Tanár nélkül felesleges is megpróbálni gitározni megtanulni, ha nem az amatör szint legalját akarom megcélozni?
Ugye rég meg akarok tanulni gitározni. A kottát tudom olvasni, azt nem nehéz. Meg alaposan logikusan akarnám felépíteni az anyagokat. A c-dur skálától és hangközöktől kezdve egészen a bonyolultabb dolgokig. Nem az a célom hogy tabról le tudjak játszani egy dalt, hanem az hogy vállalható TUDÁS legyen. Könyvbe Andrásik Remo könyveit néztem ki. Azok tünnek számomra a leglogikusabbak. Gyakorlásnak kezdetbe a c-dur skálát néztem ki, hogy azt játszom metronómmal növekvő bpm számmal.
Lehet meg tudnám tanulni magamtól. Több dolgot is megtanultam úgy, hogy azt már tudásnak lehessen nevezni. Ilyen például a programozás. Nem mondom hogy profi szinten tudok, de normálisan meg tudok írni egy programot. De félek hogy a gitározásba sok rossz dolog rögzül belém. Nem mondom. Programozásba is rögzült belém néhány rossz, de simán küszöbölni tudtam némi odafigyeléssel.
Szerintetek sikerülne?
Amúgy elektromos gitáron metált akarok játszani. Esetleg ha igen, akkor 1-2 hasznos tanácsot szívesen elfogadok.
@10:
"Csak szenvedés volt, kottaolvasás meg kisterc nagyterc... Ettől nem tanultam meg gitározni"
Nem, csak megtanultad (volna), hogyan is épül fel a zene. Persze ez nem mindenkit vonz, van, aki csak játszani szeretne, anélkül, hogy tudná, mit és miért játszik, és mi is van valójában a zene mögött - milyen összefüggések, szabályok stb stb. És ezzel semmi baj nincs, ha valamit hobbiból csinálunk, nincsenek kötelező dolgok. Viszont a kérdező, ahogy látod, pont érdeklődik az elmélet iránt is.
Jól látod a dolgokat kérdező. De ne csak skálázz, hanem igen, tanulj dalokat is, vagy legalább riffeket. Elvégre az egészet nyilván azért csinálod hogy élvezd a zenét. A skálázás önmagában nem ad zenei élményt, mellette nyugodtan tanulgass egyszerűbb riffeket, azon keresztül is ismerkedhetsz a mögötte rejlő elmélettel...sőt....
Azt guitar pro-féle magolgatást pedig tényleg jobb mellőzni ha mélyrehatóbban akarsz a zenéléssel foglalkozni.
Csak hogy tisztázzunk egy félreértést, (mivel az akusztikus-klasszikus gitár elnevezéseknél is mindig leírja valaki, hogy sokan rosszul használják), az "amatőr" és a "profi" szavak nem szinteket jelölnek. Sokan arra használják, hogy az amatőr az az, aki kezdő, vagy sokat bénázik, a profi meg nagyon ügyes, de nem ezt jelentik a szavak.
Amatőr: amare (latin) = szeretet
profi (professzionális): professionis (latin) = szakma, foglalkozás
szóval ha valaki úgy mutatkozik be, hogy ő amatőr zenész, az nem biztos, hogy azt jelenti, hogy nem ügyes, hanem azt, hogy nem az a hivatása, nem abból él. A profi zenészek pedig sok esetben nem ügyesebbek mint a hobbizenészek, csak úgy alakult, hogy nekik az a szakmájuk :D
De hisz fentebb írtad, hogy a "profi" és "amatőr" között nem a tudás szint a különbség.... :)
Amúgy szerintem ez eddigsem volt kérdés...sokszoregy "amatőr" mérföldekkel jobb mint egy "profi", a különbség csak az, hogy előbbi szabadidejében, hobbiként űzi, míg utóbbi foglalkozásszerűen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!