Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Mitől kiemelkedőek a Beatles...

Mitől kiemelkedőek a Beatles zenéi?

Figyelt kérdés
Én nagyon szeretem a legnagyobb kedvencem,de nem értem mi olyan elragadó a zenéjükben.

2018. márc. 18. 00:25
 1/6 anonim ***** válasza:
33%
Mai szemmel úgy tűnhet, hogy semmi. Anno viszont, az 50es és 60as évek fordulóján ők voltak azok, akik az éppen akkor kialakuló könnyűzenét úgymond "felturbózták", az akkori korhoz mérten bevadultak. Ott volt négy fiatal, akik a szemükbe fésülték a hajukat (akkor lázadás volt), és merőben mást játszanak, mint Chuck Berry vagy Elvis Presley. Egyszerű(bb) volt, fülbemászó(bb) is talán. Igazi rádiózene, ez a fiataloknak nagyon tetszet, és teljesen megőrültek.
2018. márc. 18. 11:33
 2/6 anonim ***** válasza:
61%
*tetszett
2018. márc. 18. 11:34
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen más hangmeneteket használtak, mint az elődeik+ a szövegek. Én nagyon sok beatlest hallgattam régen.
2018. márc. 18. 12:55
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

A Beatles a pszichedelikus, az art, a progresszív és az experimentális rock elődje.

Először használtak Mellotront és visszafele lejátszott felvételeket.

Az alábbi szám pl. az elektronikus tánczene elődje, 1966-ból:

https://www.youtube.com/watch?v=7UjvdZm-Tu8&ab_channel=Adria..

2018. márc. 18. 15:26
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Ha a legnagyobb kedvenced, akkor valamiért csak elragadó a zenéjük.

(a zene hatása nem feltétlen az a dolog, amit csak úgy elemekre lehet bontani és megérteni)

Én is nagyon szeretem a Beatles-t, pedig nem az ő zenéjükön nőttem fel.

Szerintem elsősorban a Lennon-McCartney páros, mint dalszerzők miatt.

Ha egy kicsit mélyebbre ásol a dalaikban, az arányok, a szövegek, a harmóniák nagyon el vannak találva, a legegyszerűbb slágernótáikban is.

Másrészt nekem valahogy még most is elég frissnek tűnik a hangzásuk. A Beatles a legrégebbi együttes, akiknek a zenéjét nem érzem túl porosnak, nosztalgikusnak, nagypapásnak, ha berakom. Ebben biztos az is szerepet játszik (a fentieken túl), hogy a legjobb stúdiótechnikát használták, tényleg nagyon jól szóltak a kortársakhoz képest.

A stílus, amivel befutottak, úgy ötvözte és fejlesztette tovább az akkoriban már nagyjából megszokott (de eléggé mellékvágányon futó) műfajok jegyeit, hogy jól csengő, befogadható, elfogadható, mégis kellően egyéni és előremutató legyen.

Később pedig egyre kifinomultabb és összetettebb lett a zenéjük. A stúdiós-kísérletezős korszakukban született pszichedelikus alapműveik, mint a Strawberry Fields Forever sokszori meghallgatás után is tudnak újat mondani.

De kipróbálták magukat és maradandót tettek le olyan műfajokban is, amiknek a kialakulásában nem volt oroszlánrészük.

A Beatlemániát, mint társadalmi jelenséget pedig csak félig-meddig tudjuk elképzelni. Ehhez ott kellett volna lenni a kor tekintélyelvű, besült Nagy-Britanniájában, ahol a fiatalok teljesen ki voltak éhezve valamire, amivel lázadni tudnak.

2018. márc. 18. 19:29
 6/6 anonim ***** válasza:
100%
Mert tele van Emoll, Amoll és Gdúr, Cdúr váltásokkal
2022. jan. 24. 15:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!