Amennyiben még nem vagy 16 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit tehetnék? Szerintetek sokat kérek?
Barátommal több mint egy éve vagyunk együtt, ő 19 én 17, és ugye mint minden kapcsolatban, nekünk is vannak problémák, veszekedések, csak hát ami nálunk megy az már nem normális, sajnálatos módon az alkohol miatt veszekszünk.
Egy kis háttér annyi hogy barátom apukája alkoholista, eltudok mondani vagy 4-5 alkalmat ez alatt az 1 év alatt amikor az apja józan volt és úgy beszélgetett velem, és ez már egészen kisbaba korától így van a barátommal, ezt látta, így nőtt fel, egy alkoholista apa volt a példa.
Barátom is sajnálatos módon sokszor iszik, már jobb a helyzet mint a kapcsolatunk elején, akkor kb. 5-6 hónapja lehettünk együtt, de ez alatt vagy volt 10-14 berúgása. Mikor már elegem lett hogy mindig a részeg fejét kellett hazavinnem, szóltam ha nem változik akkor én végeztem, ennél felébrett egy csöppet és többet nem rúgott be.
Na de, a fő probléma, akármikor van valami esemény (buli, disznóölés, kis családi összejövetel stb) mindig becsiccsent és hát olyankor nem lehet bírni vele és bután viselkedik. Tudom, változott, de nekem ez nem elég, arra vágyom hogy ne kelljen minden egyes eseményen ezt néznem, átélnem. Sokszor megbeszéltem ezt már vele, de mindhiába, megmondtam ha így folytassa el fog veszíteni, mert nemhiszem hogy egy 16-17 éves lány arra vágyik hogy mindig a barátjára kelljen bulikon vigyáznia és figyelnie hogy mennyit iszik, aztán ha neadjisten berúg hazajuttatni és egész este arra figyelni hogy ne fúljon bele a saját hányásába. Szeretném ha végre egyszer nem kell azon aggódnom egy bulin hogy mit fog nekem mondani vagy hogy hogyan fog viselkedni, én is jól szeretném érezni magam.
Sokat kérek azzal hogy olyan állapotban menjünk haza mint ahogyan oda mentünk??
Mert szerintem nem kérek sokat vele. 19 éves és elcseszi az életét azzal hogy mindig iszik.( Sajnos vannak egészségügyi problémái is, egyik veséje 3-4 cm-rel kisebb mint a másik, ingadozó vérnyomás, van hogy 160 amikor normálisan csinálja amit amúgy is szokott, suli, foci edzés stb. és nyugalmi állapotban is 140-150 között mozog, erre pedig gyógyszert is szed)
Most nemtudom mit tegyek, gondolkoztam hogy felhozom a pszichiátriás kezelést vagy pszychológust (vannak dolgok amiket nem tud elmondani nekem, gyerekkori sérelmek, szülők kapcsolata stb. ezeket csak akkor tudja elmondani amikor rátör egy érzelmi hullám és sír, akkor előjönnek de amikor lenyugszik rögtön el is felejti) A hipnózison is gondolkoztam, elvinni egy szakemberhez. El nem tudom képzelni hogy mit nyomott el magában 19 éven keresztül az miatt ahogyan élnek, az apja végett.
Segíteni akarok neki. Szeretem, nem akarom hogy ez miatt legyen vége.
Szerintetek ha felhoznám, hogy menjen el pszychológushoz? Lehet hogy fel tudná hozni ezeket a tudat alatt elzárt sérelmeket. Vagy pedig hipnózis.
Ilyen korban tök normális dolog, ha az ember néha iszik. Ahogy írtad is mostanában annyiszor nem rúg be, figyel rá.
Azt meg ne kérd tőle hogy menjen teljesen alkoholmentesbe mert amennyire én látom ez az alap szett kb egy bulihoz néhány embernek (a leírás alapján neki is). Ha ezt kéred tőle az olyan mintha azt kérnéd hogy ne bulizzon.
Amúgy meg nem kell neked babysittelni, ha berúg berúg, vigyázzon magára. Nyilván ha tényleg baj van, pl nem tud járni, a hányásában fetreng stb akkor segíts neki, mert senkit nem hagyunk bajban, de amég taplra bír állni addig haza is tud menni. Kicsit szerintem túlaggódod.
Szerintem nem gondolom túl, nagyon abba az irányba megy mint az apja. A haverjai is csak állandóan ,,Bassz be! Csesszél rá mindenre!” Nem azt mondom hogy soha többet ne csiccsentsen be, de én is szeretnék úgy hazamenni valahonnan hogy nem úgy beszél velem mint a kutyával, nem ordít hajnalok hajnalán az utcán, és nem viselkedik bután. Szerintem egy 19 évesnek nem kell így elcsesznie magát. Mint ahogy irtam egészségi próblémái is vannak.
A szüleim bizalmát is kezdi elveszteni, szeretik őt, de egyszerüen nem így neveltek, hogy minden egyes hétvégén inni kell, és ha az mondod hogy nem akkor egyből le vagy hordva minden félének ( Papucs! Nyuszi! stb.)
És igen, mindenegyes hétvégén megyünk valahova a haverjaival, szinte ketten sehova se megyünk mert mindig a haverjait válassza, és persze a piát.
