Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Hogyan írjak ütemvonalat?

Hogyan írjak ütemvonalat?

Figyelt kérdés
Hogyan kell ütemvonalat írni? Én csak írom a hangokat egymás után, de nem tudom hova kell ütemvonalat rakni. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy elsős füzetet. Nem tudja még a kis elsős hogy kell elválasztani a szavakat, kötőjelet nem tesz és csak írja új sorba ott ahol abba hagyta. Na, ilyen az én kotta füzetem :D Segítségeteket megköszönöm :D

#zene #kotta #ütemvonal
2017. dec. 20. 16:26
1 2 3
 1/22 Mojjo ***** válasza:

Ütemmutatót írsz? Mert az ütemmutató fogja neked megmondani, hogy pontosan hova kell az ütemvonalat tenni.

A hangoknak különböző értéke van. Például 1/4, 1/8, 1/16 stb. Az ütemmutató pedig megadja, hogy egy ütemben mennyi hangérték gyűlhet össze. Ha van egy 3/4-es ütemmutatód, abba lehet egy 1/2-es hang, meg egy 1/4-es. Vagy 3 1/4-es. Vagy bármi, ami 3/4-et ad. A többi ütemmutatóval ugyanez a helyzet. A hangértékeket kell mindig számolni (szünetekkel együtt!) és egyeztetni az ütemmutatóval.

2017. dec. 20. 17:13
 2/22 A kérdező kommentje:
Öööö köszi, bár ebből nem értek túl sokat. :D Hogy kell számolni az ütemmutatót? Ezt az 1/2 meg ilyen, ez mit is jelent?
2017. dec. 20. 17:19
 3/22 Mojjo ***** válasza:
@2: Bocsánat, este/éjszaka fogok tudni írni legközelebb. Addig elmondod, hanyadikos vagy?
2017. dec. 20. 17:31
 4/22 A kérdező kommentje:
8. osztályos, 3 éve gitározom tanár mellett, +1 év magamtól és most kezdtük a zene elméletet, konkrétan a 0-án vagyok mert sosem tanultam ilyet. Az alapvető dolgokat sem tudom. Azért szeretnék magamtól is tanulni, hogy ne mindent heti fél órába sűrítsünk és gyorsabban haladjunk a zenével.
2017. dec. 20. 17:37
 5/22 Mojjo ***** válasza:

A törtekkel akkor már tisztában vagy, gondolom. Tudsz törteket közös nevezőre hozni, így különböző nevezőjű törteket is összeadni, igaz? Ha nem, akkor szólj.

Most a zenétől elvonatkoztatva, csak a matek: akkor pl 1/2 + 1/8 + 1/8 meglenne, össze tudnád adni? ( Közös nevező a nyolcad, 1/2 = 4/8, így 6/8 az összeg, vagy egyszerűsítve a törtet, és leosztva a számlálót meg a nevezőt is kettővel 3/4.) Ez csak egy konkrét példa, ilyesmit csuklóból kell tudnod számolni, ha ütemekkel akarsz foglalkozni, szóval nézzük, hogy megy-e, ha nem, akkor megpróbálom elmagyarázni részletesebben.

És akkor lássuk a zene részét.

A hangjegyek egy-egy hangot jelölnek, de ezek a hangok különböző hosszan szólalhatnak meg. Azt, hogy egy hang milyen hosszan szól, a hangjegyből tudod megállapítani. Ugyanis hangjegynek van egy ún. értéke. Ezt az értéket fejezik ki törtszámokkal.

Nézd meg ezt a képet:

[link]

Biztos ismerősek ezek a hangjegyek, és mint látod, van belőlük több fajta. Az első (balról jobbra megyünk) a leghosszabb, az egy egészet ér, azaz az értéke 1. Vagy 2/2, 4/4, 8/8 stb stb.

A második rövidebb, fele olyan hosszan szól csak, így csak felet ér, azaz 1/2 vagy 2/4 vagy 4/8 stb az értéke.

