A klasszikus gitároknál miért nehéz hozzáférni a magas hangokhoz? Miért nem csinálnak "kivágást" a testbe?
Az egyes válasszal ellentétben de, a klasszikus gitáros darabokbál igencsak tipikusak a magas hangok és gyakorta kell akár a 12. bund felé is menni. A megoldás nem itt keresendő, hanem egyszerűen a hagyományban. A klasszikus gitározás egy rendkívül konzervatív dolog, a klasszikus gitárosok elképesztő módon tudnak ragaszkodni a hagyományos gitárépítésmódhoz. Csak, hogy érezd, a nyakmerevítőpálca is széles körben elutasított a klasszikus gitároknál. Nem, nem csak azért, mert az alacsony húrnyomás miatt nincs rá szükség. Bizony sokszor lenne. Egyszerűen a hagyományokhoz való ragaszkodás miatt. A cutaway ugyanez.
Mindenesetre mostanság azért már kezd a változás szele betörni a klasszikus gitárok világába. Néhány nagy gyártó (pl Cordoba, Ortega), sőt, akár kisebb spanyol manufaktúra is (pl Camps) pakolgatja a merevítőpálcát a klasszikusokba. A hagyományos, 52mm (a szemöldöknél) nyakszélesség mellett egyre inkább terjednek az emberek többségének jóval kényelmesebb 50 és 48mm-es nyakú klasszikusok is. És igen, a testkivágás is fel-felbukkan. Manapság azért lehet találni cutawayes klasszikusokat, ha az ember akar. (Na meg flamenco gitároknál már igen régóta megszokott dolog a kivágás.)
@4: Az a helyzet, hogy erről a témáról minden létező gitáros fórumon aktív vita szokott menni. Én a magam részéről nem látom, hogy elhanyaholhatóan minimálisál bármi többet is jelentene a cutaway a hangzásban. Érdemes megpengetni egy nem cutawayes gitárt, majd óvatosan a fedlapra tenni a kezed. Érezni fogod, hogy rezeg. Próbáld ki ezt mindenfelé a fedlapon. Azt fogod érezni, hogy a kivágás helyén rezeg messze a legkevésbé. És valóban, ha utánaolvas az ember, azt fogja látni, hogy ez egy akusztikailag igencsak inaktív terület.
Másrészt olyan vaktesztekről többről hallottam, ahol nem sikerült eltalálni, melyik a cutawayes gitár és melyik nem, de olyanról egyetlen egyről sem, ahol ezt meggyőző szignifikanciával sikerült bárkinek is eltalálnia.
Persze, talán egy inaktív terület is hathat esetleg az aktívakra úgy, hogy azok rezgésében is a hangzásban hallható változast hozzon létre. Talán. De a gyakorlatban nem látom, hogy ezt bárkinek sikerült volna megerősítenie.
De akkor miért nem építenek egyszerűen a klasszikus gitárokba merevítőpálcát?
Ez a kutaváj kérdés tényleg érdekes....
Szerintem ha úgy lenne nyugodtan le lehetne hagyni a gitárok testét a hanglyukig, ha már ott nem rezeg, meg nincs szerepe...gazdaságosabb is lenne,kényelmesebb is...persze ez csak egy nézőpont :)
@7: Mert a klasszikus gitárosok foggal-körömmel ragaszkodbak a hagyományokhoz, a gitár felépítésében is. Ha elnézel klasszikus gitáros fórumokra, bizony láthatod, hogy néha konkrétan hiszti megy, hogy mennyire rossz (lenne) a _tudat_ hogy valami fémrúd van a gitár nyakában, és hogy az mennyire nem tetszik/hiányzik egyeseknek. Bár belegondolva persze, a zenélés minden komolyabban vett formája - a komolyabban vett klasszikus gitározás is - több, mint a hangszeren való puszta játék, ugyanúgy életérzés is, és rengeteg benne a lelki tényező. És ezt a tényezőt zavarja sokaknál egy merevítőpálca. Furának tűnik, de ez a helyzet. Mindenesetre lassan, nagyon lassan úgy tűnik csak-csak fog ez változni.
(Hozzáteszem, a merevítőpálca lehetővé teszi/tenné a véknyabb - nem keskenyebb, hanem a fogólap síkjára merőleges irányban véknyabb - nyakak üzembiztos használatát klasszikus gitárokon, ami nem mindegy érzetre, kényelemre.)
Ez a cutaway kérdés nekem sem igazán tiszta. Próbáld ki a gitárodon, amit írtam. Rezeg azért ott, csak jól érezhetően kevésbé, mint máshol. Szóval valamit csinál, kérdés, hogy ez mennyire jelentős. Mindenesetre a puszta tény, hogy az, hogy a cutawaynek van-e kihallható hatása a hangra állandó viták tárgya, míg azt senki nem vitatja, hogy a fedlap anyagának (ideértve a fafajtát, azt, hogy rétegelt-e, azt, milyen vastag stb...), a merevítéseknek, a húr fajtájának, sőt, a hát és oldallap anyagának, de akár a lakkozás milyenségének is bizony van jó adag befolyása rá, azért jól mutatja, hogy a cutaway szerepe ilyen szempontból még ha nullától különbözik is, a felsorolt többi dologhoz képest igencsak csekély.
Tehát akkor ezek szerint nincs rá különösebben nagy igény. Érdekes. Nem gondoltam volna hogy ilyen nagy többségben vannak a konzervatív klasszikgitárosok. Mert hát ugye klasszikus gitáron nem csak klasszikus zenét lehet játszani, hanem akármilyen komolyzenét vagy bármi mást. Sőt nem is kell feltétlenül mindig ujjakat használni. Lehet pengetni is.
Viszont az előbb nézegettem gitárokat, és az elektro-klasszikus kategóriában a legtöbb gitáron találtam kivágást, úgyhogy ilyet fogok venni. Pontosabban egy Cort CEC-1 OP amit néztem. Elég olcsó, van kivágás, és több bund is van rajta mint ált. az ilyeneken.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!