Nincs olyan hétvége ahol ne inna
Szerintem meg nem aggódod túl teljesen jogos. Nem kérsz sokat, ez alap dolog lenne. Nyilván csak te tudod hogy min mentél át vele és mennyi mindent fektettél bele hogy segíts neki, de ez már azért sok. Az oké hogy nem tilthatod meg neki hogy bulizzon meg stb, de azért ez nem normális keretek között van amit csinál. Úgy leinni magát.. És rendszeresen. Jóhogy így félted és nem akarod hogy ezt csinálja. Alapjáraton nem kéne tiltani a bulizástól és ivástól, de így hogy ennyire túlzásba viszi, így igenis kell. Ha nem lenne fontos neked akkor nem is érdekelne mit csinál mennyit iszik. Szerencséje van veled hogy ennyire törődsz vele, ami egy kapcsolatban amúgy normális viselkedés a részedről, de ez az egész helyzet már nagyon durva. Az is rendben lenne ha úgy érzed már nem birod ezt, és inkább magaddal szeretnél fókuszálni mint egy ilyen kapcsolatban lenni. Nem mondhatna rád semmi rosszat, nem mondhatná hogy magára hagyod a bajban (meg eleve nem csak te vagy neki ott elvileg, másra is számíthatna gondolom, szóval nem csak egyedül te vagy érte felelős), eddig is sokáig mellette álltál, támogattad és még ugyanúgy akarod is. Viszont azt mondod a sok megbeszélés sem segített semmin.
Ha úgy érzed nem akarod elhagyni, mellette szeretnél lenni akkor segíts neki továbbra is, ha birod. Jól gondolkodsz jó ötlet szakember felkeresése, biztos többet tudna segíteni és mélyebben látná a problémát. Persze ha a barátod is benne van ebbe, ha hallani se akar róla akkor nem tudsz mit kezdeni.
De azért gondolkodj kicsit előre is.. Hosszútávon ez így nagyon nem lesz jó, sőt rosszabb is lehet. Mi lenne ha együtt élnétek majd esetleg? Nagyon sok házas családi élet ilyen, hogy rendesen alkoholista a férfi és szerintem tovább nem kell részleteznem, mert még belegondolni is szörnyű.
Nem mellesleg egy lány sem akarna ilyen személyt maga mellett akinek ilyen életvitele van. Ez nem egészséges, főleg egy kapcsolatban nem.
De a döntés a tiéd, csak elmondtam mit érdemes átgondolnod és én hogy látom ezt.
„Sokszor megbeszéltem ezt már vele, de mindhiába, megmondtam ha így folytassa el fog veszíteni"
Az a baj, hogy ezt csak mondtad, de valójában mindig azt látta, hogy a fenyegetések ellenére te ott maradtál és vigyáztál rá. Ha valamit sokszor megígérsz, de sosem tartod be, akkor egy idő után csak üres szavak lesznek. Legközelebb add erősebben a tudtára, hogy nem tetszik, amit csinál. Például ne menj a következő ilyen bulira, és indoklásként azt mondd, hogy már unod az állandó alkoholizálást. Talán itt elgondolkodik.
Az már egy másik kérdés, hogy valóban jogosan vagy e kiakadva. Nyilván nem vagyunk ott és nem látjuk, hogy hogyan viselkedik, de a vele egykorúak szerintem több, mint a fele ugyanígy lerészegedik minden adandó alkalommal. Persze én meg tudom érteni, hogy te ezt nem támogatod, de ha az ő oldaláról nézzük, akkor valahol érthető, ha ezt még nem kezeli egyenlőként az apja alkoholizmusával. Az egészségügyi gondok megint más tészta, amiatt már inkább jogosnak érzem az aggodalmad.
Nem vagyok a híve annak, hogy az első felmerülő problémánál a szakítást tanácsoljam megoldásként egyébként, de nálatok már nem csak egy-egy vitáról van szó, hanem egy hosszantartó, állandó értékrendbeli különbségről. Lehet, hogy ha nem változnak a dolgok, át kéne mindkettőtöknek gondolnotok, hogy ezt akarjátok-e.
A barátod nem iszogat, hanem súlyos gondjai vannak az alkohollal. Az első egy idióta, le van írva hogy már rég az egészségére is megy. Ahogy az apja, úgy ő is efelé fordult menekülésként.
Szakemberrel, elvonóval kéne kezdenie, valószínűleg évekig tartó terápiával, de ezt sokan 40 évesen sem vállalják be, nemhogy 19-ként. Beszélj vele hogy tönkre fogja így tenni magát és az egész életét, amire megint nem valószínű, hogy hallgatna, hisz pont azért csinálja (értelmetlennek látja az életét).
Nem mondogatni kell hogy otthagyod, hanem megtenni. Helyette nem tudsz döntést hozni, tehát semmit nem tudsz csinálni, hogy megakadályozd az önpusztítását.
Hát figyelj,az én anyukám terhes volt velem,amikor apám így iszogatott,és berúgva ért haza hajnalban,veszekedett folyton anyámmal,mert a "haverjai" úgymond telebeszélték a fejét,irányítani próbálták.
Anyum besokalt és párszor,megcsapkodta,hogy észhez térjen,aztán egyszer úgy meg ütötte,hogy vízzel kellett lelocsolja,hogy magához térjen,aztán többet soha nem vedelt,és nem a haverjaira halgatott.
Mosmár 26 éve vannak együtt,apum anyummal néha néha,ünnepkor,bulikor isznak meg valamit,de,hogy apum nélküle menjen iszogatni az már nincs.
Nem kell példát venned,nehogy valami szarul sűljön el,anyum tudott verekedni :'D
Előző:
18L
A tanácsom,hogy beszélgess vele komolyan,ha egyszer majdnem sikerült megértenie,most is kellene.
Ha így folytassa hagyd el,ha nem képes miattad változtatni.
Szerintem ebből nem lesz semmi jó, a barátod simán otthagyná téged.
Ha nem tudtok megegyezni, muszáj lesz szakitanod
Szerintem a választóvonal ott van, hogy elmegy-e veled pszichológushoz.
Ha nem tudod egy hónapon belül elvinni, akkor értelmetlen folytatni ezt az egészet.
Ezt így meg is mondhatod neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!