Tudunk szerves vegyületekből ételt készíteni biológiai folyamatok bevonása nélkül?
Tehát az bebizonyosodott a 19. században, hogy szervetlen anyagokból lehetséges abiotikus úton szerves anyagokat előállítani.
Ezt továbbvive mostanra lehetséges, hogy a szerves anyagokat tovább alakítsuk fehérjévé, szénhidráttá stb. teljesen abiotikus úton még baktériumokat is kizárva a folyamatból, aztán ezeket meg tudja enni az ember?
Ha jól tudom több tízezer aminosavból álló fehérjét még nem állítottak elő teljesen abiotikus módon. Maximum nem élő sejten belül, úgynevezett "cell-free synthesis" útján, de ez a folyamat is élő sejtekből veszi a folyamathoz szükséges DNS leolvasáshoz és transzlációhoz szükséges alkotókat.
Eléggé limitáltak a lehetőségek még ezen a területen.
Tehát az egyelőre megvalósíthatatlan, hogy kiküldünk egy legénységet a Marsra, és energiaforrás, ammónia, CO2, és víz felhasználásával maguknak összeállítanak egy olyan fehérje dús táplevest, amiben minden esszenciális és nem-esszenciális aminosavhoz hozzájuthatnak.
Eléggé valószínű hogy hamar hiánybetegségek állnának be, ha csak egy-egy polipeptidet tudnának fogyasztani valamilyen oldat formájában. Arról nem is beszélve hogy ez szerintem semmilyen élvezeti értéket nem nyújtó formája lenne a táplálkozásnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!