Amennyiben még nem vagy 16 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Tényleg zavaró ha egy lány jó matematikából, fiú irodalomból?
Meglepődtem volna, hogyha ezt a baromságot nem az USA-ban találják ki. Abszolút hülyeség. Már csak azért is, mert ha a lányok jobbak lennének matekból, akkor az emelt matekos osztályokban nem lennének ekkora többségben a fiúk. A érzelgősség meg teljesen emberfüggő dolog.
És ez már csak azért se működne, mert a hozzám hasonlóak valószínűleg nem éreznék túl jól magukat ebben a rendszerben. Fiúként, én gyűlölöm az irodalmat, amiről részben a tanáraim tehetnek, részben pedig az, hogy teljesen hidegen hagynak a tanult költők versei, mert egyáltalán nem tudnak számomra olyan érzelmeket átadni, mint egy zene. A matekot viszont imádom, és jobban is megy, mint a legtöbb lánynak, mert általában sokkal gyorsabban gondolkodok, mint ők.
Igen, ezt már több tanulmány is mérte. Én ugyanezt az effektust tapasztaltam magamon is, nekem például az, hogy jóval több fiú van az osztályban, mint lány mindig jelentősen meghatározta, hogy hogy teljesítek. De nem csak magában a teljesítményt, hanem hogy mennyire jól érzem magam az osztályban. Ja, lány vagyok. És mindig amikor sokkal több fiú volt az osztályban, mint lány, akkor nagyon stresszeltem és nem mertem semmit sem mondani, mert féltem, hogy ha hibázok akkor minden fiú hülyének fog tartani. Ezt egyébként úgy hívják, hogy stereotype threat és kb. mindenféle népcsoportot érint. Röviden annyit jelent, hogy ha a csoportoddal kapcsolatban van valami negatív sztereotípia, pl. lányok rosszak matekból akkor te ezt elhiszed és emiatt nagyon stresszelsz, hogy ha rosszul teljesítesz, akkor mindenki azt fogja mondani, hogy nézd, egy újabb buta nő. És pont emiatt a stressz miatt rosszabbul is teljesítesz. Az is sokat számít, hogy elhiszed-e hogy képes vagy jónak lenni Mert ha nem hiszed el mert pl. alig hallottál nőről aki jó benne, akkor tudat alatt azt hiszed te sem leszel rá képes.
Egyébként igen, arról is vannak kutatások, hogy a lányok fiúk előtt butának tettetik magukat, mert a tipikus női szerep az a buta de kedves. Senki se szereti az okoskodó nőket, de ha férfiak okoskodnak az oké. Ezek ilyen pszichológiai dolgok amik befolyásolják az életünket. Ebben egy megoldás, hogy lányokat és fiúkat külön lehet oktatni de vannak egyéb megoldások is.
#3 ez nem kitalált hanem konkrétan mért dolog. Lányok fiúktól mentes osztályban jobbak matekból, sőt már azt is többször megfigyelték, hogy azok a lányok, akiknek folyamatosan elmondják, hogy a fiúk nem jobbak matekból mint a lányok, ugyanannyi pontot érnek el matematika teszteken, mint a fiúk, míg azok akik abban a hitben vannak hogy a fiúk általánosan jobbak, sokkal kevesebbet érnek el. Egyébként ne legyél benne olyan biztos, hogy gyorsabban gondolkodsz a lányoknál. Én is matekos osztályban voltam és tapasztalataim alapján a fiúk mindig azok akik folyamatosan menőznek, hogy ők milyen okosak de akiknek a legjobb jegyeik voltak azok általában a lányok voltak (igen, matekból is). Csak sajnos sok lány meg se próbál gondolkodni, mert azt hiszi, hogy a matek nem neki való.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!