Kezdőoldal » Tudományok » Alkalmazott tudományok » Hogy kell használni az iránytű...

Hogy kell használni az iránytűs tájolót?

Figyelt kérdés

Szeretnék egy ilyet venni az iránytűt tudom hogy kell kezelni de a tájoló részét nem.Elmondaná valaki?

Itt a link ezt akarom meg venni: [link]

2010. júl. 15. 23:56
 1/3 anonim ***** válasza:
Most elmegyek csicsikálni. Ha míg felkeltem nem lesz válasz én megírom neked szívesen :)
2010. júl. 17. 01:26
 2/3 anonim ***** válasza:

Jó reggelt! :)

Sajnos azt kell mondjam, hogy nem szeretném fölöslegesen koptatni az ujjaimat. Nem azért mert leszárad :P, hanem mert megtaláltam azt a leírást ami alapján én is tökéletesen (nah jó ez vitatható :P, de a használatát akkor is) elsajátítottam.

Íme A link:

[link]

Ami az általad említett tájolót illeti, a tájolást úgy kell végezni, hogy a kör alakú lukon át nézel, a résen keresztül, a tereptárgyra (kilátó, hegycsúcs...). És miközben nézed, az iránytűt úgy forgatod, hogy a házon jelzett észak megegyezzen a tű álltal mutatott északkal. (elnézve az általad linkelt iránytűt, elképzelhetőnek tartom, hogy ott az irnáytű a számlapon rajta van, így nem az irányTŰ fordul el hanem maga a számlat. Ez esetben a házon felül, látható egy fekete (mérő)vonal, azt kell addig forgatni míg a számlap észak jelzésénél nem áll. )

Ha ezt beállítottad, utánna a tájolót úgy teszed a térképre, hogy az éle a tereptárgyon legyen (amin a mértékegység van), és egyben amit beállítottál északnak irányt az itt is északnak mutasson. Így berajzolhatod azt a vonalat ahol te tartózkodsz éppen.

A másik módszer mikor menni akarsz vhova. Ugyanez csak fordítva. Ráteszed a térképre a tájolót, oly módon, hogy az egyik vége ott legyen ahol te vagy, a másik vége meg ahova menni szeretnél. Ha ez megvan, a szelencét a térkép szerinti északnak fordítod.

Ezután elveszed a tájolót a térképről, és úgy forgatod a tájolót, hogy a beállított észak, és a tű álltal mutatott észak egy irányba mutasson. Ha ekkor átnézel a két résen át, pontosa azt fogja mutatni amit a térképen beállítottál.

Amire figyelni kell: ne cseréld fel a tájoló(élének) két végét. Ergo nem mind1 hogy honnan mész hova (nem mind1 hogy melyik végét teszed a kiindulás és melyiket a végcél pontjára). Ha fordítva állítod be a tájolót, pont ellenkező irányba fog mutatni, azaz pont elfelé fogsz meni a céltól :)

Összességében véve, elég pepecs munka. Aki túrázik (kiépített túristaúton pl.), az vagy megtanulta normálisan használni, vagy nem szarakszik ilyen belenézésekkel, hanem a szemére hagyatkozik (elvégre nem katonai kilövésre készülünk), vagy egyáltalán nem foglalkozik iránytűvel.

Én aközé tartozom, akinek van, viszem is magammal, mert ki tudja ha egyszer eltévedek jól jöhet, sőt néha méregetek is vele, de sokkal jobban járok, ha a kezem ügyébe a térkép, és mikor a túrista útra érek, adott időközönként figyelem hol kell lennem. Eddig még midnig ott voltam ;) Nemrég voltam börzsönybe (francokat nem rég... még hóvirág takarta az egész börzsönyt...), és ott folyamatoan felfele captatni, azt hittem sosem érek fel. És végül néztem a métereket, mikor milyen emelkedőre számíthatok, és papíron láttam már a végcélt is :)

Hát kicsit kitértem a dologtól... Nah meg csak leírtam töviről hegyire a dolgot. Remélem teljesen képbe kerültél.

Amit javasolnék még hogy ne ilyen tájolóval foglalkozz. Vannak az átlátszó laptájolók. Azért szuperek mert átlátszóak, és ahogy ráfekteted a térképre, látod a térkép alatt is a szélességi-hosszúsági vonalakat, így ripp ropp tudod a szelence és a térkép vonalait illeszteni.

Nah meg mivel nincs tükör ezen a tájolón, mikor belenézel, hogy a tereptárgyat megkeresd, ezzel egy időben nem tudod a szelencét észak irányba állítani, így amit nyersz a belenézéssel, bukod a beállításon, sőt a térképre sem tudod olyan pontosan illeszteni, mivel nem átlátszó. A gyakorlott tájolóhasználó valószínűleg ennyivel jár előrébb mint mi.

Remélem segítettem!

2010. júl. 17. 11:34
 3/3 anonim ***** válasza:

Tapasztalatból mondom, hogy az általad linkelt tájolók a lehető legmacerásabbak. Nem lehet normálisan irányt levenni vele térképről és a célzási pontosság is csak egy laptájoló szintjén van. A helyedben vennék egy olcsóbb Sylva modellt, egy-két ezer forintért lehet kapni és nagyon megbízhatóak.

És még pár használati leírás (ugyanaz, mint amit az első válaszoló korrektül leírt, csak vizuálisabb):

[link]

[link]

2010. júl. 18. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!