Az égbolton a csillag, amely ragyog és amit emberi szemmel látunk, az egy adott naprendszernek a Napja?
Én most lehet megkergültem, de még sohasem gondoltam bele ebbe amit érzek?
Ha felnézek az égboltra este, és ugye látom a csillagokat. Azok nem a Tejút-rendszer óriáscsillagai, Vagyis a Napjai?
A mi naprendszerünkben látható másik naprendszernek a Napját látjuk csillogni éjjel?
Nyugodtan lehülyézhettek, de ezt tudni akarom
Nekem úgy tűnik kérdező, kevered a Naprendszer és Tejútrendszer szavakat. Az alábbi gyors szótárban röviden a lényegük és egyre nagyobb léptékben lefelé.
Nap: a központi csillagunk aminek a neve Nap.
Naprendszer: a Nap és a körülötte keringő bolygók és egyéb testek rendszere. Ez a mi csillagrendszerünk neve, hogy Naprendszer. Vagyis nincs másik Naprendszer mert azok csillagrendszerek.
Tejútrendszer: a mi galaxisunk neve és ebben van az egész Naprendszerünk is. Valamint az égen a csillagok is a Tejútrendszer nevű galaxisunk csillagai.
A Naprendszerben keringenek a bolygók a Nap körül. Video nem valós méretekkel:
https://www.youtube.com/watch?v=z8aBZZnv6y8
Az egész Naprendszerünk és a többi csillag is, vagyis amiket látunk az égen azok is a Tejútrendszer részei. A látható csillagokról ma már az exobolygó felfedezésekből azt lehet sejteni, hogy gyakori a csillagok körül a bolygók rendszere, sőt talán többségüknek van.
A Tejútrendszer az egy spirális galaxis. Kép:
Kb a jelölt helyen van a Naprendszer a Tejútrendszerben:
Gondolom ezekből érted, de látod, hogy a kifejezéseket keverted.
"Az égbolton a csillag, amely ragyog és amit emberi szemmel látunk, az egy adott naprendszernek a Napja?"
- Lényegében igen, de a más a nevük azoknak a csillagoknak. A Nap a mi csillagunk neve.
"Ha felnézek az égboltra este, és ugye látom a csillagokat. Azok nem a Tejút-rendszer óriáscsillagai, Vagyis a Napjai?"
- De igen, az égen látható csillagok azok is mind a Tejútrendszer csillagai. Ugye nem Napjai, hanem csillagai.
"A mi naprendszerünkben látható másik naprendszernek a Napját látjuk csillogni éjjel?"
- A Naprendszerben nincs másik "Naprendszer", illetve csillagrendszer. Csillagrendszerek a Tejútrendszer nevű galaxisunkban vannak, ezek egyike a mi Naprendszerünk is.
(A köznyelvben naprendszernek nevezik a távoli csillagok bolygórendszereit is, bár nem szabályos, de közérthető.)
Talán érdemes még röviden is összefoglalva megválaszolni a kérdést.
Az égbolton a csillagok azok még a Tejútrendszer csillagai, és feltehetően a többségük körül keringenek bolygók is.
Meg a Nap nevéből ered a Naprendszer neve is, talán így könnyebb megjegyezni.
Köszönöm a válaszokat!
Az égbolton a csillag, amely ragyog és amit emberi szemmel látunk, az egy adott csillagrendszernek a csillaga, azaz "Napja"?
ez akkor így a leghelyesebb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!