A harmadik még rövidebb, az csak negyed olyan hosszan szól, mint az első, így az értéke 1/4.

A negyedik, aminek a szárán már zászló is van még rövidebben szól, 1/8-ot ér, míg az ötödik, a dupla zászlós 1/16-ot.

Ezek a hangjegyek értékei. Rajzold le őket egy kottafüzetbe és írd alá az értéküket.

Ugyanígy vannak szüneteket jelző jelek is, ugyanígy különböző értékekkel:

[link]

Itt a sign oszlopban láthatod őket, mindegyiket a vele azonos hosszúságú hangjegy mellé írva. A kis lefelé álló kalap/bumszli/akármi tehát egy egész hosszúságú szünet, a felfelé álló az egy 1/2 hosszúságú és így tovább. Ezeket is rajzold le kottafüzetbe és írd alájuk az értékeket.

(Lehet ez jobb kép: [link] )

Ha elkezdesz kottát írni, pár dolgot ki kell írnod az elejére. Ezek: a kulcs, az előjegyzés és az ütemmutató. A kulcs megmutatja egy adott hang helyét a kottában - mivel gitározol, ez violin kulcs lesz, ami egy G kulcs, ez a kulcs a G hang helyét mutatja meg a kottában. Az előjegyzés megmutatja, hogy milyen hangok lesznek a kottában (mondjuk pl. F helyett Fisz). Az ütemmutató pedig megmutatja, hogy egy ütemen belül mennyi hang gyűlhet össze.

Nézzünk egy konkrét kottát:

[link]

Violinkulccsal kezdünk, aztán jön az előjegyzés, ami itt egy kereszt, és ami minket érdekel: 9/8-os ütemmutató. Ez azt jelenti, hogy 9/8 értéknyi hang szerepelhet egy ütemen belül, annyinként kell behúzni az ütemvonalakat. Nézd most a legelső sort, mindenhol a zászlós hangjegyek vannak, amiknek az értéke 1/8-ad egyenként. Mennyi kell ebből, hogy kijöjjön a 9/8? Igen, 9 darab. És pont 9 darabonként van behúzva az ütemvonal.

A többi sort is végignézheted. Két dolgot tudnod kell. Ha egymás alatt/felett van több azonos hosszúságú hangjegy, azok egyszerre szólnak, és csak az egyiket számolod bele az ütem hosszának számolásába - pont, mert egyszerre szólnak, nem egymás után. És ha van egy pont egy hangjegy mögött, az azt jelenti, hogy másfélszeresére nyúlik a hang. Ezek után nézd meg a második sor utolsó ütemét. Egy 1/4-et érő hanggal kezdene (illetve kettő, de az a két hangjegy egymás alatt/felett van, így egynek veszed), de pont van mögötte, azaz másfélszeresére nyúlik a hang. Másfélszer 1/4, az mennyi is? 1/4*1,5? Az 3/8. Ha nem érted, hogy jött ki, szólj, de ez is tiszta matek.

Szóval van 3/8-unk már a startnál. Hozzáadunk még 3/8-ot, mert a következő is másfélszeresére nyújtott 1/4-es hang. Eddig 6/8. Jön egy 1/4-nyi szünet, meg egy 1/8-nyi, így mindent összeadva lesz 9/8. Pont annyi, ami az ütemmutatóban szerepel. Nyertünk.

Nézzünk egy másikat:

[link]

Violinkulkcs, egy kereszt előjegyzés, majd jön az ütemmutató: 2/4. És nézzük: a legelején van egy csonka ütemünk, azt most hagyjuk, előfordul néha ilyen, de nézzük inkább tovább, a második ütemtől és matekozzunk: 1/8 + 1/16 + 1/16 + 1/8 + 1/16 + 1/16 = 2/8 + 4/16 = 4/16 + 4/16 = 8/16 = 2/4

Jé, kijön a 2/4, ami pont az ütemmutató. A többi ütemet is végigszámolhatod, ugyanez lesz velük. Szóval 2/4-enként van behúzva az ütemvonal, ahogy azt az ütemmutató mutatta.

