Gépgyártástechnológia / fúrás kérdés?
Van egy tengelyes alkatrész aminek a legszélesebb vonalán az egyik oldalra kellene egy hosszirányú átmentő furatot készíteni. A kérdésem a befogás módjával kapcsolatos. Én úgy gondoltam, hogy hárompofás kézi tokmányba fogom be és egy ponton ütköztetem keresztirányban. Ez megfelelő?
A feladat elméleti, egy ábrás műveleti sorrendtervhez kell...
Azt a homlokfelületet ütköztesd, ahol kijön a 6-os fúró.
Az mindig előnyösebb, mint a tengely végi ütköztetés.
Ha egy 6-os csavarnak a helyét képzed ki, akkor mindig fúrd nagyobbra, mint a csavar névleges mérete. Ebben az esetben 6,5-össel célszerű fúrni. Feltéve, hogy nem valami tájolás a célja.
Azért állatira nem mindegy, hogy Rf vagy egy CNC gép.
Furat helyét hogy állítod, méred be, mi a furatpozíció tűrése?
Megfogásra meg prizmás satu vagy satubetét a legjobb. A hárompofás tokmányodat is meg kéne fogni valahol, akkor meg a satu célszerűbb. A prizmás megfogás rögzíti a függőleges tengelyhelyzetet, négy ponton (vonalon) fog, a tengelyfüggőlegesség biztosítva lesz.
Biztos, hogy egyetlen furatról beszélünk, nem pedig osztókörös furatOKról?
Lehet én értek félre valamit, de ehhez mi a fenének kéne radiálfúrógép?!
Ide egy körasztal kell, meg oszlopos fúró (esetleg függőleges maró). A gyámra rögzíteni kell a körasztalt, az első furatnál kell pontosan kimérni a sugárirányú távolságot, ezt a jó szaki tudja hogyan kell, onnantól kezdve a körasztallal lehet osztani a 60fokos szögeket.
CNC-n persze egyszerűbb, de a fúrófejet ott is pozícionálni kell, és C60-as utasítással mindig 60fokonként elforgattatni a a főorsót.
Még a furathoz annyit, hogy lépcsős, ráadásul a süllyesztés is fenékfurat, valószínüleg imbuszcsavarok számára. Most már lehet kapni lépcsős fúrókat, az iparban számos helyen alkalmazzák.
Ha nem áll rendelkezésre, akkor viszont két lépésben kell megoldani a fúrást. A süllyesztéshez pedig ilyenkor külön marószerszám kell. Amikor még egyedi gyártásban a szocilaizmusban dolgoztunk, még két lépésben csináltuk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!