Létezik olyan halmaz, ami tartalmazza saját magát elemként?
A:={a;b;c;d;A}
Nem tudom, hogy ez megengedett-e a matematikában, illetve hogyha igen, akkor hogyan lehetne elképzelni egy ilyen halmazt.
Illetve létezhet olyan A halmaz, amelynek eleme egy olyan halmaz, ami tartalmazza az A halmazt?
A:={a;b;c;d;B} , B:={e;f;g;h;A}
Ilyen halmaz elvileg létezhetne (az én logikám szerint), viszont erre sem tudok matematikai példát mondani.
Volt már kérdés, és elméletben sem lehet. Azt az elvet sérti, hogy két halmaz akkor egyenlő egymással, hogyha elemei megegyeznek, már pedig itt azt kapjuk, hogy
A = {A} = {{A}} = {{{A}}} = ..., pedig ezek nem lehetnek egyenlőek, mivel elemeik nem egyeznek meg.
A másik esetben is ugyanez a történet.
Megengedett a matematikában, bár nem szokványos.
Úgy kell elképzelni, mint egy irányított gráfot (a csúcsok a halmazok, az élek az 'eleme' reláció) hurokélekkel.
Történelmileg elég hülye szerepet tölt be az erről szóló axióma a matematikában, itt lehet róla olvasni:
Nagyon sok szerepe nincsen, a matematika 100-ε%-a teljesen közömbös erre az axiómára nézve hogy teljesül-e, mégis, a halmazelmélészek szeretik azt hangoztatni, hogy mindenki ebben dolgozik :|
#2:
A "bizonyításod" nem jó, mert az általad felírt halmazoknak az elemeik megegyeznek.
Például A = {A} esetben
A = {A} = {{A}} = {{{A}}} =
belátható indukcióval, és így az elemeik megegyeznek \o/
Az indukcióval való bizonyítást leírnád nekem, ha megkérlek, mert én úgy tudom, hogy:
Pl. legye A egy halmaz, tetszőleges elemszámmal. Egy halmaz akkor egyenlő egy másik halmazzal, ha minden elemük azonos.
A ≠ {A} -val. Mert A egy tetszőleges elemszámú halmaz, de {A} egy egyelemű halmaz, amelynek eleme, az A halmaz.
És {A} ≠ {{A}} -val, mert {A}-nak egy eleme van, az "A" halmaz. És {{A}}-nak egy eleme van, az "{A}" halmaz. Mit mondtunk? Hogy A ≠ {A}, tehát a két halmaz eleme nem azonos, azaz valóban {A} ≠ {{A}} -val.
És {{A}} ≠ {{{A}}} -val, mert {{A}}-nak egy eleme van, az "{A}" halmaz. És {{{A}}}-nak egy eleme van, az "{{A}}" halmaz. Mit mondtunk? {A} ≠ {{A}} -val.
Tehát tényleg {{A}} ≠ {{{A}}} -val.
És {{{A}}} ≠ {{{{A}}}} -val, mert {{{A}}}-nak egy eleme van, az "{{A}}" halmaz. És {{{{A}}}}-nak egy eleme van, az "{{{A}}}" halmaz. Mit mondtunk az előbb? {{A}} ≠ {{{A}}} -val.
Tehát tényleg {{{A}}} ≠ {{{{A}}}} -val.
És ezt folytathatnánk tovább.
Más a helyzet, ha:
A:= {A} , akkor A-nak egy eleme van, az A halmaz.
Ekkor A = {A} -val, tehát nem igaz, hogy A ≠ {A} -val.
Ekkor A-nak egy eleme van, az A halmaz. És {A} -nak egy eleme van, az A halmaz. Hiszen az igaz, hogy {A} = {A}. De a kérdés, hogy a {A} halmazt elnevezhetjük-e A-halmaznak, mert akkor tényleg A = {A}. Tehát a két halmaz egyenlő.
És akkor {A} = {{A}} -val, mert {A}-nak egy eleme van, az "A" halmaz. És {{A}}-nak egy eleme van, az "{A}" halmaz. Mit mondtunk? Hogy A = {A}, tehát a két halmaz eleme azonos, azaz valóban {A} = {{A}} -val.
És akkor {{A}} = {{{A}}} -val, mert {{A}}-nak egy eleme van, az "{A}" halmaz. És {{{A}}}-nak egy eleme van, az "{{A}}" halmaz. Mit mondtunk előzőleg? Hogy {A} = {{A}} -val, tehát a két halmaz eleme azonos, azaz valóban {{A}} = {{{A}}} -val.
Tehát, ha definiáljuk, hogy A legyen egyenlő {A}-val, akkor tényleg igaz az egyenlőség a továbbiakban is. De ez csak akkor van, ha ha az A halmaznak egy eleme van, önmaga. Hogy ilyen lehetséges-e azt nem tudom. Nem tudom, hogy egy halmaz és egy eleme megfeleltethető-e egymásnak. Ha másképp nem, akkor úgy, hogy A-nak kizárólag egy eleme lehet csak, önmaga, és önmagán kívül más eleme nem lehet. Talán így lehetséges.
Bár, ha definiáljuk, hogy A:= {a;b;c;d;A} -val, akkor ugyanúgy igaz lesz az egyenlőség, mint A:= {A} esetén, tehát:
A = {a;b;c;d;A} = {{a;b;c;d;A}} = {{{a;b;c;d;A}}} = {{{{a;b;c;d;A}}}} = stb.
Tehát elvileg A-nak magán kívül még több eleme is lehet, amennyiben definiáljuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!