Hany fokra hevitheto az egyszeru ivoviz?















"Az kizárólag a környezet nyomásától függ." - Mondja a fizikus.
No no! - Mondja a vegyész - Nem desztillált, hanem ivóvízről van szó. A sótartalom még emel néhány tized fokot a forrásponton. ( Tengervíz egész komoly fagyáspont csökkenést, forráspont emelkedést mutat.)





A víz, légköri nyomáson, tengerszinten 100C fokon forr.
Nyitott edényben, fenti feltételek mellett, hőmérséklete nem enmelkedik, egyszerűen elpárolog.
Ha a víz elpárolgott, az edény (feneke) tovább melegszik, 100C fölé, de akkor már nincs víz, nincs miról beszélni.
Légköri nyomás, tengerszint, ez volt eddig.
A nyomás csökkenésekor, 5-6000 m magasan a forráspont már csak 70C körüli (nem néztem most utána).
Másik irány: nyomás magasabb, pl. kuka, ott a fejlődő gőz, miután nem tud szabadon távozni, megelkedik a nyomás a biztonsági (pöfögő) szelep értékéig, így magasabb lesz a forráspont, hamarabb megfő az étel.
Itt azért csak 0,1 tized barról beszélhetünk.
Tovább lépve: gőzkazán, jóval 100C fölé mehetünk, de a nyomás itt már 5-15 bar is lehet.





Van olyan kísérlet, ahol egy pillanat alatt felhevítik 1 millió fokra.
Nagyon érdekes tanulmányozni, hogy utána mi történik vele, csak elég gyors kamera kell.





#4, #5-nek:
A NaCl, azaz konyhasó, a forráspontot nem befolyásolja, legfeljebb akkor ha közvetlen a forrás megindulásakor szórod bele. A konyhasó oldódása endoterm.
(mondja a kémikus :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!