A Nap evolúcióját hol lehet megtalálni?
Ennek az égitestnek a kezdete érdekel. Hogyan állt össze, honnan van az a rengeteg energia? Mi van a belsejében?
Mielőtt lenéztek, beismerem, hogy járatlan vagyok a tudományokban, de mint hétköznapi ember engem is érdekelnek az érdekes dolgok. Előre is köszi a válaszokat.
Pl.
De sok ilyen cikk van. A wiki szerint:
"A Nap második vagy harmadik generációs csillag, mivel a Naprendszer korábbi – szupernóvaként elpusztult – csillagok maradványaiból jött létre"
Elvileg egy (vagy több?) aránylag közeli hatalmas (talán első generációs) csillag szupernóvaként robbant fel, és annak a szétszóródott por és gáz anyagából valamilyen külső hatásra kezdett összeállni egy protocsillag, ebből lett a Nap.
Ha könyvet keresel, akkor ezt ajánlom, nagyon jó, átfogó könyv, és kicsit sem elavult. Nem elsősorban a keletkezéséről, inkább a működéséről, felépítéséről szól, de arról elég alaposan.
A Napnak nincs evolúciója, mert nem szaporodik.
Fejlődési útja van, amiről pl. Dávid Gyula mesél szépen és érthetően. Tényleg érdekes dolog, érdemes ismerni.
"A Napnak nincs evolúciója, mert nem szaporodik."
Miért ne lenne. Az evolúció szó nem a biológia sajátja, mivel fejlődést, kialakulást, folytonos változást is jelent.
Hogy az evolúció milyen módon valósul meg, az nem mindegy. A biológiai evolúcióból megismert evolúciós mechanizmus nem ugyanaz, mint az, ami a Napot alakítja, és a biológiai evolúció esetén a szerencsés értelmezés a folytonos változás az evolúció szavunk több értelmezéséből.
Ennyi.
Így tehát van fizikai (a világegyetem kialakulása pl.), vagy akár kémiai evolúció is.
De volt evolúciója akár az egyiptomi piramisoknak, vagy a mobiltelefonoknak is.
Evolúcióról csak ott beszélhetünk, ahol másolás, mutáció és szelekció van.
A napoknál ezeket hogyan értelmezed?
"Evolúcióról csak ott beszélhetünk, ahol másolás, mutáció és szelekció van."
Nem. Mondd! Nem néztél bele abba, amit ajánlok? Fizikai evolúció? Kémiai? Nem tűnt fel?
Ez az evolúció szavunk jelentése: fejlődés, kibontakozás, időben egymást követő változások sorozata.
Amiről te beszélsz, az a biológiai evolúció egyik mechanizmusa. Ebben a biológiai evolúciófajtában valóban van replikáció, variáció, szelekció (ezt a hármast szokás darwini evolúciónak is nevezni).
De a biológiai evolúció is egyszerűen csak az élővilág összetételének történetileg nyomonkövethető változásait okozza. A biológiai evolúcióban is van olyan mechanizmus, aminek a jellege nem darwini evolúció lesz. A neutrális evolúciót "nem a darwini szelekció okozza, hanem szelektíven neutrális, vagy közel neutrális mutánsok véletlenszerű sodródása."
Pl. ilyen molekuláris evolúciós változásokat okoz a genetikai sodródás (drift).
Idézve a cikkből: "The Formation and Evolution of the Solar System"
Ha már az Oxfordi Egyetemen is merik aposztrofálni az evolúció szóval a naprendszerek kialakulását, akkor szerintem nyugodj bele abba, hogy az evolúció szó nem pusztán a replikáció, szelekció, és variáció konstellációját jelenti.
"A napoknál ezeket hogyan értelmezed?"
Úgy, hogy jelen esetben a Nap evolúciója a Nap egyedfejlődését jelenti. A Nap belsejében a fúzió miatt folyamatosan új anyagok jelennek meg, és ezzel a Nap összetétele folyamatosan bonyolódik, változik.
Akkor úgy kellene hívni, hogy "a Napban történő evolúció".
De az evolúció azt is jelenti, hogy a környezetéhez egyre jobban alkalmazkodik. Erről pedig szó nincs a Nap belsejében levő anyagoknál vagy folyamatoknál.
Az evolúció továbbra sem azt jelenti, ami ott történik.
#8: "De az evolúció azt is jelenti, hogy a környezetéhez egyre jobban alkalmazkodik."
Nem!!! Az evolúció semmi ilyesmit nem jelent.
Te nem tudsz olvasni? Miért kell neked leírni 3-szor egymás után ugyanazt?
Ez az evolúció szó jelentése: fejlődés, kibontakozás, időben egymást követő változások sorozata.
Látsz ebben alkalmazkodást? Nem? Akkor meg nincs is ilyen jelentése.
Alkalmazkodás, vagyis adaptáció a darwini evolúcióban van, amit úgy kell érteni, hogy az egy olyan evolúcióféle, vagyis egy olyan változásféle, ahol a változást az adaptáció kényszeríti ki, és ahol van szelekció. Van olyan evolúció is a biológiában, ahol a változás nem adaptáció útján történik, de mivel változik ettől a populáció, ezt is ugyanúgy evolúciónak hívjuk, pedig közben egy deka alkalmazkodás (adaptáció) nem történt.
Idézve a cikkből: "De az evolúció nem szükségszerűen adaptív folyamat. Például a genetikai sodródással történő elterjedés (neutrális evolúció) sem eredményez alkalmazkodást a környezethez."
A #6-ban írtam neked már a neutrális evolúcióról, ami nem lehet adaptív jellegű evolúció. Erről is még hányszor kell majd írnom, míg végre megérted?
Nem elég, hogy semmibe veszed az Oxfordi Egyetem véleményét, már a Szegedi Tudományegyetemnek se hiszel?
#8: "Akkor úgy kellene hívni, hogy "a Napban történő evolúció"."
Miért kellene úgy hívni? Az evolúció szó egyszerűen fejlődést is jelent.
A Nap fejlődése, vagyis evolúciója. Kész passz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!