Hany fokra hevitheto az egyszeru ivoviz?





#10 vagyok:
Pontosabban akkor sem a forráspontot befolyásolod, csak energiát vonsz el a víztől.










"(mondja a kémikus :D)"
Vedd át újra a híg oldatok törvényeit, mielőtt ilyen szamárságokat kommentelsz, mint a #10-esben!





#4,10,11 Válaszadó! Ha valamiről MÉG nem tanultál, attól még létezik.
Az oldatok forráspont emelkedése ilyen:
Együtt szokták emlegetni, mert összefügg:
Nekem is csak a főiskolán mondták meg, hogy az ebullioszkóp nem ehető, és eredetileg kémiai mérésekre való. (XD) ( Később kezdték italok szesztartalmának mérésére használni.)





Az biztos, hogy kevésbé szól bele a forráspontba, mit az olvadáspontba, de azért nem nulla az oldott anyag hatása.
A túlhevítés viszont érdekes kivétel.
Amíg nincs forrást, buborékképződést beindító góc, rezgés, a tiszta víz 100 fok fölé hevíthető.
Ha valami beindítja a forrást, robbanásszerűen is történhet.
De ekkor a túlhevített víz is ráébred, hogy csalt, ezért a forrás beindulásakor azonnal visszaesik a hőmérséklete a jólnevelt 100 fokra.





#11, #12-nek:
Nem a forráspontot növeled, hanem a meglévő, forrást okozó energia (hő) egy részét elvonod a só oldása céljából.
Amikor a hőmérséklet ismét eléri a forráspontot, a forrás ismét beindul.





A kedves "vegyész kollégáknak" címezve (és a kérdezőnek is).
Ezt a hülyeséget, miszerint hőt von el a NaCl oldása jó lenne bejezni. Az hogy hőt von el az tény. És? Hogy jön ez a forráspont megváltozásához? Ha begyújtod a sütőd 200°C-ra, hagyod felmelegedni, kinyitod az ajtaját és a 25°C-os levegővel lehűtöd 180°C-ra, akkor onnantól csak annyival tud menni? Attól, hogy egy anyagtól hőt vonok el, még nem változik a forrpontja. Csak később (időben) éri el.
Aki nem kontár, annak a következő fogalmak és úriemberek mondanak valamit: kémiai potenciál, kolligatív attribútumok, Rault, Clausius, Clapeyron. NaCl növeli a forráspontot és pont.
A gócképző felületek már megint egy más dolog. A pórusos anyagokban könnyebben keletkeznek bubik, szóval a túlhevítést megakadályozza. Alapból a túlhevítés egy repedés- és piszokmentes edényben,tiszta anyaggal játszható el, mert a buborékok képződését nem kedveli a természet.
Konklúzió: az ivóvíz só/ásványtartalmától (növeli) és az adott nyomástól (nagyobb nyomás növeli) függ, hány fokon forr.





"15 tehat a forras pont utan semmijen anyag nem hevul tovabb?"
Feltéve, hogy a forrás beindult.
A túlhevített víz éppen példa a forráspont fölé hevülésre.
De ha a forrás beindult, akkor a plusz hő a halmazállapot-változásra fordítódik, a visszamaradó folyadék marad a forráspont hőmérsékletén, amíg van belőle.





#16, #18-nak:
Fény vagy a sötétségben. XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!