Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Lehet élő zenének nevezni azt...

Lehet élő zenének nevezni azt amikor egy DJ játszik?

Figyelt kérdés
most eltekintve azoktól, akik néha valamilyen hangszerrel belejátszanak és azt loopolják.

2018. okt. 14. 01:07
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
88%
Háháhá háháháhá! Nem.
2018. okt. 14. 11:00
 2/14 anonim ***** válasza:
38%
Lehet. Most se időm, se kedvem bővebben kifejteni, de itt egy kérdés, ami alatt hosszasan vitatkoztam a kérdezővel ebben a témában: https://www.gyakorikerdesek.hu/szorakozas__zene__8507653-a-d.. itt jó pár érvemet leírtam nem csak DJ-témában, hanem úgy ámblokk arról, hogy miért nem értek egyet azzal, mikor valaki öntörvényűen próbálja húzogatni annak a határát, hogy akkor most mi zene, meg mi hangszer, stb..
2018. okt. 14. 17:09
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Gondolkozz már kicsit: élő zene: hangszerek, hegedű, zongora, gitár. Ha valahol élő zenei estre mész, nem egy DJ fogja a már előre elkészített playlistjeit forgatni.
2018. okt. 15. 08:08
 4/14 anonim ***** válasza:
Ha már valaki csak szintetizátoron játszik és énekel, már az sem vehető élő zenének.
2018. okt. 15. 08:10
 5/14 anonim ***** válasza:
#3/4 A sztereotípiával ellentétben a DJ-zés nem abból áll, hogy megnyomod a play-t. Persze, éjszakai szórakozóhelyeken a zenéért felelős embernek nagyrészt tényleg csak a playlist felügyelete a dolga, de a rendes DJ performansz, ami tényleg kihasználja a keverőpult lehetőségeit, ennél lényegesen több. A szintetizátoros éneklős dolog kapcsán meg érdekelne egy indoklás.
2018. okt. 15. 11:55
 6/14 anonim ***** válasza:
#2 Igyekeztem azt a hosszú szöveget mind végig olvasni, és egyet értek abban, hogy lehet ez művészeti alkotás is akár. Azt hogy mennyire zenei, már nehezebben tudnám behatárolni, de persze mindenképp annak egyik részéhez tartozónak kell lennie (csak tőlem ennyire távoli). De élő zenének nem nevezném azt, mikor előre rögzített darabokból a hangulatnak megfelelően improvizál össze valamit a DJ. A fél-playback is egy külön kategória, nem mondják, hogy élő zene, pedig az énekes is él és ott énekel. Mondható egyedi alkotásnak, elfogadom hogy kell ehhez érzék és hozzáértés, de ettől még nem élő zene.
2018. okt. 15. 12:21
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

#6 Kicsit meglepett, hogy valaki tényleg nekiveselkedett a kisregényeimnek, de örülök neki. :D

Kíváncsi lennék a "hogy mennyire zenei, már nehezebben tudnám behatárolni" rész egy bővebb kifejtésére, mert szerintem ott rejlik a nézeteltérésünk veleje. Van egy olyan érzésem, hogy te olyan oldalról közelíted meg a dolgot, hogy a zenéhez teljesítmény-centrikusabban állsz hozzá, mint én. Számomra inkább a kreativitás és a fizikain túlmutató absztraktabb készség a fontos, hogy mondjak egy földhözragadt példát: számomra több értéket képvisel az, ha valaki egy már meglevő dalt felszabdal és a darabjaiból valami egészen újat alkot, mint az, hogy valaki elsajátítja az eredeti mű rekreálásához szükséges összes skill-t, majd "szakmailag" teljesen profin visszaadja azt, semmi újat hozzá nem adva. Megértem, ha valaki úgy áll hozzá, hogy egy az egyben átvenni részleteket már előre megírt, előadott, felvett, mixelt, masterelt dalból az túl nagy kapaszkodó ahhoz, hogy a zenész magáénak mondhassa az élő produkciót, de én pont ezt szeretem az elektronika által nyújtott lehetőségekben, hogy a fizikai nehézségeket áthidalva tud valaki a komponálás/produkció strukturális, meg hangzásbeli aspektusaira fókuszálni.

2018. okt. 15. 13:07
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Ha akkor ott rakja össze a zenét akkor igen.
2018. okt. 15. 16:16
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem, amúgy egyáltalán nem igaz rám ez a teljesítményorientáltság, csak tényleg annyira távol áll tőlem az ilyen jellegű része a zenének, hogy nem igazán tudom megítélni mennyire lehet "zenélésnek" nevezni. Olyasmi ez mint a dizájncukrászat, vannak akik egy alapot mesterien fel tudnak építeni, művészien díszíteni, engem meg az érdekel milyen ízű a torta. Most ha a DJ nagyon látványos formákat produkál, de nem tud tortát sütni, akkor ő cukrász? Vagy mondjuk lenne egy karmester, aki egyetlen hangszeren sem tud játszani, de áthangszerel egy zeneművet és levezényli az egészet, akkor ő zenél? Vagy zenész?

Amúgy véletlenül hallottam már olyat ami tetszett, és ha valamit akkor a kreatív oldalát tudom értékelni, csak nem vagyok benne biztos, hogy ez zenélés. Nem csak azért mert hangszer nélkül történik, hanem mert olyan mintha a zenével és nem a zenén keresztül adna át egy hangulatot.

2018. okt. 15. 16:40
 10/14 anonim ***** válasza:

#9 A karmester azért egy lényegesen támadhatóbb dolog a DJ-nél. Találóbb hasonlatnak vélem a szimfonikus zeneszerzőt. Azt is lehetne mondani, hogy a papírra irkálás nem zene, de kreatív szempontból akkor sem lenne jogos megtagadni azt a zeneszerzőtől, hogy amit csinált, az zene, akkor sem, ha az ő alkotói folyamata, meg a tényleges meghallgatható mű között absztraktabb a kapcsolat mint a hangszeres zenész, meg a hangszere által közvetlenül kiadott hang között.

Az "olyan mintha a zenével és nem a zenén keresztül adna át egy hangulatot" gondolatnak nem biztos, hogy értem a lényegét.

2018. okt. 15. 18:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!