vagy kultúra és nem nem kérdése, hogy milyen színt hord az ember.
Vannak nők akiknek nem a meleg, föld színek állnak jól, hanem pont a hidegek, és ugyanígy férfiban is van akihez a barna árnyalatok passzolnak.
Illetve ez kék-rózsaszín csak "nyugatra" jellemző, nem zárnám ki, hogy más kultúrákban más színű a babakelengye.
Plusz lásd az muszlim nőket, ők talpig feketében vannak, mert ez a kultúrájuk része.
Az hogy miért a nő cicomázkodik többet a férfiaknál... Nem ez a szakterületem :)
De ugye állatvilágban azért a hímek a díszesebbek, mert őket választják ki a nőstények, illetve az anyának millió szempontból előnyösebb a rejtőszín.
Szerintem ez akkor fordulhatott meg nálunk, amikor már nem voltunk kitéve annyira a ragadozóknak, és elkezdődhetett a női nem versengése is, hogy minél rangosabb partnert találjon.
Mert elviekben bigám élőlények vagyunk, valószínű, hogy hasznosabb volt, hogy két színteren is zajlott a rivarizálás.
"A téma kutatói szerint ezt egyszerűen a nagy ruhagyártók marketingje ültette bele a szülők fejébe"
A férfi és női öltözet közti radikális különbségek léteztek már akkoriban is, amikor még nem léteztek "nagy ruhagyártók".
A teljes dizájn helyett a színekben történő eltérések éppen a férfi és női ruhatár eltéréseinek folyamatos csökkenését jelzik.
A mai erőteljes uniszex divat meg éppen az ellenkező irányba hat, pont ma, amikor a történelemben a legerősebb lehet a marketing-lobbi.
Amúgy is, még gyerekruhák esetén is erősebb a trend, divat miatti váltás igénye, mint a fiú-lány egymást követő gyerekek miatti esetleges új ruha vétel.
Szóval szerintem ez egy nagyon rossz tipp. Kizártnak tartom, hogy ez valódi témakutatóktól eredő ötlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!