Szerintetek egy metal vagy egy elektronikus zene a meghatározóbb, művészibb?
A konkrét zenén múlik, mindkét műfajon belül vannak igen különböző alműfajok (bocs, nem tudom, hivatalosan hogyan nevezik ezt) és művek.
Amúgysem tudom, mi az, hogy művészi vagy meghatározó. Max. azt, hogy nekem tetszik, illetve zeneileg igényes meg ilyenek.
Nem igazán tudok ilyen kérdésre határozott választ adni. Egyrészt, alapból nem nagyon szeretem, mikor emberek komplett műfajokat hasonlítgatnak egymáshoz, mert más-más stílusoknak más és más az appeal-jük, más zenei aspektusokra fókuszálnak, más ízlésre építkeznek, más kontextusban foglalnak helyet a zenetörténelemben, stb. szóval mikor valaki olyan kijelentést tesz, hogy az egyik műfaj jobb a másiknál, abból gyakran az jön le, hogy az adott illető a kevésbé preferált műfajtól olyasmit vár, amit az amúgy sem is lenne hivatott átadni. Másrészt viszont pont sikerült két b#szottnagy umbrella term-re rákérdezned; mind a metál, mind az elektronikus zene rengeteg alműfajt, meg alműfajok alműfaját fedi le, mindnek külön-külön beláthatatlanul sok képviselője van, szerintem nincs az az eltökélt rajongója egyiknek sem a kettő kategória közül, aki kijelenthetné magáról, hogy akár 80%-ig képben van a műfajjal, mert pláne így a digitális korban, amikor dől ránk az új zene + minden régi is egy klikkre van tőlünk, kilóra annyi a zene áll rendelkezésünkre, hogy két ilyen tág fogalom feltérképezése gyakorlatilag lehetetlen. Ezt figyelembe véve nem tudok nem félműveltséget feltételezni a határozott véleményt vallókról, főleg azok után, hogy eddig szinte mindig, mikor belementem ilyen vitákba, azt tapasztaltam, hogy az egyik műfaj felsőbbrendűségét kikiáltó fél épp csak sztereotípiák szintjéig van képben a másik műfajjal, és még a preferált műfaja témájában sem nehéz túlokoskodni. És akkor odáig el se mentem, hogy mi is a helyzet az elektronikus elemekkel rendelkező metállal, meg a metál-ihlette elektronikus zenékkel, illetve hogy mit is jelent pontosan az, hogy egy alkotás művészibb a másiknál...
Személy szerint úgy vagyok vele, hogy metálból is, meg elektronikus zenéből is van bőven kedvemre való, meg olyan is van mindkettőből, amit kimondottan nem bírok, egyik műfajnak sem vagyok szakértője, de odáig mindkettő kapcsán eljutottam, hogy mindkettőből van technikailag komplexebb, meg primitívebb, nehezebben befogadhatóbb, meg kommerszebb, egyedibb, meg sablonosabb, elvontabb, meg lényegre törőbb, stb... És egyrészt egyik stílus mélypontjai sem vesznek el azokból az értékekből, amiket az általam kedvelt alkotások/előadók képviselnek számomra, meg a kedvenc albumaim közül se nagyon tudnék lemondani egyik kupacról a másik javára, legyenek is a kupacok bármi alapján összeválogatva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!