Kénes bor elkeveredik a borban, ha csak a tetejére öntöm?
Egy 50 l-es demizson teli van borral. Le szeretném fejteni 1-2 l-es palackokba, de egy pici borként is adagolni hozzá.
1 l-t kivennék, elkeverném, feloldanám benne a borként, és visszaönteném a tetejére. Viszont, ha egy pálcával elkeverném a demizsonban, akkor felkeverném a leülepedett seprűt.
Szóval, ha nem keverném össze, akkor is elegyedne pár nap alatt?
Elvileg lenne 2 másik megoldás is, de nehéz ügy:
- Palackonként keverni hozzá a kénes borból egy picit. De ez sok pepecseléssel járna.
- Először egy másik 50 l-es edénybe lefejteni, (de nincs!) és abban elkeverni, felemelni, újra lefejteni.
Ha magától elkeveredne, akkor lenne a legegyszerűbb.
Ha néhány litert kiveszel-, illetve kénezés után ismét visszatöltöd, a seprű akkor is fel fog keveredni!
- Biztos, hogy kell kénezni?
- Pár órára nem tudsz kölcsön kérni egy megfelelő edényt?
- Fejtsed le a bort az említett palackokba, mosd ki az üveget - a visszaöntött bort kénezheted. Igaz hogy ez dupla munka, de más megoldás nem jut az eszembe.
"Ha néhány litert kiveszel-, illetve kénezés után ismét visszatöltöd, a seprű akkor is fel fog keveredni!"
NEM! Mondhatnám, hogy azért, mert ügyes vagyok, de nem.
Egyszerűen, ha egy ilyen nagy edény tetejéről leszívok 1 litert, majd visszaöntöm, a bor alsó fele, 2/3-a nem mozdul.
Ezért is tettem fel a nyitó kérdést.
A kénezés szükségességébe nem mennék bele: házi bor, nem kiváló minőségű szőlőből. Aki megkérdőjelezi a kénezés szükségességét, az nem ért hozzá.
Igazából a vegyészethez értő személy válaszát várnám, hogy a keveredés magától is végbe menne, vagy csak keveréssel?
"Szóval, ha nem keverném össze, akkor is elegyedne pár nap alatt?"
Igen. A jelenséget diffúziónak nevezik. A molekulák hőmozgása okozza. Hőfokfüggő a sebessége, és nyilván a tartály méretei is mérvadóak, hogy az egyik végétől a másikig eljusson. De ha nem bor-hibád van, amit sürgős kezelni, hanem van rá több nap, akkor működik az elképzelésed!
Hány fokos a bor?
https://www.youtube.com/watch?v=jMJyo_TKFMs
Nálad még oldódnia sem kell, csak diffundálni...
Köszi!
Tegnap már lefejtettem, és "pepecseltem". Minden palack aljára öntöttem 3-4 cl kénes bort, és arra ráfejtettem.
Ha a keveredés magától is végbemegy, akkor jövőre majd kipróbálom. Egy héttel a tervezett fejtés előtt ráöntöm a kénes bort. Úgy látom, egy pici keverés is belefér, alig volt seprű (2. fejtés).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!