Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Kénes bor elkeveredik a...

Kénes bor elkeveredik a borban, ha csak a tetejére öntöm?

Figyelt kérdés

Egy 50 l-es demizson teli van borral. Le szeretném fejteni 1-2 l-es palackokba, de egy pici borként is adagolni hozzá.

1 l-t kivennék, elkeverném, feloldanám benne a borként, és visszaönteném a tetejére. Viszont, ha egy pálcával elkeverném a demizsonban, akkor felkeverném a leülepedett seprűt.

Szóval, ha nem keverném össze, akkor is elegyedne pár nap alatt?

Elvileg lenne 2 másik megoldás is, de nehéz ügy:

- Palackonként keverni hozzá a kénes borból egy picit. De ez sok pepecseléssel járna.

- Először egy másik 50 l-es edénybe lefejteni, (de nincs!) és abban elkeverni, felemelni, újra lefejteni.


Ha magától elkeveredne, akkor lenne a legegyszerűbb.



2019. dec. 12. 00:04
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha néhány litert kiveszel-, illetve kénezés után ismét visszatöltöd, a seprű akkor is fel fog keveredni!

- Biztos, hogy kell kénezni?

- Pár órára nem tudsz kölcsön kérni egy megfelelő edényt?

- Fejtsed le a bort az említett palackokba, mosd ki az üveget - a visszaöntött bort kénezheted. Igaz hogy ez dupla munka, de más megoldás nem jut az eszembe.

2019. dec. 12. 04:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

"Ha néhány litert kiveszel-, illetve kénezés után ismét visszatöltöd, a seprű akkor is fel fog keveredni!"

NEM! Mondhatnám, hogy azért, mert ügyes vagyok, de nem.

Egyszerűen, ha egy ilyen nagy edény tetejéről leszívok 1 litert, majd visszaöntöm, a bor alsó fele, 2/3-a nem mozdul.

Ezért is tettem fel a nyitó kérdést.

A kénezés szükségességébe nem mennék bele: házi bor, nem kiváló minőségű szőlőből. Aki megkérdőjelezi a kénezés szükségességét, az nem ért hozzá.


Igazából a vegyészethez értő személy válaszát várnám, hogy a keveredés magától is végbe menne, vagy csak keveréssel?

2019. dec. 12. 13:22
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

"Szóval, ha nem keverném össze, akkor is elegyedne pár nap alatt?"

Igen. A jelenséget diffúziónak nevezik. A molekulák hőmozgása okozza. Hőfokfüggő a sebessége, és nyilván a tartály méretei is mérvadóak, hogy az egyik végétől a másikig eljusson. De ha nem bor-hibád van, amit sürgős kezelni, hanem van rá több nap, akkor működik az elképzelésed!

Hány fokos a bor?

https://www.youtube.com/watch?v=jMJyo_TKFMs

Nálad még oldódnia sem kell, csak diffundálni...

2019. dec. 17. 10:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi!

Tegnap már lefejtettem, és "pepecseltem". Minden palack aljára öntöttem 3-4 cl kénes bort, és arra ráfejtettem.

Ha a keveredés magától is végbemegy, akkor jövőre majd kipróbálom. Egy héttel a tervezett fejtés előtt ráöntöm a kénes bort. Úgy látom, egy pici keverés is belefér, alig volt seprű (2. fejtés).

2019. dec. 17. 16:20

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!