Lenyomok a víz alá egy 1 literes palackot, kb 1 méter mélységbe, hány gramm vasgolyót (tulajdonképpen akármit) tehetnék a palack tetejére, hogy az feljöjjön a felszínre?
NAGYON régen volt a középsulis fizika, azóta nem foglalkoztam vele, a véleményem ez:
A palack által kiszorított víz súlyával megegyező (10.000N = 1000g 4 fokos víz esetén), amivel éppen lebeg a palack. Ebből a súlyból vond ki a palack súlyát. Az annál kisebb súlyok mellett még feljön a felszínre.
Mindig a kiszorított víz mennyiségének súlyával megegyező a felhajtóerő. Mivel ez egy 1 literes palack, 1 liter vizet fog kiszorítani. 4 fokos víznél a kiszorított víz súlya 1 kg.
#5-ös, én is így gondolotam először.
Aztán rájöttem, hogy ha a palackon kívül vannak a vasgolyók, illetve a tartó "dolog", akkor azt is bele kell számolni a kiszorított vízbe...
Tehát elég összetett a feladat.
Jogos!
Egy elképzelt 0 kiterjedésű pontszerű vasgolyó esetén igaz a fent leírt dolog, ha van kiterjedése a vasgolyónak, akkor annak is van vízkiszorítása. Ami ugyancsak generál felhajtóerőt. Persze pici lesz, de lesz.
Attól függ, hol tették fel a kérdést. Egy középsulis/nyolcadikos fizika könyvben remélhetőleg nem szivatnak ezzel külön, de valóban kell számolni azzal is, amit rá kötnek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!