Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Miért más a hangja a gitáromnak?

Miért más a hangja a gitáromnak?

Figyelt kérdés

Van egy akusztikus gitárom amit elvittem húrcserére, ugyanolyan húrokat kértem rá, mint amilyen ezelőtt rajta volt, de húrcsere után más a hangja, mint ezelőtt, sokkal csengősebb, van bent valamilyen utóhang és a húrokon is érzem, hogy sokkal lazábbak.

A kérdésem, hogy ez természetes és csak bekell "melegedniük" vagy rosszabb húrt tehettek rá? Vagy probáljam meg feljebb hangolnia húrok lazasága miatt?

2018. júl. 10. 13:20
 1/7 A kérdező kommentje:
Meg az E húrnak, a legfelsőnek ropogós hangja van...
2018. júl. 10. 13:26
 2/7 anonim ***** válasza:
A fem hurok hangja uj allapotban csengosebb, erosebb, gazdagabb. Idovel koszolodik, oxidalodik es veszit a karakteressegebol, tompabb lesz.
2018. júl. 10. 13:38
 3/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, akkor megnyugodtam :)
2018. júl. 10. 13:45
 4/7 Mojjo ***** válasza:

Az normális, hogy csengősebb, egy új húrkészlet mindig csengősebb, mint egy elhasznált, főleg ha 85/15, vagy 80/20-as bronzos húrkészletekről van szó.

Ha jól be vannak hangolva és ugyanolyan a vastagságuk, akkor lazábbnak mondjuk nem kellene lenniük. De attól nem kell félned, hogy rosszabb készletet raktak fel, a lazaságnak ehhez semmi köze.

Az elején amúgy sokat mocorognak, nyúlnak a húrok, kell idő, amíg rendesen beállnak. Addig baromi sokat kell őket hangolgatni is, mert mindig elhangolódnak. Feljebb viszont ne állítsd őket semmiképp!

Viszont jól értem, te boltban/szervízben rakattad fel az új húrokat? Ezt nem tudom, hogy fogom tudni szépen leírni, de igyekszem. A húrokat magunk cseréljük, mindig. Megvesszük a húrkészletet és otthon áthúrozzuk a gitárt. Nem baj, ha nem tudod, hogyan kell, van milliárdnyi oktatóvideó youtubeon, és nem bonyolultabb a művelet, mint új cipőfűzőt fűzni a cipődbe. A helyzet is hasonló: ha a boltban kéred a húrcserét, teljesen ugyanaz, mintha bemennél a cipőboltba, vennél új cipőfűzőket és azt kérnéd, hogy fűzzék már be helyetted. Jó pénzért lehet, hogy megcsinálják, meg amíg ott vagy, valahogy visszanyelik a röhögést, de, hogy minimum furán veszi ki magát, az biztos. Szóval ne, ilyet ne csinálj.

2018. júl. 10. 13:50
 5/7 A kérdező kommentje:

Háát köszönöm a segítséget, már tényleg jók a húrok csak először volt nagyon fura...

Még nem hangoltam gitárt ez volt az első húrcserém is és 800 Ft ért csinálták meg, de nem merem magantól hátha elrontok valamit...

2018. júl. 13. 22:18
 6/7 Mojjo ***** válasza:
100%

@5: Azért van a millió oktatóvideó, hogy tudd, hogyan kell húrt cserélni. Nagyon egyszerű, szinte erőlködni kellene, hogy valaki elrontsa.

"Még nem hangoltam gitárt"

Ezt tuti nem írtad félre? A gitárt rendszeresen hangolni kell. Ez egy ilyen hangszer. Ha nem hangolod viszonylag gyakran, kegyetlenül pontatlan, hamis hangja lesz, és normális hallásod sem fog úgy kialakulni, ha a hamis hangokat szokod meg.

2018. júl. 13. 22:29
 7/7 A kérdező kommentje:

Igen, elírtam bocsánat, azt akartam írni, hogy még nem volt cserélve húr a gitáromon...

Legközelebb megpróbálom én húrozni

Köszi a segítséget :)

2018. júl. 15. 23:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!