Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » A klasszikus gitároknál miért...

A klasszikus gitároknál miért nehéz hozzáférni a magas hangokhoz? Miért nem csinálnak "kivágást" a testbe?

Figyelt kérdés
2017. nov. 22. 20:18
1 2
 11/15 Waff ***** válasza:

Mi értelme van az elktronikának egy akusztikus gitárba...sose értettem....

Mojjo kipróbáltam amit írtál, valóban alig rezeg azon a részen, viszont a hátsó részeknél is vannak a testen ilyen "holtpontok". De ha "eltávolíranánk" ezeket a részeket lehet azért kihatással lennének a hangzásra...meg a hangerőre is.

2017. nov. 23. 19:48
 12/15 Mojjo ***** válasza:

Klasszikus gitáros alatt azokat értem, akik többnyire klasszikus zenéket játszanak a klasszikus gitáron, ehhez illő technikákkal, nem általánosságban mindazokat, akik klasszikus gitáron játszanak. És ilyen értelembe véve a klasszikus gitárosokat, igen, ők nagyon konzervatívak.

Amúgy konkrét klasszikus gitárt szerintem többségében vagy klasszikus gitárosok szoktak venni, vagy kezdők, akikre ezt tukmálják. Az előbbieknek a hagyományokhoz való ragaszkodás miatt nem kell a kivágás, az utóbbiaknak meg tényleg elég az első pár bund is, ahogy az egyes írta. Akik mást akarnak játszani, úgy gondolom, inkább vesznek egyéb játékstílusokhoz - pl pengetőzéshez jobban illő crossovereket.

A Cort CEC1 pl bár nylonhúros gitár, de nem klasszikus gitár, hanem pont crossover. A nyaka a 14.bundnál csatlakozik a testhez, nem a 12.-nél, minta klasszikusokon, jóval keskenyebb is, 45mm a szemöldöknél és talán mintha rádiuszos lenne a fogólapja is, bár erre nem esküdnék meg. Egyébként ez a Cort egy vékonytestű modell, ami azt jelenti, hogy akusztikusan, kihangosítás nélkül nem valami izmos a hangja. Ha kihangosítstlan játékra keresel gitárt, akkor nem javasolnám.

Majd rendes gép elől körbenézek, mit lehetne ajánlani.

2017. nov. 23. 20:02
 13/15 Mojjo ***** válasza:
@11: Hát ez az... lehet. Valamennyire tuti. De hogy az a valamennyi hallható lenne-e, és ha igen, mennyire, fene tudja.
2017. nov. 23. 20:19
 14/15 Mojjo ***** válasza:

Hopp, ide meg elfelejtettem írni. Igaz, sajnos nincs is nagyon mit. 90-ért cutawayes nylonos gitár fronton nem túl jó a helyzet. Van az általad említett Cort, amit a vékonytestű felépítés miatt nem ajánlok, meg egy Ibanezt találtam 75 ezerért, aminek viszont rétegelt a fedlapja, azt meg azért nem ajánlom. A legolcsóbb, nyugodt szívvel ajánlható cutawayes nylonos az Ortega RCR131 (normál, 52mm-es nyakkal), vagy az RCE131 SN (keskenyebb, 48mm-es nyakkal), 110 ezer környékén.

Pedig 90 körül már egész pofás klasszikus gitárokat kapni - igaz, kivágás, meg elektronika nélkül. De meg lehet tanulni elérni a magasabb fekvéseket sima klasszikuson is - elég sokan megtanulták a történelem során világszerte. Lehet inkább érdemes lenne egy jobb gitárt venned és a saját képességeidet fejleszteni, nem megelégedni egy gyengébb gitárral és a komfortzónádban maradni. Persze a te döntésed.

2017. nov. 24. 13:56
 15/15 Mojjo ***** válasza:

Minimálisan 90 felett:

[link]

Tömör Engelmann fenyő tető (klasszikushoz véleményem szerint jóval jobb, mint a ridegebb, keményebb sitka fenyő, amiből általában a fenyő tetejű gitárok készülnek), ébenfa oldal és hát (az ébenfa szép hangerőt tud a gitároknak kölcsönözni), juhar szegélyezés (gagyi műanyagcsík helyett) és valódi csont nyergek (szintén a gagyi műanyag helyett - és a csont a rezgéseket is jobban vezeti, javítva a hangzást). Ez röhögve kenterbe veri az árkategóriájában kapható cutawayes, elektronikás gitárokat. Nagyságrendnyi minőségi ugrás van.

De persze ez csak egy javaslat.

2017. nov. 24. 14:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!