Hogy derítik ki hogy egy szer (molekula) milyen alkotóelemeikre bomlik szét ha egy növény felszívja? És ugyanez az emberi testben?
A kémia segítségével választ kapsz a kérdéseidre. Egy részükről a középiskolai biológia könyvek adnak leírást.
A gyümölcslé alkotói alatt azt érted mennyi benne pl a szén, a magnézium stb? Különböző kémiai eljárásokkal, reagensekkel vagy műszerekkel lehet megmérni, kiszámítani.
*Bocsánat, a növény levéről beszélünk.
Az agrokémia foglalkozik ezzel.
Növényekben legegyszerűbb módja bizonyos molekulák útjának követésében (permet,táp,stb) a radioaktív vagy más spektroszkópiás módszer.
Az emberi testen azért nem így megy. Legtöbbször kidolgoznak egy pár elméletet, hogy miként hat a szervezetben. Ezután felállítanak több csoportot: 1 referencia és több vizsgálandó csoport. Ezután az embereken végbement változásokat orvostudományilag vizsgálják (persze előtte halálos adagot meg hasonlókat megállapítanak).
Az elemi alkotók (pl. növény levele, vagy citromlé,stb) szétválasztásával (hihetetlen meglepetés) az elválasztástechnika foglalkozik. Ezen belül különösen a kromatográfia. Ha pedig a kettőről együtt van szó (minőségi és mennyiségi anyagmeghatározás), akkor kapcsolt méréstechnikákat használnak (ICP-MS,láng-QQQ-MS, láng-TOF, stb).
Privátban tudom részletezni, ha valamelyik része érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!