Kezdőoldal » Tini párkapcsolatok » Szerelem » Ez csak szerintem hülyeség?

Figyelem! A Tini párkapcsolatok kategória kérdései 16 éven felüli látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 16 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Ez csak szerintem hülyeség?

Figyelt kérdés
Egyedül én tartom baromságnak azt a mondást, hogy "ha szeretsz valakit, akkor elengeded"? Szerintem soha nem létezett önzetlen szerelem a világon, csak az emberek imádnak mindent romantikussá tenni, pedig ez szembemegy az emberi agy természetes működésével. Hogyha tényleg szeretsz valakit, akkor nem csak az ő érdekeit nézed, hanem a sajátodat is. Nyilván fontos neked, hogy veled legyen boldog, ezt hívjuk önzőségnek, ami egyébként egy normális folyamat. Ha valaki iránt mély érzéseket táplálsz, akkor állandóan azt a késztetést érzed legbelül, hogy vele akarsz lenni, senki mással. Persze próbálod azt is szem előtt tartani, hogy ő is jól érezze magát, ahogy azt már említettem, de ez a késztetés soha nem lesz annyira erős, mint maga a kötelék, ami közted és közte van. Most írhatnám azt, hogy az az igaz szeretet, amikor képes vagy a saját önzőségeden túlkerekedni, de az már nem lenne igaz szeretet. Csak akkor beszélünk valódi szeretetről, amikor az önzőség és az önzetlenség keveredik, mert a kettő egymás nélkül nem létezik. Képtelenség elengedni valakit, ha őszintén szereted. Nincs olyan, hogy akkor most valaki csak önző, vagy csak önzetlen egy kapcsolatban. Egyszerűen nálam ilyen nem létezik. Lehet, hogy emiatt egy birtokló személyiségnek tűnök, pedig nem vagyok az, csak szimplán így lehet teljes egészében megélni egy igaz szerelmet, másképp sehogy. A szerelem arról szólna, hogy kölcsönösen boldoggá teszitek egymást, de hogyha az egyik fél nem érzi magát annak, akkor az már nem szerelem. Én valahogy így fogom fel. Legbelül mindenki örülne annak, ha az emberek alapból önzetlenek lennének, köztük én is, de ez sajnos nem így van, ezért csapjuk be magunkat ilyesmikkel. Minden csak akkor kap értelmet, ha nekünk is hasznunk származik belőle.

2019. dec. 5. 21:02
 1/8 anonim ***** válasza:
Egyetértek veled.
2019. dec. 5. 21:20
 2/8 anonim ***** válasza:

Ha szeretsz valakit, akkor nyilván arra fogsz törekedni, hogy boldog legyen veled. De mi van akkor, ha ő nem boldog? Ha a másik fél részéről elmúltak ezek az érzések? Főleg, ha már más felé nyitna? Ugye hallottál már ilyat, hogy egyoldalú szeretet/szerelem?

És itt jön az, hogy te, mint a még érzelmeket tápláló fél milyen vagy. Önző vagy? Ha igen, akkor valószínűleg mindent megragadsz, akár hazugságokba is belemész, fenyegetőzöl hogy ez meg az lesz, ha elhagy. Ha viszont szereted, akkor tiszteled a döntését, hogy ő már nem akar veled lenni és engeded, hogy élje az életét úgy, ahogyan ő azt elképzelte. Nem kezdesz el öngyilkossággal fenyegetőzni, nam hazudod, hogy terhes vagy, nem színleled, hogy halálos beteg vagy és a többi. Mert bizony számtalan ilyen akad. Hanem elengeded. Ez nem azt jelenti, hogy ott abban a pillanatban megszűnnek az érzelmeid. Lehet, hogy még hónapokig, évekig, vagy akár egész életedben hiányolod a másikat. Csak megtanulsz nélküle élni.

