Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Zenében adott ütem hangrendje...

Vkrisz81 kérdése:

Zenében adott ütem hangrendje hogyan határozható meg?

Figyelt kérdés

Hello!

ha van egy darab, legyen mondjuk zongora, ott az egyes ütemek (esetleg kisebb részek fölé is) oda van irva milyen hangrendű kíséret való hozzá.

Ha improvizál vagy saját zenét ir valaki hogyan tudja kiszámolni kisérletezés helyett hogy milyen kíséret való az adott zenei részhez?

2018. júl. 6. 09:47
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

4 es vagyok.

Mojjo amint vártam, szakszerűen elmagyarázta, az általad mutatott képen pont ez van, azzal a különbséggel, hogy a kép csak a hatodik fokig megy, de Mojjo megemlítette a hetediket is.

('Tehát pl egy G-dúr skálánál G-dúr, A-moll, H-moll, C-dúr, D-Dúr, E-moll, F-szűkített, amik beletartoznak' )

Annyi még a különbség a rajzodon, hogy nálunk létezik a 'h' hang, ami külföldön a 'b' nek felel meg, így a grafikán jelzett 'b' nálunk 'h'

A dallamtól függően ezekből az akkordokból szoktak sémákat összeállítani kíséretnek, mert általában egy dalban mind a hét akkord ritkán szerepel.

Az kísérő akkord kiválasztása úgy történik, hogy egyrészt megnézik az adott ütemben milyen hangok szerepelnek és ezekből milyen akkord rakható össze, de esetenként érdemes figyelembe venni az előző és/vagy a következő ütem hangjait, illetve az abból képződött akkordokat, mert a dallamvezetés beszámíthat a választásba.

A befejezéshez, amikor visszatérünk az alaphanghoz és annak akkordjához, de más esetben is érdemes bevezetni az alaphangot és annak akkordját a domináns hang akkordjának a szeptimjével, vagyis G dúrnál a bevezetés D7, vagy Cdúrnál-G7, stb de ez már a hármashangzatoknál több, hiszen a szeptim akkord már négyes, de ennyi talán belefér a kezdetbe.

2018. júl. 6. 23:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!