Gáz, ha Bon Jovit hallgatok?
#9/11/13: Nem, nem érted. Hogy egy személyes példával éljek: én erősen negatív véleménnyel vagyok a Hollywood Undead nevű zenekarról, aminek több barátom is nagy rajongója. Tudnám részletezni, hogy mi a véleményem arról a bandáról, és hogy miért? Igen, sőt, már tettem is ezen az oldalon, pedig sokkal kevésbé szeretek negatív zenei véleményeket kifejteni, mint pozitívakat. Kihat a személyes, szubjektív ízlésem ezen zenekart érintő része az említett barátaimra, vagy bárkire, aki a zenekart a szereti? Nem. Ha valaki egyszer eljut arra a pontra, hogy belátja, hogy az ember lényének értékei, meg az ilyen teljesen szubjektív preferenciái között nincs túl mély összefüggés, akkor miért lenne álszentség ehhez méltóan külön kérdésként kezelni a kettőt?
Számítsd amúgy azt is bele a dologba, hogy akik azt mondják, hogy legyél önmagad, azok nem feltétlen ugyanazok, akik máskor agresszíven fikáznak ezt-azt, sőt...
Ha a kérdésed igaziból arra irányult, hogy van-e olyan ember, akinek negatív benyomása lenne rólad, amiatt szereted Bon Jovi-t, arra a válasz határozottan igen. Ennek viszont olyan sok nyomát nem fogod látni olyan emberek véleményében, akik hülyeségnek tartják a másikat ilyesmik alapján megítélni. Sőt, élőben se nagyon fogod tapasztalni, személyes észrevételeim szerint ugyanis azok az emberek, akik szeretnek brutálnagyokat általánosítani, hogy akinek ez vagy az a preferált szórakozása, az így hülye, úgy agymosott, amúgy igénytelen, azok ezt a véleményüket szeretik fenntartani egy ilyen érinthetetlen ellenségképként, és nem különösebben vetítik rá konkrét személyes kapcsolataikra. Kicsit ilyen "osztály hátuljában csöndben ülök, de mindenkiről megvan a véleményem" edgy tinédzser szindróma, ami amennyire agresszív elvben, közel annyira konfliktuskerülő a valóságban. Ha te az ehhez hasonló vélemények létezésével azonosítod annak a fogalmát, hogy valamit "gáz" hallgatni, vagy esetleg az a definíciód a kifejezésre, hogy "nem szereti mindenki/a többség", akkor igen, gáz Bon Jovi-t hallgatni - meg szinte minden más zenét is, ami létezik a világon.
De ezen a ponton már eléggé ott tartunk, hogy ha valami nagyon specifikus dologra akarsz rákérdezni, akkor kérdezz rá arra, ne várd el emberektől, hogy belelássanak a fejedbe. Itt most azt kérdezted, hogy (szerintünk) gáz-e. Szerintünk nem. A magam részéről tudom, hogy őszinte ez a kijelentésem, de szerintem a többiekről is nyugodtan lehet feltételezni. Minden más gondolat szerintem mehet egy másik kérdésbe.
#16, amit a 15-ös írt teljesen igaz, ez visziont nem jelenti azt, hogy valótlanságokat kell allítani. A Bon Jovinak köze nincs a zsenialitáshoz, de ez egyáltalán nem baj. Ettől még persze rengeteg ember számára szórakoztató, és most irhatnám le kb ugyanazt, kint a 15-ös.
És nem, az sem gáz, ha egy zenekar, amit szeretsz nem zseniális. Zenekarok 80%-a, amiket hallgatunk, nem zseniális. Mivel nagyon kevés zseniális zenekar van. Próbáljunk (vagyis próbáljatok) már meg kinőni ebből az irdatlan mértékeket elérő elfogultsagból, hogy mindenféle gonsolkodás, és realitasérzék nélkül olyan erényeket tulajdonítotok a kedvenceiteknek, amiket valójában nem birtokolnak. Miért? Mert nem baj, hogy nem birtokolják. Ettől ti sem lesztek rosszabbak, és attól sem jobbak, ha irreális dolgokat allítotok, és "felfényeztek" valamit, amit szerettek. Nem kéne annyira gáznak érezni az ember saját zenei ízlését, hogy arra legyen szüksége, hogy ilyeneket beszéljen be magának (és próbáljon meg másoknak).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!