2019. dec. 5. 21:28
 3/8 anonim ***** válasza:
Még tisztázzuk az önzőség fogalnmát: Csak magára gondoló (személy), aki csak a saját érdekeit nézi, és másokéra nincs tekintettel. Őt csak a saját vélt vagy valós céljai ösztönzik.
2019. dec. 5. 21:55
 4/8 anonim ***** válasza:

Valaki egyszer azt mondta, hogy

Olyan nincs, hogy valakinek a Létezésben csak egy párja lenne. Tehát az nem olyan , hogy egyetlen, hanem több potenciális párja is van. Talán nem is egy:)

Ja és valaki meg pedig ezt mondta egy dalban:

"Ha nem lennék szabad,élni sem tudnék"

Kicsit ezt átforgatva, és belehelyezve ezt ebbe a környezetbe: nem akarja k|ny|rni a szerelmét. Mert szereti, és pont ezért engedi el. Tehát nem akarja "meg0lni" őt, elvenni az életét a párjának azzal, hogy kényszeresen magához láncolja. Tehát hogy így, hogy ilyen kényszerű módon. Örül az ember a másik boldogságának. Meg pl tehát a puszta jelenléte is boldoggá tudja tenni az embert; mégha nem is az "övé"---mármint ha nemis az ő párja, akkoris, tehát tök jó ábrándozni valakiről. Amikor tehát nagyon örülünk valakinek; hogy létezik az illető. Meg ezt pl én fogalmaztam meg egyszer így, amikor költögettem, hogy "Vagy velem, vagy nélkülem, de légy boldog, mindenem." Tehát én meg így vélekedek.

2019. dec. 5. 23:40
 5/8 A kérdező kommentje:

Az a baj, hogy szerintem nem volt teljesen érthető, amit írtam.

#2 Értem én, hogy miről beszélsz, és van is ebben igazság, de az ember általában azért szeret valakit, mert öröme származik belőle, viszont hogyha elhagy a párod, akkor ez az egész felborul. Akkor már a szeretet nem is lesz annyira örömteljes, az ember pedig csakis a boldogságra törekszik, semmi másra. Persze, ha tényleg szeretsz valakit, akkor tiszteletben tartod a döntését, de ugyanakkor szenvedni is fogsz piszkosul, mert nem tudod már átélni vele ezt az érzést, aki pedig egészséges, az nem szeret szenvedni. Alapvetően mindenki "önzőnek" van beprogramozva, és ezt nem feltétlenül kell teljesen szó szerint érteni. Ez egyfajta természetes önzőség, ami az összes egészséges élőlényben megtalálható. Mindig mindenki saját magára gondol először, aztán másokra. Fontos a másik, de te mindig fontosabb leszel saját magadnak. Az első helyen úgyis mindig te fogsz állni, és ezt szerintem egyetlen ember sem képes leküzdeni vagy megtagadni, csak elhitetik magukkal, hogy sikerült.

2019. dec. 5. 23:47
 6/8 anonim ***** válasza:
És akkor mit gondolsz arról, mikor valaki az életét áldozza valakiért, akit szeret? Mondjuk az élete árán is megmenti a vízbefulladástól. Most csak mondtam egy példát. Szerintem az a baj, hogy te bagyon sarkalatosan állsz ehhez, csak feketét meg fehéret látsz, nálad nem létezik szürke. Persze, hogy arra törekszünk, hogy boldogok legyünk, de ez nem zárja ki azt, hogy áldozatot is hozunk olykor.
2019. dec. 6. 13:49
 7/8 A kérdező kommentje:
Én akkor sem hiszek ebben. :( Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindent fekete-fehérben látok, csak tudom jól, hogy milyen az emberi természet. Soha nem találkoztam még teljes mértékben önzetlen emberrel, és soha nem is fogok.
2019. dec. 6. 15:35
 8/8 anonim ***** válasza:
Na de várj! Te arról akartál véleményt, hogy "ha szeretsz valakit, elengeded". Most utólag meg a szeretetet magát jellemzed. Persze, hogy van benne "önzőség", de az alap kérdésed nem erre irányult.
2019. dec. 6. 20:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!