Gitározni tanulok, csak egyféleképpen tudok szólózni, mit csináljak? Csak pentatonikus moll skála
Már jópár éve tanulok gitározni, csak egy kis infót írok, higy tudni lehessen hol tartok.
Tudok barrézni, el tudom játszani a Smoke on the water szólóját, meg talán a Black Sabbath Iron Man szólóját tudom improvizálni jól, de még nem nagyon használok semmi technikát, vagyis lehet csak nem tudok róla :D ha a hammerezés, a csúsztatás és a byújtás ide sorolható, akkor tudok :D A tapping megy de sose tudom beilleszteni dalba... Talán mégsem megy.
Én improvizálni szeretnék először megtanulni, pontos dalok szólóinak megtanulása nem olyan fontos nekem. Backing trackekre szoktam gyakorolni a youtube-ról. Már milliószór csináltam, és tudok szólózni a pentatonikus moll skálával minden hangon, és rohadtjól is hangzik. Néha úgy is tudok, hogy véletlenszerűen kitalálok (rátalálok) egy skálát, majd azon szólózok.
De valahogy nem bírok továbblépni. Tudom a spanyol skálát is, azzal tudok szólózni spanyol zenére. Úgy gondolom a következő lépés más moll skálák megtanulása, hisz Slash is csak valamelyik moll skálát használja, meg a pentatonikus mollt, és pár blues skálát. Ezt írták egy angol oldalon angolul.
Azt tanultam meg amit az angolok úgy hívnak Natural minor scale vafy Aeolian mode.
De nem! Nem illik a backing trackhoz, sem semmi dalhoz, pedig tudom, hogy jó kulcsban játszok, viszont ahogy áttérek pentatonikus mollra ugyanabban a hangnemben ugyanazon háttérzene alatt, nagyon jól hangzik! Csak már monoton nekem, hogy mindig csak ezt az egy skálát használom :D
Egyelőre csak annyira akarok jól játszani mint Slash :D
Valami segítséget kaphatnék, mivel és hogyan folytassam a tanulást így a pentatonikus moll skála után
Bocs, de moll skálán bárki tud szólózni...
Azt kell megtanulnod, hogy egyrészt meghalld belül a dallamot, másrészt tudd, hová kell nyúlni. Segíthet még, ha sok dúrban levő szólókat, illetve magát a skálákat, és az improvizáció elméletét esetleg.
Vagy úgy! Ez jó ötletnek hangzik, köszönöm. Nem nevezhető szólózásnak, de milyen jó érzés, amikor a laikusok annak tekintik :D
Szóval megpróbálom ezt így ahogy mondtad.
Most kipróbáltam, és az jutott eszembe, hogy ugye azt mondtad, hogy a pentatonnál majdnem minden hang illik. Vagyis ez azt jelenti, hogy ami benne van a pentatonba azon ''állhatok meg'' míg a természetes moll többi hangját is használom, de azokon ''nem állhatok meg''... Ez így jó?
Sajnos engem tanár nem tanított, de sokmindenre rájöttem az internetről.
Próbálom értelmezni amit mondtál, sajnos bár tanulok zeneelméletet magamtól néha, nem teljesen értem ezeket. De szerintem értettem a lényeget.
Legújabb próbálkozásomnál próbáltam megfogadni a tanácsokat, de egyelőre egy dolog jött be: A skálát a gitáron részekre bontottam fejben, és amíg egy bizonyos akkord szólt, addig nem mentem át egyik részből a másikba, vagy csak ideiglenesen, vagy pedig áttértem pentatonra kicsit :D Ez a legújabb próbálkozásom elég sikeresnek mondható, elküldtem másoknak is, és megkérdeztem illik e a 'szólóm' a háttérben levő zenéhez. Úgy tűnik igen, de még persze van mit tanulni, az mindig van. :D
Szóval most jól hangzik ahogy játszok, ahogy én hiszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!