Kezdőoldal » Szórakozás » Zene » Saját zongora nélkül belevágni...

Saját zongora nélkül belevágni? 15 éves vagyok.

Figyelt kérdés

Valami hobbit szeretnék és arra gondoltam, hogy ezt is kipróbálnám!

A zongora, a hegedű és a gitár között vacillálok.

A legjobban a zongora tetszene nekem, hiszen nem túl nehéz megtanulni, valamint imádom a zongorán játszott dalokat, egyedül is jól szól.

A hegedűhöz már túl késő lenne hobbi szinten, hisz az nagyon nehéz.

A gitárt lenne a legegyszerűbb beszerezni, de az nem ugyanolyan. Azon nem hallottam még, hogy Mozart számokat játszanának, inkább a mai slágereket,( Persze ez valószínűleg az én hiányosságom.) a hangzása sem olyan.

----

Elkezdenél úgy zongorázni, hogy nektek nincsen ilyen hangszeretek, csak külön tanárnál tudnál rajta játszani?

Esetleg néha néha iskolában?

2017. nov. 6. 22:08
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

9. válaszoló! Köszönöm a válaszod!

Ugyan nem tettél hozzá semmi újat a témához, viszont koptattad a billentyűzetedet, lejárattad magad.

Gondolom pszichológusnak tanulsz, hisz pár mondatomból megállapítod, hogy mekkora az egóm. Bár még mindig nem ez volt a kérdés. Sebaj, csillogtasd csak a tudásod.

No, aztán az is elég nagy bajnak számít, hogy egy 15 éves lánnyal méred össze a nemi szerved méretét. Viszont ettől eltekintek, hisz nem írtam le a nemem. Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem!

Viszont az eléggé érdekes, hogy te hívsz 'versenyre' engem. 10 éves korod óta zongorázol és még csak ennyire tellett. Olyan emberekkel versengesz, akikben csak épp a gondolata ötlött fel az általad 8 éve művelt dolognak. Elhiszem, hogy önbizalom hiányos vagy, de még mindig nem ez volt a kérdés. Ám azt tanácsolom neked, ha veled egyszintű emberrel vagy nálad magasabb szinten lévővel versengsz, és le is győzöd azt, akkor lesz csak igazán önbizalmad! Majd próbáld ki egyszer.

Arrogánsnak gondolsz, megértem. Viszont egy ilyen semmitmondó, kötekedő, unintelligens válaszra nem tudok másképp reagálni.

2017. nov. 7. 15:06
 12/31 Mojjo ***** válasza:

@10: Nem, a hegedűhöz képest sem egyszerű a zongora. Legalábbis ha jól akarod csinálni. A hegedűnél az egyik nagy nehézség az a tény, hogy temperálatlan hangszer, azaz magadnak kell a pontos hangokat képezni. A másik pedig maga a vonóhasználat. Nem egyszerű, cserében nagyon nehéz. Ugyanakkor egy zongorán rendesen megtanulni játszani, helyes pedálhasználattal, dinamikával, mindennel, szintén igencsak nehéz és nem látom egy kicsit sem egyszerűbbnek a hegedülésnél. A zene túlmutat a hangok puszta egymásutánján, és amikor oda érsz, akkor lesz a zongora igazán nehéz. (Mint ahogyan a klasszikus gitár is amúgy.) A zongora azért tűnhet egyszerűbbnek, mert egyszerű dallamokat könnyebb megtanulni eljátszani rajta, illetve viszonylag könnyen meg lehet tanulni akkordozni rajta. Magyarán kezdéskor könnyebb a zongora. De magasabb szinteken beéri a hegedűt. A hegedűvel pont fordítva van: ott a kezdés nagyon nehéz, és idegtépő. A rosszul lefogott, hamis hangok miatt sokszor szó szerint.

De ami a legfontosabb: ne aszerint válassz hangszert, hogy mi tűnik könnyűnek és mi nehéznek. Azon túl is, hogy tévedsz a nehézségi szintekkel kapcsolatban, ez egy nagyon rossz megközelítés. Már azelőtt menekülsz a kihívások és nehézségek elől, hogy belevágtál volna. Így max triangulumon fogsz megtanulni játszani. Egy hangszerhez rengeteg idő, energia, türelem kell, és sok nehézség fog szembejönni, amiket le kell gyűrni. És az csak úgy megy, ha igazán és nagybetűvel AKAROD. Ha viszont ez a helyzet, akkor nem fogsz megrettenni csak azért, mert nehéz. Ha igazán akarod, akkor megcsinálod, tökmindegy, hogy nehéz-e, vagy sem. Nem könnyűnek kell lennie, csupán nem lehetetlennek. Ha az pipa, a többi már kizárólag rajtad múlik.

2017. nov. 7. 15:13
 13/31 Mojjo ***** válasza:

Mennyire tudsz angolul? Ha eléggé, akkor zongorázással kapcsolatban maximálisan ajánlom ennek a zongorás csatornának a nézését:

https://www.youtube.com/channel/UCz0PmHG0RvQHazlEsFU-4uQ/vid..

Azon túl, hogy sok érdekességet megtudhatsz a zenével, zeneszerzőkkel kapcsolatban, rengeteg gyakorlati tanácsot is találhatsz itt, amik sokat fognak segíteni a zongoratanulásban:

https://www.youtube.com/channel/UCz0PmHG0RvQHazlEsFU-4uQ/vid..