Tudom, elsőre nem a legegyszerűbb megérteni, főleg az egymás alá/felé írt hangjegyeket, meg a hangjegy mögötti pontokat, de amúgy ha megszokod, egyszerűvé válik.

2017. dec. 21. 00:47
 6/22 A kérdező kommentje:
Hűha, nagyon szépen köszönöm. Tanulmányozgatom még egy kicsit ezt a "leckét" aztán megpróbálom alkalmazni :D Köszönöm!
2017. dec. 21. 13:37
 7/22 Mojjo ***** válasza:

Nagyon szívesen! De ha nullán vagy zeneelméletből és kottázni szeretnél, attól tartok, még sok mindent kell átnézni csak a starthoz.

A tanárodat kérd meg, hogy foglalkozzatok skálatannal, előjegyzésekkel - anélkül azt sem fogod ugyanis tudni, hogy melyik vonalon, vagy vonalközben milyen hangok szerepelnek a kottában. Picit más egy három bés előjegyzéssel egy kotta, mint egy két keresztes...

Aztán érdemes lenne azt is átvennetek, hogy mi az a szubkontra, kontra, nagy, kis, egyvonalas, kétvonalas stb stb hang, mit jelent az, hogy a gitár transzponáló hangszer és ez hogyan befolyásolja a gitárzene kottába történő lejegyzését - ezt tudnod kell, ha gitárkottával szeretnél dolgozni.

Szóval ezeket abszolút minimum tudnod kell, még ahhoz is, hogy egyáltalán elkezdj kottát írni-olvasni. Kicsit félek belegondolni, hogy most hogy csinálod :D De ne a rosszat tanuld meg.

2017. dec. 21. 14:14
 8/22 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Ezeket a fogalmakat már hallottam egy párszor, igaz még nem nagyon tudom mit jelentenek, csak valami homályos elképzelés van a fejemben. :D Most tabot kell átírnom kottára, de nem kell semmi ütemvonal ilyenek, csak az elejére egy G-kulcs. Annyi a lényeg, hogy berögzüljenek a fejembe melyik hang hol található, és utána már jöhetnek az ütemvonalak - ezt a tanárom mondta. :)
2017. dec. 22. 12:54
 9/22 Mojjo ***** válasza:

Az a baj, hogy némi skálatan, az előjegyzések ismerete ehhez is elengedhetetlen.

Csak egy kérdés: van egy tabod, ahol a legfelső vonalon egy 1-es van. Hova írod a hangjegyet a kottába? És ha nem 1, hanem 2 szerepel a tabban a legfelső vonalon? Ezt most próbáld ki ;)

2017. dec. 22. 13:56
 10/22 A kérdező kommentje:
Na most ezt próbálom fejben. Lehet, hogy elrontom, ez esetben javíts ki kérlek. :D Tehát, van egy tabom, azon a legfelső húr a "mély E" mert ugye itt fordítva nézzük. Ha a gitáron üresen pengetem az alsó E húrt (ami a mély) azt a kottában a harmadik pótvonal alá írom. Ez a tabban a legfelső vonalon a 0-át jelöli. De ha 1-es van ott, akkor jönnek az ábécés hangok, de ugye a gitár az egész hangokkal számol a zongora meg félhangokkal. (Nem tudom miért ezt mindig meg szoktam jegyezni) Az E húrt lefogom az első bundon, az lesz F az ábécés hangokon, amit a harmadik pótvonalon jelölök. Ha az E húr a második bundon fogom le, az lesz G az ábécés hangokon amit a második pótvonal alá írok, és ez felett van az A hang, amit jelölhetnék továbbra is az E húron, de az legtöbb esetben felesleges, ezért az egy üresen pengetett A húr lesz a gitáron, amit a kottában a második pótvonalon jelölök.
2017. dec. 22. 14:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!