Mik a gót ideológia sarkalatos pontjai?
Azzal nincs probléma, a gótikus irodalmat kedvelem, a zenének a hangulatát, stb. Viszont arra kíváncsi lennék, hogy mi jellemzi annak a gondolkodásmódját ezen túl, aki gótnak vallja magát.
Az alap érdeklődéseken kívül azért is, mert nemrég legszebben fogalmazva beszélgetésbe keveredtem egy magát gótnak és a gótok szakértőjének valló, csöppet témát tekintve agresszív fellépésű egyénnel, aki azt mondta, hogy "ez egy nagyon sznob közösség, aminek komoly szabályai vannak és, amibe nem kerülhet be csak úgy akárki". Többek között kvázi azt is a közölte, hogy akinek csak az öltözködési stílusuk és az irodalmuk szimpatikus, az egy ostoba, tudatlan "pózör". Főleg, ha nem csak ez az ág érdekli, hanem olvas más típusú könyveket is és tetszik nekik a rock/metál zene gothic-rock vonal alapjain - Bauhaus, The Sisters of Mercy- kívül eső műfaja is - punk rock, hard rock, heavy metál, black metál, gothic metál.
Arra lennék kíváncsi, hogy ez egy valóban ennyire szigorú szabályok szerint működő, ennyire valamilyen szempontból begyepesedett szubkultúra lenne? Nekem ezt egy kicsit nehéz elhinnem, miután valahol azt olvastam, hogy a legfontosabbnak az egyéniség kihangsúlyozását tartják- de a fentebb említett embertől azt is megkaptam, hogy aki ilyen tekintetben az internetre támaszkodik, amikor a tudást gyűjti, csak okoskodik.
Az illető harminc körüli és többek között azt is megjegyezte, hogy Európa szerte elismert a tudása a témában és, hogy ne okoskodjak, hogy nincs igaza, mert neki "ez az élete." Így is örüljek neki, hogy megpróbált kiokosítani a témában, 3-4 barátja egyetértett vele.
Szóval akkor nincsen annyira különös, csak gótokra jellemző magatartás, életvezetési minta, mint amire ő hivatkozott?
Figyelj, beteg meg a társadalom normáitól elszakadt emberek mindig vannak...
Ezek, ha felvesznek egy ilyen divatot, stílust, akkor alkothatnak benne kis közösségeket, de ettől nem lesznek valakik, csak fura különcök...
Hát ez már nem mostani kérdés, de hátha segít a válaszom.
Kérdező, akivel beszélgettél, arra a legszebb szó is a köcsög... ne hallgass rá. Én goth vagyok és az, hogy ennek a közösségnek olyan szigorú szabályai vannak... nem. Lehet szeretni a zenét, lehet szeretni az irodalmat, az öltözködést, de nem kötelező semmit sem. Van, akinek a zene a fontos, másnak az életszemlélet, mindenkit más fog meg a szubkultúrában.
Bekerülni pedig igen, borzalmasan nehéz (szarkazmus)! Egyszerűen az ember rájön, hogy őt ez érdekli, tudna így élni és kialakul aaa... szubkultúra-tudata? Szóval hogy elkezd utánajárni, hogy honnan ered ez az egész, jobban megismeri és elkezdi gothnak hívni magát.
A sarkalatos pontok... hát, legalább minimálisan ismerd a szubkultúra eredetét és azt, hogy mit képvisel (tabuk ledöntése, szembenézés a sötétséggel, az vagy, ami lenni akarsz). Szerintem fontos ismerni a leghíresebb bandákat, írókat, még ha nem is szereted azt a műfajt kifejezetten. És... öltözködhetsz így, én is így szoktam, de nem muszáj. Mert az öltözködés másodlagos.
Szerintem ezek a legfontosabbak. De mondom, ha érdekel, kutass, és ne hallgass egy ilyen alakra, mert valószínű, hogy szaktudása egyáltalán nincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!