És még egy dolog... a piszkos anyagiak. Ha klasszikus zenét szeretnél játszani, akkor egy olyan klasszikus gitár, ahol már talán értelmesen lehet hangsúlyozni, a dinamikával és a hangszínnel játszani... hát, egy 60ezertől felfelé van. A már valamennyire használható hegedűk is minimum ennyibe kerülnek. Hegedűnek látszó tárgyak, meg gagyi, full rétegelt klasszikus gitárok már vannak 30ezertől, sőt, még olcsóbban is, de ezeket nem annyira ajánlanám. Ami pedig a zongorát illeti, az egy nehezebb dolog. Ahogy említettem, egy már használható hegedű, vagy klasszikus gitár árából megvan egy billentyűvel rendelkező hangszerutánzat. Igaz, az nem fogja megtanítani neked a dinamika helyes használatát, a zenei hangsúlyokat, a helyes pedálhasználatot stb stb... De legalább a billentyűzettel megismerkedsz és úgy-ahogy segít tanulni. Viszont ha szerencséd van, használt pianínót, ami még kb okés állapotban is van, 150-től is meg lehet csípni.

2017. nov. 7. 15:20
 14/31 Mojjo ***** válasza:
Hopp, kétszer linkeltem ugyanazt, sorry.
2017. nov. 7. 15:21
 15/31 A kérdező kommentje:

Jó jó, akkor úgy írom, hogy ezt is figyelembe vettem a sok más ok között is.

Egy hát, hogy is írjam...zongora nehézségű hangszeren több a sikerélménye az embernek, mint egy hegedű nehézségű hangszeren, még akkor is, ha esetleg az adott illető hallása nem tökéletes.(Az elején, amíg be nem éri a hegedűt. :D) Én erről viszont nem tudok nyilatkozni. :)

Nehéz megtanulni, elfogadom. Biztosan jobban tudjátok, hisz én nem mozgok ezekben a körökben.

Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Az árak nagyon hasznosak voltak. :))

Jól át kell még gondolnom, hogy válóban AKAROM- e. :DDDD

(Sajnos nem tudok angolul)

2017. nov. 7. 15:31
 16/31 Mojjo ***** válasza:

És nem tudom megállni, hogy még egy kis ízelítőt ne rakjak be arról, hogy mit is tud a klasszikus gitár :) Szóval, ha nem bánod:

- még egy Bach: https://www.youtube.com/watch?v=zBdK-ailioA

- egy 20. század közepi klasszikus: https://www.youtube.com/watch?v=RDCjm9nofCM

- és egy kortárs: https://www.youtube.com/watch?v=6ajTcwJBbw4

Ha szereted a komolyzenét, akkor a gitárban hatalmas lehetőségek rejlenek. És az a helyzet, hogy a klasszikus gitár egészen egyedülállóan mély lehetőségeket nyújt neked arra, hogy kifejezd magad a zenével. Hogy életre keltsd a zenét. Megfelelő kezekben csodákra képes. Szóval gondold ezt át. :)

-

2017. nov. 7. 15:37
 17/31 Mojjo ***** válasza:

@15: A gitár és a zongora olyan hangszer, amin (ha megfelelően be vannak hangolva a húrjaik) nem tudsz hamis hangot fogni, igen, ez az elején valóban nagy előny a hegedűhöz képest. De csak az elején.

Gitárban még esetleg egy-két használhatót ki lehet fogni 30-40 ezer közötti kategóriában, ami kezdéshez oké lehet. Leginkább a Segovia, meg a Kil kínálatában. Pl:

- [link]

- [link]

- [link]

De azért a komolyabb gitárok egy nullával többe kerülnek alsó hangon is :D

2017. nov. 7. 15:44
 18/31 anonim ***** válasza:

15éves vagy szóval gondolom van egy alapod az egészről, de sokmindent mondanék csak azt nem hogy egyszerű...

Nem közeledés ez így van. Egyik hangszer sem egyszerű én is szeretnék megtanulni hegedülni, de úgy gondolom tehetségtelen lennék hozzá mert túl nehéz. Az igazi zongorán vannak pedálok tehát figyelsz a bal kezedre ami általában kíséret a jobkezedre ami a dallam illetve a pedálok át is megfelelően használod. Figyelsz arra, hogy mennyire erősen ütöd le a billentyűt szóval nem egyszerű.

Elektromos zongorát lehet venni 3-4száz ezerért amin lehet gyakorolni és normálisan lehet használni. Én semmiképpen sem vennék szintetizátort mert csak a gond van vele. Nem élethű.

A hegedű is drága, de ha jelentkezel zenesuliba akkor ott szerintem adnak. A gitár meg olyan hogy az alapokat meg lehet tanulni netről én is onnan tanultam szóval :)

A másik pedig fiú vagy lány vagy. Ez azért lényeges mert azon gondolkodtam miért nem valami fúvós hangszer. Furulya fuvola szaxofon klarinét (a furulya a legkönnyebb)és olcsón meg lehet úszni egy alt furulya kb 20ezer és rengeteg dolgot el lehet rajta játszani tapasztalat.

2017. nov. 7. 22:54
 19/31 Mojjo ***** válasza:

@18: Meg lehet tanulni hegedülni, meg zongorázni is netről, pont ugyanúgy, ahogy gitározni is. Mindegyikhez jobb egy tanár, de a lehetőség mindegyiknél megvan a netes tanulásra. Mondjuk angoltudás nélkül jóval nehezebb...

300 ezres digitális zongora helyett egy 150 ezres használt pianínó sokkal kézenfekvőbb és logikusabb döntés.

Azt mellesleg áruld már el kérlek, hogy mi a túróért érdekes, hogy a kérdező fiú-e vagy lány a fúvós hangszerek tekintetében? Mindegyiket használhatja és megtanulhatja fiú is és lány is. Amúgy a kérdező lány, ő maga is írta.

2017. nov. 7. 23:04
 20/31 anonim ***** válasza:

18 vagyok [link]

Mozart szám xD

2017. nov. 8. 06:57
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!