Klasszikus gitárra milyen húrokat lehet feltenni?
A nylon húrrol tudok.
Mondták nekem, hogy a klasszikus gitárra acélhúrt nem lehet feltenni, mert a hangszer nyaka nem bírja azt az erőt, amit az acélhúr kifejt rá és meghajlana, aztán eltörne egy idő után. Az akusztikus gitár akkor ebben különbözik a klasszikustól, hogy úgy van megcsinálva, hogy acélhúrt is bírjon?
Hallottam, hogy léteznek bizonyos rézhúrok, amik nem nylonból vannak, de rá lehet tenni a klasszikus gitárra is? Vagy csak a nylon húrok be vannak vonva vele?
"a klasszikus gitárra acélhúrt nem lehet feltenni, mert a hangszer nyaka nem bírja"
Ez pontosan így van.
"Az akusztikus gitár akkor ebben különbözik a klasszikustól, hogy úgy van megcsinálva, hogy acélhúrt is bírjon?"
A klasszikus gitár is akusztikus gitár - az akusztikus gitárok egyik fajtaja. Szóval ez a kérdés értelmezhetetlen. Vannak akusztikus gitárok, amik fémhúrra vannak tervezve, és vannak, amik nylonhúrra - ez utóbbiakhoz tartozik többek között a klasszikus gitár is.
"Hallottam, hogy léteznek bizonyos rézhúrok, amik nem nylonból vannak, de rá lehet tenni a klasszikus gitárra is? Vagy csak a nylon húrok be vannak vonva vele?"
Az a réz az tulajdonképpen bronz. Bár végülis a bron legfőbb alkotóeleme a réz. Mind a nylon, mind a fémhúros gitároknál a vastagabb (ha játszol a gitáron, felső) húrok be vannak vonva egy fémtekerccsel, ami leggyakrabban bronzból van. Csak éppen nylonhúrok esetén nylon, fémhúrok esetén acél van a bronz alatt.
Nylonon kívül klasszikus gitárra ún. karbon húrokat lehet még rakni. Kicsit fényesebb, koppanósabb hangjuk van a nylonnál.
"In common slang usage…. “Acoustic” has come to mean a “steel-string flat-top guitar”."
Erre gondoltam akusztikus alatt.
@2: Igen, a szlengben ez terjedt el, de mivel az akusztikus gitár nem ezt jelenti, én inkább nem venném át. Hiába terjedne el bizonyos körökben, hogy a "folyadék" szó tejet jelent, nem igazán szívesen használnám úgy, szerintem érthető okokból.
De ha megnézed, a válaszomnak pont nem ez volt a lényegi része :)
Viszont akkor hogyan tudok különbséget tenni egy acélhúr használatára alkalmas és alkalmatlan hangszer között?
Azt is olvastam, hogy a "western gitár" elnevezés már annyira nincs használatban, akkor hogyan nevezzük ezeket? Ránézésre csak az alakjából tudom megmondani, hogy melyik milyen? Amelyik gitárnak a teste szimmetrikus, arra sose lehet tenni acélhúrt és bármelyikre, amelyiknek van az a bemélyedés az alakjában az egyik oldalt, az automatikusan olyan, hogy lehet rá acélhúrt tenni? Vagy nem ez a lényegi különbség köztük?
@5: Igen, a western gitár volt régebben a szokásos megnevezésük, de már kiment a divatból. Simán lehet őket fémhúrosnak hívni és ennyi.
Annak, hogy szimmetrikus-e a test, vagy van egy kivágás, nincs köze a témához - egy fémhúros is lehet kivágott és szimmetrikus is, meg egy nylonos is.
A nylonhúrosok feje általában áttört, azaz lyukas, a fémhúrosoké tömör, de ez sem egy 100%-os jelző, elég ritkán ugyan, de vannak áttört fejű fémhúrosok és tömör fejű nylonosok is.
Esetleg alul, a hanglyuk alatt a húrláb jelzi még a legjobban a dolgot. Fémhúrosnál általában ilyen:
nylonosnál meg ilyen:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!